Home > νέα > Περιοδεία βουλευτού του ΚΚΕ στη Δράμα Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Περιοδεία βουλευτού του ΚΚΕ στη Δράμα Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Περιοδεία βουλευτού του ΚΚΕ στη Δράμα

Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα

στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Με τις καθαρίστριες του Νοσοκομείου συναντήθηκε ο βουλευτής Σ. Βαρδαλής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΕ ΤΙΣ καθαρίστριες του Νοσοκομείου Δράμας, οι οποίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης λόγω της λήξης της σύμβασής τους στις 30 Δεκεμβρίου 2017, συναντήθηκε και συνομίλησε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ κ. Σάκης Βαρδαλής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, συναντήθηκε μαζί τους το πρωί της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου (χθες), άκουσε τα προβλήματά τους, έκανε αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση, ενώ εξήγησε ότι η κυβέρνηση σίγουρα μπορεί να βρει τρόπους να λύσει το πρόβλημα των καθαριστριών, όμως δεν θέλει να το κάνει γιατί σαφώς έχει στο μυαλό της κάτι διαφορετικό!

Η συνάντηση που είχε ο κ. Βαρδαλής με μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον τομέα του καθαρισμού, κράτησε πάνω από μια ώρα, και συζητήθηκε αναλυτικά το ζήτημα που τους αφορά.

Όπως είχαμε αναφερθεί και με σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο του «Πρωινού Τύπου» του περασμένου Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2017, μετά από συμβολική κατάληψη που έκαναν στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου κ. Λιάτση, οι καθαρίστριες του Νοσοκομείου Δράμας, αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης στις 30 Δεκεμβρίου 2017, καθώς λήγουν οι συμβάσεις που έχουν κάνει.

Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ μπορούν να συμμετέχουν στο σχετικό διαγωνισμό ΑΣΕΠ που θα ανακοινωθεί σύντομα, θα πρέπει να παραμείνουν τρεις μήνες άνεργες, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι, μετά από 12μηνη σύμβαση με το δημόσιο – το Νοσοκομείο, θα πρέπει να περάσουν αυτοί οι 3 μήνες.

Τα ζητήματα που δημιουργούνται εδώ, είναι ότι θα πρέπει αφενός το Νοσοκομείο να παραμείνει όλο αυτό το διάστημα χωρίς υπαλλήλους καθαριότητας και αυτό είναι ένα μεγάλο διάστημα, ενώ κανένας δεν μπορεί να υποσχεθεί τι ακριβώς θα γίνει με την προκήρυξη ΑΣΕΠ, αν δηλαδή προσληφθούν και πάλι οι ίδιες, ή άλλες!

Οι εργαζόμενες ζητούν μόνιμη και σταθερή εργασία, που επιμένουν ότι αν το θέλει η κυβέρνηση, σίγουρα μπορεί να βρει την ανάλογη λύση. Μια πρόταση που τους έχει γίνει αυτή τη στιγμή, είναι να δημιουργήσουν μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., κάτι όμως στο οποίο οι ίδιες αντιδρούν έντονα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Βαρδαλής, υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα βοηθήσει όσο μπορεί στον αγώνα τους να πιέσουν για λύση, ενώ θα καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Τέλος, πριν αποχωρήσει από την πόλη της Δράμας, επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, όπου άκουσε τα προβλήματα των Πυροσβεστών.

SAKHS VARDALIS GIANNHS PAPADOPOYLOS

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Βαρδαλής με το μέλος του δ.σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας

και στέλεχος του ΠΑΜΕ κ. Παπαδόπουλο.

Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Βαρδαλής, αναφέρεται στους λόγους της επίσκεψή του στο Νοσοκομείο, «για να συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου, κυρίως στην καθαριότητα, αλλά και άλλων εργαζόμενων, που έχουν το ίδιο πρόβλημα με τη λήξη των συμβάσεών τους και ουσιαστικά να βρεθούν στην ανεργία στο τέλος του χρόνου. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο για έναν και μοναδικό λόγο. Το ότι έχουν δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για να μπορέσουν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Πιστεύουμε ότι μόνο με την οργανωμένη πάλη των ίδιων των εργαζομένων θα βρεθεί μία λύση, γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ο άλλος δρόμος είναι η ανεργία. Το Κ.Κ.Ε. το μόνο που υποσχέθηκε στους εργαζόμενους είναι να κάνει ό,τι μπορεί, με τις δυνάμεις που έχει, και μέσα και έξω από τη Βουλή, να στηρίξει αυτόν τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων».

 

Τελική λύση;

Σε ερώτηση του «Π.Τ.», αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει μια τελική λύση στο θέμα αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Βαρδαλής απάντησε:

«Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, ούτε νομικό. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Κατά τη γνώμη μας η Κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει λύση. Θέλει να κρατά σε ομηρία τους εργαζόμενους, να τους εναλλάσσει στην ανεργία για να μπορεί να πετύχει γενικότερα τους δημοσιονομικούς στόχους και τους στόχους των μνημονίων. Με την προώθηση των αναδιαρθρώσεων και τις περικοπές γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στον τομέα της υγείας. Κάτι που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ο στόχος για να τους περισσέψουν χρήματα να τα δώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και βεβαίως να πληρώσουν τα δανεικά που πήραν για τον ίδιο λόγο πάλι, για να τα δίνουν χρόνια τώρα στο μεγάλο κεφάλαιο ως επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές».

 

Μείωση του κόστους

Στην ερώτηση του «Π.Τ.», ότι έχουν γίνει κάποιες προτάσεις προς τους εργαζομένους, ώστε να σχηματίσουν συνεταιρισμούς ή εργολαβίες κτλ. και πώς βλέπει αυτή την πρόταση, ο κ. Βαρδαλής απάντησε:

«Είναι τερτίπια κυρίως για να μειώσουν το κόστος. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να  κερδίσουν τίποτα από τις διάφορες ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Οι εργαζόμενοι, το μόνο που ζητούν είναι μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, μισθολογικά και εργασιακά, έτσι ώστε να μπορέσουν να ζήσουν. Οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., δεν είναι λύση. Προτείνουν στους εργαζόμενους να γίνουν επιχειρηματίες! Αν είναι δυνατόν… Το πώς λειτουργεί συνολικά η οικονομικά, που λειτουργεί βεβαίως με ιδιωτικά κριτήρια και σε όφελος του κέρδους, το ίδιο θα συμβεί και με τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και ας λέγεται κοινωνική οικονομία, που προωθείται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί μέσα σ’ αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας, να βρεθεί κανένας τρόπος που να είναι σε όφελος των δικαιωμάτων των εργαζομένων».