Home > Πρώτο Θέμα > Πέμπτη 6 Απριλίου στη Δράμα το παζάρι για τα αμνοερίφια Μέχρι πού θα πέσει η τιμή για τον πασχαλινό οβελία;

Πέμπτη 6 Απριλίου στη Δράμα το παζάρι για τα αμνοερίφια Μέχρι πού θα πέσει η τιμή για τον πασχαλινό οβελία;

Πέμπτη 6 Απριλίου στη Δράμα το παζάρι για τα αμνοερίφια

Μέχρι πού θα πέσει η τιμή

για τον πασχαλινό οβελία;

Κτηνοτρόφοι: Χαμηλές οι τιμές και δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΧΑΜΗΛΕΣ για άλλη μια χρονιά οι τιμές των αμνοεριφίων για τους κτηνοτρόφους, που θα είναι και πάλι οι μεγάλοι χαμένοι, όσον αφορά τον οβελία του Πάσχα. Όπως επίσης, χαμένοι βγαίνουν και οι παραδοσιακοί κρεοπώλες, αφού όλο το παιχνίδι της τιμής του αρνιού και του κατσικιού, παίζεται μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των μεγαλέμπορων.

Το παζάρι για τα αμνοερίφια άνοιξε πάντως χθες Τρίτη στον Λαγκαδά, ενώ αύριο Πέμπτη θα συνεχιστεί στη Δράμα, το μεγαλύτερο από τα παζάρια στη Βόρεια Ελλάδα και θα  κλείσει την Παρασκευή στην Κρήτη, με κτηνοτρόφους και μεγαλέμπορους να κονταροχτυπιούνται, οι πρώτοι για να πουλήσουν όσο το δυνατόν ψηλότερα, οι δεύτεροι να αγοράσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Το θέμα είναι όμως, ότι, τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα έχουν οι μεγαλέμποροι, οι οποίοι πιέζονται σε μεγάλο βαθμό από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι έχουν δώσει σχεδόν εντολή, ότι θέλουν το αρνί στα 5,20 ευρώ, ετοιμοπαράδοτο στα μαγαζιά τους. Άρα, οι έμποροι, πρέπει να αγοράσουν το ανώτερο μέχρι 4,5 ευρώ το κιλό από τους παραγωγούς και ακόμα χαμηλότερα!

Αυτή τη στιγμή, η μέση τιμή στο αρνί κυμαίνεται στα 3,8 – 4,00 ευρώ και το πολύ 4,2 ευρώ το κατσίκι, ενώ σε κάποιες περιοχές οι τιμές είναι ακόμα χαμηλότερες. Οι έμποροι πάντως στην περιοχή της Μακεδονίας, πετυχαίνουν τιμές ακόμα και 3,5 ευρώ το κιλό στην αγορά των σφαγείων.

KITSOYKAKHS

Κιτσουκάκης: Δύσκολος ο ανταγωνισμός

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» χθες το πρωί, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης, επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια την τιμή την καθορίζουν οι μεγάλες αλυσίδες» και μας αποκαλύπτει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν εδώ και δέκα μέρες περίπου, έχουν ήδη καθορίσει την τιμή προς τους μεγαλέμπορους.

«Οι αλυσίδες ζητάνε από τους εμπόρους, να τους παραδώσουν αμνοερίφια έτοιμα παραδοτέα με 5,20 στο σούπερ μάρκετ. Από εκεί και πέρα, δικό τους θέμα πόσο θα πουλήσουν στον καταναλωτή. Μπορεί να το δώσουν στο κόστος,  μπορεί να το βάλουν ως κράχτη να πουλήσουν άλλα προϊόντα. Δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο», μας λέει ο κ. Κιτσουκάκης.

«Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, το αρνί και το κατσίκι το πουλάνε οι μεγάλες αλυσίδες. Έχουμε ξεφύγει πλέον από εκείνη την παλιά παραδοσιακή αρχή του εμπορίου, που λέει, αγοράζω τόσο, βάζω τόσο κέρδος και πουλάω τόσο. Τα πάντα είναι ρευστά σήμερα, δεν μπορείς να προκαθορίσεις πόσο θα πουλήσουν οι αλυσίδες. Ο κύριος όγκος της πώλησης αμνοεριφίων έχει φύγει από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία.»

Σε άλλο σημείο, στα όσα λέει προς τον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Κιτσουκάκης, επισημαίνει ότι «οι αλυσίδες έχουν πιέσει τους εμπόρους που τους προμηθεύουν με αρνιά και κατσίκια και τους έχουν καθορίσει τις τιμές στα 4,5 ευρώ για τα αρνιά. Το κατσίκι βέβαια θα πάει λίγο παραπάνω και θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση, αφού έχουμε Πάσχα και στην Ιταλία και την Ισπανία.»

Ο κ. Κιτσουκάκης επισημαίνει όμως ένα ακόμα πρόβλημα, που έρχεται ενάντια στους κτηνοτρόφους. Όπως μας λέει, «οι μεγαλέμποροι έχουν ήδη αγοράσει πολλά ζωντανά αρνιά από τον Φεβρουάριο που είναι φθηνότερα και τα έχουν στις στάνες τους έτοιμα για το Πάσχα. Και αυτή την εποχή τα σφάζουν για να καλύψουν τις αγορές και να καθορίσουν τις τιμές αυτοί.»

TSERNIOS

Χρ. Τσέρνιος: «Στα περσινά επίπεδα οι τιμές»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» χθες, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Χρήστος Τσέρνιος, επισημαίνει ότι οι τιμές θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ επισημαίνει ότι τα εισαγόμενα καθορίζουν τις τιμές και χτυπάνε τα ντόπια αμνοερίφια.

Όπως μας λέει ο κ. Τσέρνιος, οι τελικές τιμές θα κλείσουν μετά και από το παζάρι της Δράμας που θα γίνει αύριο Πέμπτη και «δεν υπάρχει περιθώριο ώστε να κατεβεί πιο χαμηλά η τιμή για τους κτηνοτρόφους. Αν υπήρχε περιθώριο θα το κατεβάζαμε. Χρόνο με το χρόνο τα ελληνικά αρνιά είναι όλο και λιγότερα, αν και ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να τρώει αρνί το Πάσχα.»

Επισημαίνει ακόμα ο κ. Τσέρνιος, ότι «πριν από 15-20 μέρες, οι κτηνοτρόφοι που είχαν να πουλήσουν αρνιά τα οποία θα γινόταν πολύ βαριά  και δεν μπορούσαν να τα κρατήσουν άλλο, δεν τα αγόραζε κανένας. Και αν τα έπαιρναν, θα πουλούσαν σε πολύ χαμηλές τιμές. Το θέμα είναι ότι έρχονται πολλά εισαγόμενα και χτυπάνε τα ντόπια. Ο κόσμος, συνήθως δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που τρώει.

Να σας πως για παράδειγμα, όλοι λένε ότι έχουν ντόπιο μοσχαράκι. Το μοσχαράκι το ντόπιο είναι 20% στην Ελλάδα. Πως γίνεται τότε όλα τα κρεοπωλεία να έχουν ντόπιο μοσχαράκι; Δεν έχω πρόβλημα να έρχονται κρέατα από το εξωτερικό, αλλά να μην τα μπερδεύουν με τα ελληνικά. Όταν θέλει να φάει ο κόσμος ελληνικό, να του δίνουν ελληνικό.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στ. Μουρατίδης: «Επιφυλακτικοί προς το παρόν…»

Επισημαίνοντας ότι ακόμα βρίσκονται σε αναμονή, ο πρόεδρους των Κρεοπωλών Ν. Δράμας κ. Στέφανος Μουρατίδης, επισημαίνει προς τον «Πρωινό Τύπο», ότι περιμένουν τις τιμές του παζαριού της Δράμας για το αρνί αύριο Πέμπτη: «Προς το παρόν είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί. Το θέμα είναι ότι ανοίγουν αυτή την εβδομάδα και 3 νέα σούπερ μάρκετ στην πόλη και όπως ξέρετε πολύς κόσμος θα πάει σ’ αυτά. Είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί στα μεγάλα σούπερ μάρκετ θα είναι σίγουρα χαμηλές οι τιμές, αλλά κυρίως εκεί δεν ξέρουμε τι ποιότητας είναι και από πού μας έρχονται. Τώρα εμείς αγοράζουμε ακριβά, καθώς και οι παραγωγοί δεν πουλάνε γιατί δεν έχει καθοριστεί ακόμα η τελική τιμή».

Όπως επισημαίνει πάντως ο κ. Μουρατίδης, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι και οι παραδοσιακοί κρεοπώλες, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες καθορίζουν όλη την κίνηση για τον οβελία.