Home > Αθλητικά > Η ποδοσφαιρική Ακαδημία του Ορφέα Χωριστής για 2η συνεχόμενη χρονιά στις Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ

Η ποδοσφαιρική Ακαδημία του Ορφέα Χωριστής για 2η συνεχόμενη χρονιά στις Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ

Η ποδοσφαιρική Ακαδημία του Ορφέα

Χωριστής για 2η συνεχόμενη χρονιά

στις  Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ

 3η χρονιά υλοποίησης του προγράμματος με συμμετοχή 11.000 παιδιών και 700 προπονητών σε όλη την Ελλάδα

 

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά η ακαδημία ποδοσφαίρου «Ορφέας» Χωριστής,  μετά από αξιολόγηση συγκέντρωσε μια από τις πιο υψηλές βαθμολογίες και  ανανέωσε την συμμετοχή της στο πρόγραμμα ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΟΠΑΠ μαζί με 127 ακαδημίες απ’όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα στηρίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA και τις αρχές του Grassroots, που αποτελούν το καλύτερο νεανικό αθλητικό μοντέλο παγκοσμίως.

Στην αξιολόγηση, στην οποία υποβλήθηκαν εκατοντάδες ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα και πολλές στον νομό μας, αξιολογήθηκε το επίπεδο της επιστημονικής κατάρτισης και ικανότητας των προπονητών, η ύπαρξη και εφαρμογή ολοκληρωμένου προπονητικού σχεδίου, το πλάνο ανάπτυξης, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους κλειστούς και ανοικτούς χώρους, η καθημερινή αποτύπωση στοιχείων των επιδόσεων των νεαρών αθλητών, η σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων και η επάρκεια του αθλητικού εξοπλισμού.

Ο ΟΠΑΠ,  πιστός στη δέσμευσή του να επενδύει πολύπλευρα στο μέλλον του αθλητισμού και τη νεολαία, υλοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ. Συνολικά 128 ακαδημίες από 49 νομούς της Ελλάδας θα επωφεληθούν από το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΟΠΑΠ την αγωνιστική περίοδο 2017-18.

Περισσότεροι από 11.000 μικροί αθλητές και 700 προπονητές θα συμμετέχουν στις δράσεις του προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει:

 • Επιστημονική υποστήριξη από ειδικευμένους παιδιάτρους, παιδοψυχολόγους και διατροφολόγους
 • Προπονητικές κατευθύνσεις για τις ηλικίες 7 έως 12 ετών με βάση τα διεθνή πρότυπα της UEFA και της FIFA
 • Υψηλής ποιότητας προπονητικό υλικό
 • Ασφαλιστική κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων
 • Συμμετοχή σε μεγάλες αθλητικές γιορτές με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και οι γονείς/ συνοδοί των μικρών αθλητών, στους οποίους παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα ψυχολογίας, διατροφής και πρώτων βοηθειών.

 

Το ενδιαφέρον για τις Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ ήταν ιδιαιτέρως αυξημένο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αιτήσεις για συμμετοχή την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν συμπλήρωσαν 354 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία που διαθέτουν ακαδημίες και ακολούθησε διαδικασία αξιολόγησης, προκειμένου να επιλεγούν οι 128 που πληρούν συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Ανάμεσα σε αυτές για 3η συνεχή χρονιά η ακαδημία του Ορφέα Χωριστής που με αυτή της την επιλογή επιβραβεύεται για την μεθοδική και προσεκτική της δουλειά που γίνεται από την διοίκηση και τους πτυχιούχους προπονητές της κ.κ. Θωμόπουλο Αθανάσιο, Αραμπατζή Αθανάσιο και Τζίνη Κων/νο όλοι τους απόφοιτοι ΤΕΦΦΑ.

 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Στόχος μας η νίκη… του ευ αγωνίζεσθαι

Επειδή ο αθλητισμός αποτελεί ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας, μέσω του οποίου αναπτύσσονται και διαμορφώνονται ολοκληρωμένες προσωπικότητες, o ΟΠΑΠ ΑΕ επιδιώκει να καλλιεργήσει στα παιδιά τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας και της ομαδικής προσπάθειας, διασφαλίζοντας ότι το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού θα συνεχίσει να στηρίζεται σε γερές βάσεις.

Τα Ερασιτεχνικά Σωματεία που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του προγράμματος είναι μέλη των Τοπικών Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων και διατηρούν ακαδημίες με παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, τμήματα υποδομών και ανδρική ομάδα και προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελληνικής Επικράτειας.

Το πρόγραμμα αφορά άμεσα στα τμήματα με παιδιά ηλικίας 7-12 ετών και έμμεσα σε όλα τα ηλικιακά τμήματα κάθε Σωματείου.

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά που θα πάρουν μέρος σε αυτό να γίνουν πρώτα σπουδαίοι άνθρωποι και μετά μεγάλοι αθλητές.

Γιατί η ίδια η ζωή είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι απ’ όλα.

 

Η φιλοσοφία του προγράμματος

Η βασική κατευθυντήρια γραμμή του προγράμματος είναι η συνεχής και διαδραστική εκπαίδευση των προπονητών, των παιδιών και των γονέων τους, με στόχο την αναβάθμιση των προτύπων της αθλητικής εκπαίδευσης και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των ερασιτεχνικών σωματείων.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε πρώτα αθλητές και μετά… πρωταθλητές.

Το πρόγραμμα Αθλητικών Ακαδημιών της ΟΠΑΠ αποσκοπεί στο να:

 • φέρει τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό
 • εμπνεύσει στους νέους τα ιδεώδη του αθλητισμού και τις ευγενείς αγωνιστικές αξίες
 • δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των συμμετεχόντων σωματείων
 • βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα συμμετέχοντα αθλητικά σωματεία

Τα οφέλη για τις ακαδημίες που συμμετέχουν

Το πρόγραμμα της ΟΠΑΠ προσφέρει στους συμμετέχοντες συνεχή υποστήριξη, με στόχο να διασφαλίσει ότι το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού στηρίζεται σε γερές βάσεις.

Επιστημονική Υποστήριξη

Η επιστημονική υποστήριξη συνίσταται στη διαδραστική παρέμβαση στα παιδιά, τους γονείς και τους προπονητές των συμμετεχόντων σωματείων, με σκοπό τη φροντίδα της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών και περιλαμβάνει:

 • την ετήσια εκπαίδευση και συμβουλευτική, μέσω διαδικτύου,  γονέων και προπονητών, σε θέματα υγείας, διατροφής και ψυχολογίας των παιδιών
 • τη διατροφική, ψυχολογική και παιδιατρική στήριξη των οικογενειών
 • την ενεργοποίηση των γονέων και των παιδιών, κατά τη διάρκεια των ποδοσφαιρικών φεστιβάλ

Οι στόχοι της επιστημονικής υποστήριξης είναι:

 • η αξιολόγηση των αναγκών σε επίπεδο υγείας, διατροφής και ψυχικής στήριξης του κάθε παιδιού,
 • η βελτίωση της διατροφής και των διατροφικών συνηθειών παιδιών και των οικογενειών τους, με σκοπό την ομαλή ανάπτυξη και ενίσχυση της απόδοσης των παιδιών
 • η εκπαίδευση των οικογενειών και των προπονητών στην έγκαιρη πρόληψη και φροντίδα της υγείας των παιδιών με άξονα τον αθλητισμό
 • η ψυχική ενίσχυση και στήριξη του περιβάλλοντος των παιδιών, με στόχο την υιοθέτηση συμπεριφορών που ενισχύουν το ευ αγωνίζεσθαι, την αγάπη για τη σωματική δραστηριότητα,  τον αθλητισμό, τον υγιή ανταγωνισμό και την ομαδικότητα

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τοπικά ποδοσφαιρικά φεστιβάλ διεξάγονται σε πόλεις που καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές και περιλαμβάνουν:

 

 • Ποδοσφαιρικά παιχνίδια μεταξύ των ακαδημιών, χωρίς βαθμολογία
 • Εκπαιδευτικές συνεδρίες
 • Διαδραστικά παιχνίδια
 • Ομιλίες από τους πρεσβευτές του προγράμματος
 • Ειδικές δράσεις με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα