Home > νέα > Πλήθος Ηπειρωτών και όχι μόνο στη μεγάλη γιορτή Στη Δράμα το 13ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας – Θράκης

Πλήθος Ηπειρωτών και όχι μόνο στη μεγάλη γιορτή Στη Δράμα το 13ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας – Θράκης

 

Πλήθος Ηπειρωτών και όχι μόνο στη μεγάλη γιορτή στην πλατεία Ελευθερίας

Στη Δράμα το 13ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας – Θράκης

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ από το Πολιτιστικό Κέντρο της Πανηπειρωτικής Ένωσης Δράμας, Ηπειρώτες χορευτές από τη Δράμα, την Άρτα και τη Ροδόπη, διέσχισαν χορεύοντας τους δρόμους της πόλης και έφτασαν μέχρι την πλατεία Ελευθερίας, όπου πραγματοποιήθηκε το 13ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας και Θράκης.

Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου 17 Ιουνίου, Ηπειρώτες από όλα τα μέρη της Ηπείρου, της Μακεδονίας και τη Θράκης, κατέκλυσαν την πλατεία Ελευθερίας, όπου χόρεψαν και διασκέδασαν υπό τους ήχους της ηπειρώτικης παράδοσης.

Το μεγάλο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη. Στις 17 και 18 Ιουνίου έγινε στη Δράμα και η πόλη γέμισε με κόσμο, ενώ τη δεύτερη μέρη του ανταμώματος, την Κυριακή 18 Ιουνίου, οι φιλοξενούμενοι Ηπειρώτες αντάμωσαν στον Μααρά, κοντά στο σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη. Το πρόγραμμα της Κυριακής ξεκίνησε με αρτοκλασία στις 11.00 το πρωί και μετά την επίσκεψη στο σπήλαιο Αγγίτη, ακολούθησαν χοροί από τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων που συμμετείχαν, με τη συνοδεία της παραδοσιακής ηπειρώτικης ορχήστρας από τα Γιάννενα.

DSC_2304

Όπως δήλωσε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ένωσης Δράμας κ. Παναγιώτης Σταυρίδης, στο αντάμωμα συμμετείχαν: Ο Σύλλογος «Μερακλήδες» από την Άρτα, η Πανηπειρωτική Ένωση Ροδόπης από την Κομοτηνή και η Πανηπειρωτική Ένωση Δράμας.

Παρόν στην εκδήλωση ήταν επίσης ο γραμματέας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και ο εκδότης του περιοδικού «Ήπειρος, Άπειρος Χώρα» κ. Γ. Βασιλείου, οι οποίοι μίλησαν και στον «Πρωινό Τύπο».

Την υπέροχη ορχήστρα πλαισίωναν. Στέργιος Βλαχιώτης και Αθανάσιος Χριστόπουλος στο κλαρίνο. Ο Χρήστος Βλαχιώτης στο ντέφι. Ο Δημήτρης Κούρτης στο βιολί. Ο Νεοφώτιστος Βασίλης στο λαούτο και ο Γιάννης Φάκος στο τραγούδι.

BASILEIOY STAVRIDHS XANTZAROPOYLOS

Από αριστερά: Ο κ. Βασιλείου, ο δραστήριος πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ένωσης Δράμας, κ. Σταυρίδης και ο κ. Χαντζαρόπουλος.

«Στα πάτρα έδαφα…»

Ενθουσιασμένος από την πολυπληθή συνάντηση των Ηπειρωτών στη Δράμα, ο γραμματέας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Δημήτρης Χαντζαρόπουλος, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σαράντα πέντε χρόνια, είμαι ένας από τους 10 συντελεστές των εκδηλώσεων στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι Ηπειρώτες μαζευόμαστε παντού. Είμαστε η μεγαλύτερη συνομοσπονδία στην Ελλάδα. Στις 24 Ιουνίου έχουμε το μεγάλο πανηγύρι των Ηπειρωτών στην Αθήνα.»

Στην ερώτηση, ποια είναι τα συναισθήματα που βγαίνουν απ’ όλα αυτά τα ανταμώματα που διοργανώνουν οι Ηπειρώτες, ο κ. Χαντζαρόπουλος λέει: «Πέτρα, καημός, μεράκι, Ήπειρος. Εμείς, στην Ελλάδα είμαστε ο μεγαλύτερος Σύλλογος και αγαπάμε να πηγαίνουμε πάντα στα πάτρια έδαφα που έλεγε κάποιος φίλος! Όλα τα χωριά στην Ήπειρο, όλο το χρόνο, δεν έχουν κόσμο. Εγώ μένω στο Ζαγόρι. Αλλά τον Αύγουστο, δεν υπάρχει σπίτι,  δεν υπάρχει Ηπειρώτης, που να μην γυρίζει στις ρίζες του! Εμείς οι Ηπειρώτες αγαπάμε την Ήπειρο, το έχουμε καμάρι. Αν και φτωχοί, το φτωχότερο μέρος απ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ήπειρος.»

Στην ερώτηση αν κάθε σόι στην Ελλάδα έχει και από έναν Ηπειρώτη ο κ. Χαντζαρόπουλος απάντησε: «Έτσι ακριβώς είναι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.»

 

«Ήπειρος, Άπειρος Χώρα»

Παρόν στο 13ο Αντάμωμα των Ηπειρωτών στη Δράμα, ήταν και ο εκδότης του μηνιαίου περιοδικού «Ήπειρος, Άπειρος Χώρα» κ. Γιώργος Βασιλείου. Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Βασιλείου μας λέει ότι το περιοδικό του εκδίδεται από το 1998 και έχει «πατριδογνωστικό περιεχόμενο, δοξάζει την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες».

«Οι Ηπειρώτες δεν είναι μόνο στην Ήπειρο», λέει ο κ. Βασιλείου και συνεχίζει: «Είναι σε όλη την Ελλάδα, είναι σε όλο τον κόσμο. Με τη Μακεδονία μας χωρίζει μόνο η Πίνδος. Κάθε ένας απ’ αυτούς τους Ηπειρώτες που είναι στους τοπικούς, είναι η ίδια η Ήπειρος. Δοξάζουμε λοιπόν σ’ αυτόν τον τόπο που είμαστε, και προβάλλουμε την ίδια την Ήπειρο. Τη μάνα Ήπειρο. Η Ελλάδα χρειάζεται να γυρίσει στις ρίζες της. Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια χωρίς εθνικιστικές τάσεις, να προχωρήσουμε μπροστά».

Σε ερώτηση σχετικά με τα ανταμώματα και το αποτέλεσμα όλων αυτών, ο κ. Βασιλείου, παρομοιάζει την Περιφέρεια Ήπειρο ως μια Περιφέρεια και τις άλλες 12 Περιφέρειες της χώρας ως τους 12 Αποστόλους: «Η Ελλάδα έχει 13 Περιφέρειες. Οι άλλες 12 Περιφέρειες λειτουργούν ως απόστολοι, όπως ο Ιησούς με τους 12 Αποστόλους. Έτσι, στις 12 Περιφέρειες, οι Ηπειρώτες αυτό κάνουν. Διδάσκουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι το φως της Ηπείρου οι ίδιοι. Το βγάζουν μέσα από την ψυχή τους ως ολυμπιονίκες, ως λαμπαδηδρόμοι.»

Ο κ. Βασιλείου, καλεί όλο τον κόσμο να πάει στην Ήπειρο, «να δει από κοντά τα πανηγύρια μας, το φαγητό μας. Το φαγητό είναι μια έκφραση πολιτισμού. Και ο πρωτογενής τομέας της Ηπείρου, μας δίνει υλικά τα οποία είναι ανεκτίμητα.

Τώρα με την Εγνατία θα μπορέσουν να δουν μια ξεχωριστή ομορφιά της Ηπείρου. Να πάνε στα μικρά χωριά, εκεί που η παράδοση αναβλύζει μέσα από το χώμα και οι ίδιοι οι άνθρωποι γίνονται φορείς και τη μεταδίδουν. Να έρθουν στην Ήπειρο, να δουν τους χορούς μας, να μάθουν τα ήθη και τα έθιμά μας. Οι Έλληνες πρέπει να ανταμώσουμε αυτές τις δύσκολες μέρες, σ’ αυτή την κρίση αξιών που ουσιαστικά περνάει ο τόπος μας όλα αυτά τα χρόνια, θα πρέπει όλοι μας να ενωθούμε, χωρίς εγωισμούς και προαπαιτούμενα και να βαδίζουμε στον δρόμο  που χάραξε ο Ιησούς. Οι πρόγονοί μας, μας έχουμε αφήσει ανεκτίμητους θησαυρούς. Εμείς πρέπει ν’ ακολουθήσουμε τα χνάρια και να μαζέψουμε τα ψήγματα της παράδοσης που μας έχουν αφήσει.»