Home > νέα > Περί τα 6.000 εκτάρια η καλλιέργεια του ηλίανθου στη Δράμα για ενεργειακή χρήση

Περί τα 6.000 εκτάρια η καλλιέργεια του ηλίανθου στη Δράμα για ενεργειακή χρήση

Περί τα 6.000 εκτάρια

η καλλιέργεια του ηλίανθου

στη Δράμα για ενεργειακή χρήση

Τα αποθέματα της χώρας σε ηλιέλαιο είναι 24,7 εκατ. λίτρα και επαρκούν για πέντε μήνες

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΑ ΜΕΣΑ Μαρτίου, πρώτος ο «Πρωινός Τύπος», είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα της σποράς του ηλίανθου. Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ είχε τίτλο: «Αλλαγή φθηνότερων καλλιεργειών σκέφτονται οι Δραμινοί αγρότες και σκέφτονται να στραφούν στον ηλίανθο». Δηλώσεις στο ρεπορτάζ είχαν κάνει αγρότες και γεωπόνοι της Δράμας.

Εκείνες τις ημέρες, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γινόταν μια μεγάλη συζήτηση με το ενεργειακό ζήτημα που απασχολούσε και συνεχίζει να απασχολεί τους αγρότες, με την έννοια ότι αρκετοί σκεφτόντουσαν πλέον να στραφούν σε φθηνότερες καλλιέργειες, προκειμένου να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Και ένας τρόπος μείωσης του κόστους καλλιεργειών, ήταν η επιλογή του ηλίανθου, αφενός για έχει λιγότερα ποτίσματα και έξοδα στην σπορά του, αλλά και αποτελεί συμβολαιακή γεωργία.

Λίγες ημέρες μετά από το ρεπορτάζ μας και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου, το κόμμα της Ελληνικής Λύσης, εντόπισε το ζήτημα και κατάθεσε σχετική ερώτηση στην Βουλή και προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην εισαγωγή της ερώτησης, ο ερωτών βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος κ. Βελόπουλος, σημείωνε ότι «ενημερωθήκαμε από αγρότες της Δράμας ότι υφίσταται εν δυνάμει στροφή προσανατολισμού, αφορά τις τοπικές καλλιέργειες στη Δράμα». Γινόταν αναφορά στους τεράστιους λογαριασμούς ρεύματος, στο ακριβό αγροτικό πετρέλαιο, στις τιμές των λιπασμάτων κτλ., και αναφερόταν ότι «ο ηλίανθος ανήκει στη συμβολαιακή γεωργία και έχει σίγουρη τιμή, εν αντιθέσει με τις δυναμικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι, οι οι οποίες έχουν υψηλότερο κέρδος αλλά ταυτόχρονα και υψηλό κόστος καλλιέργειας».

Τέλος, ο κ. Βελόπουλος ρωτούσε στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Προτίθεστε όπως δια των ενεργειών σας άμεσα να στηρίξετε τη βούληση των αγροτών της Δράμας να στραφούν στην παραγωγή ηλίανθου είτε να την επαυξήσουν, εκ της οποίας μέρος θα παραχθούν ποσότητες ηλιελαίου, το οποίο με τη σειρά του θα αυξήσει την επάρκεια σε αυτό το αγαθό της χώρας, συμπιέζοντας ταυτοχρόνως τις τιμές αυτού καθοδικά;»

Η απάντηση του ΥΠΑΑΤ

Η απάντηση του υπ. κ. Γεωργαντά, ήρθε στις 5 Μαΐου, στην οποία αρχικά επισημαίνεται ότι, «η παραγωγή του ηλίανθου είναι σημαντική και ως ανθρώπινη κατανάλωση (ηλιόσπορος) και ως ζωοτροφή αλλά και ως ηλιέλαιο».

Όπως επισημαίνει στην απάντησή του ο ΥΠΑΑΤ [με το άρθρο 87 του Ν. 4916/2022 (ΦΕΚ Α΄65/28.3.2022), νομοθετήσαμε άμεσα  τη δημιουργία συστήματος υποχρεωτικής καταγραφής για τα αποθέματα γεωργικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και ο ηλίανθος, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και παραπλάνησης για την κατάσταση της αγοράς, αλλά και να εξασφαλισθεί η επισιτιστική επάρκεια της Χώρας μας.

Μάλιστα, μετά την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, υπ’ αριθμ. 1368 (ΦΕΚ Β΄ 1549/4.4.2022) περί Δήλωσης αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ξεκίνησε άμεσα η καταγραφή τους, η οποία ολοκληρώθηκε σε πρώτο στάδιο και πλέον παρακολουθείται ανά 5 εργάσιμες ημέρες. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της πρώτης καταγραφής, επιβεβαιώνεται ότι, υπάρχει πλήρης επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας. Ενδεικτικά, τα αποθέματα της χώρας σε ηλιέλαιο είναι 24,7 εκατ. λίτρα και επαρκούν για πέντε μήνες.]

Οι εκτάσεις στη Δράμα

Ιδιαίτερα στοιχεία δίνει επίσης ο κ. Γεωργαντάς για την Π.Ε. Δράμας όπου αναφέρει ότι, «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2021 καλλιεργούνται: περίπου 6.000 εκτάρια (ha) ηλίανθου για ενεργειακή χρήση (παραγωγή βιοντίζελ) βάσει συμβολαιακής γεωργίας και 446,33 εκτάρια (ha) ηλίανθου για βρώσιμη χρήση από τα 6.404,81 εκτάρια (ha) που καλλιεργούνται στο σύνολο της χώρας».

Επισημαίνει τέλος ο κ. Γεωργαντάς ότι, «Προκειμένου να αυξηθεί η εγχώρια καλλιέργεια του ηλίανθου αλλά και των λοιπών προϊόντων που επηρεάζονται από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε να αξιοποιήσει τις παρεκκλίσεις από υποχρεώσεις του «πρασινίσματος» για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, όπως αυτές προβλέπονται στην Εκτελεστική Απόφαση 2022/484 της Επιτροπής και εξέδωσε την υπ’αριθμ. 363/102607 απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 2087/28.4.2022), σύμφωνα με την οποία, κατά παρέκκλιση για το 2022, στη γη υπό αγρανάπαυση, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των καλλιεργειών και των Περιοχών Οικολογικής Εστίασης (Π.Ο.Ε.), είναι δυνατή η βόσκηση ή η συγκομιδή για παραγωγικούς σκοπούς ή η καλλιέργεια και άλλων ειδών (πέραν των αζωτοδεσμευτικών), καθώς επίσης και η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η προσωρινή αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης αφορά πάνω από 380.000 στρέμματα χωρίς τη διακοπή της σχετικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους».