Home > Πρώτο Θέμα > Πολλά ζητήματα παραμένουν ασαφή μέχρι σήμερα στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού-Η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Πολλά ζητήματα παραμένουν ασαφή μέχρι σήμερα στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού-Η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Πολλά ζητήματα παραμένουν

ασαφή μέχρι σήμερα στο θεσμό

του Προσωπικού Γιατρού

► Βασιλείου: Σε όποια ειδικότητα κι αν εγγραφεί ένας ασθενής δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να επισκέπτεται τον θεράποντα ιατρό του

► Άνοιξε από χθες η πλατφόρμα για ένταξη νέων ιατρικών ειδικοτήτων στο σύστημα μέχρι τέλος Οκτωβρίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ του θεσμού του προσωπικού γιατρού, συνεχίζει να ταλαιπωρεί γενικά τους ασφαλισμένους αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς, καθώς παραμένουν ακόμα διάφορα στοιχεία ασαφή, ως προς τη λειτουργία του.

Τα νεότερα στο ζήτημα αυτό, είναι ότι άνοιξε από χθες Τετάρτη 12 Οκτωβρίου η πλατφόρμα, προκειμένου να δηλώσουν την ένταξη και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και άλλοι γιατροί με άλλες ειδικότητες, εκτός από αυτούς της γενικής ιατρικής, της παθολογίας κ.ά., που είχαν δηλωθεί εξ αρχής. Πλέον, οι νέες ειδικότητες που προστίθενται, είναι: – Αιματολογίας – Γαστρεντερολογίας – Ενδοκρινολογίας και Διαβητολογίας – Καρδιολογίας – Νευρολογίας – Νεφρολογίας – Ρευματολογίας – Παθολογικής Ογκολογίας – Πνευμονολογίας και Φυματιολογίας και Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Όπως αναφέρεται, οι γιατροί που θα δεχθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, θα έχουν μια σειρά υποχρεώσεων απέναντι στους πολίτες, αφού θα πρέπει να εγγράψουν στη λίστα τους πελάτες τους, ώστε να τους δημιουργήσουν τον Ατομικό Ψηφιακό Φάκελο  Υγείας αλλά και για να παρακολουθούν την πορεία της υγείας τους.

Μέχρι σήμερα ως Προσωπικοί γιατροί είχαν αναλάβει Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί. Όσον αφορά στους πολίτες, ήδη 4,5 εκατ. έχουν εγγραφεί στον δικό τους προσωπικό γιατρό ενώ συνολικά δικαιούχοι είναι 8 εκατ. πολίτες.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο πολίτης εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε Προσωπικό Ιατρό, μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό, όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη, αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, μέσω των φαρμακείων.

Βασιλείου: Πολλοί δηλώνουν γιατρούς που δεν τους ξέρουν

Προκειμένου να δούμε που βρίσκεται το πρόγραμμα αυτό όσον αφορά τη Δράμα και τι ζητήματα υπάρχουν από την μέχρι σήμερα πορεία του, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τη γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου.

Όπως αρχικά σημείωσε, «με τις νέες ειδικότητες που εντάσσονται στον Προσωπικό Γιατρό, διευρύνεται η υπηρεσία και δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν και άλλοι. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, πολλοί ασθενείς  δηλώνουν γιατρούς που ούτε καν τους ξέρουν, γιατρούς σε  περιοχές όπως είναι το Παρανέστι, το Νευροκόπι, συνάδελφοι που εργάζονται στο δημόσιο και εξυπηρετούν ανάγκες των Κέντρων Υγείας. Η ερώτηση που μας κάνουν συνήθως, είναι αν θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να πάνε να εξεταστούν στο Παρανέστι ή στο Νευροκόπι ή στην Προσοτσάνη για να κάνουν συνταγογράφηση ή εξετάσεις;»

Όπως τονίζει «υπάρχουν ασάφειες σε όλο αυτό, όπως επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί και ο τρόπος για τη σχέση που θα έχει ο Προσωπικός Γιατρός με τον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει μια σύμβαση, δεν πληρώνεται κατά πράξη και περίπτωση, παίρνει ένα ποσό χρημάτων κάθε μήνα, δεν γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του και άλλα, και όλα αυτά ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει» μας λέει και συμπληρώνει: «Όταν ρωτάμε το Υπουργείο Υγείας, η απάντηση που παίρνουμε είναι ότι αυτά θα οριστούν μετά από κάποιες υπουργικές αποφάσεις. Γι’ αυτό και η όλη κατάσταση, δημιουργεί κάποιους δισταγμούς στους συναδέλφους, κυρίως του ιδιωτικού τομέα να ενταχθούν στο σύστημα».

Άλλα ερωτήματα που προκύπτουν όπως λέει η κα. Βασιλείου, είναι ότι «ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει, αν ενταχθεί ο Καρδιολόγος και αν υπάρξει πρόβλημα πανδημίας και τα Νοσοκομεία έχουν ζητήματα εκ νέου. Θα πρέπει δηλαδή να κλείσει το ιατρείο του, θα τον επιστρατεύσουν και θα τον στείλουν σε Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ; Δεν έχει ξεκαθαριστεί αυτό το καθεστώς».

Η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό

Ερωτώμενη σχετικά με το αν ένας ασφαλισμένος ενταχθεί σε έναν Καρδιολόγο ως Προσωπικό Γιατρό και αν θα πρέπει να πηγαίνει αποκλειστικά σ’ αυτόν για οποιοδήποτε ζήτημα υγείας ή στον θεράποντα ιατρό του, η κα. Βασιλείου ξεκαθαρίζει: «Εδώ υπάρχει μια παρανόηση. Αν κάποιος δηλώσει έναν Προσωπικό Γιατρό, δεν σημαίνει ότι δεν έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον θεράποντα ιατρό του. Ο κόσμος νομίζει ότι ο Προσωπικός Γιατρός καταργεί ουσιαστικά τη δυνατότητα που έχει ο ασθενής να πάει στο δικό του γιατρό. Σήμερα, λόγω της κατάστασης που υπάρχει, πολλοί ασθενείς χρειάζονται και Καρδιολόγο και Πνευμονολόγο. Δεν μπορεί να καταργήσει τη σχέση ενός ασθενούς με έναν Καρδιολόγο που έχει εδώ και χρόνια».

Σημειώνει ακόμα η ίδια, ότι, «αυτό που εισπράττουμε εμείς από την όλη κατάσταση, είναι ότι πολλοί δηλώνουν τυπικά έναν Προσωπικό Γιατρό, για να αποφύγουν ουσιαστικά το πρόστιμο και να έχουν πρόσβαση ανά πάση στιγμή σε έναν γιατρό για να μπορεί να τους συνταγογραφεί. Οπότε φτάνουμε στο σημείο να χρησιμοποιούμε τον Προσωπικό Γιατρό, για να δημιουργήσουμε μία κάρτα υγείας, να έχει το ιστορικό μας στο ηλεκτρονικό αρχείο και ακόμα να έχουμε ένα γιατρό που να μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας συνταγογραφεί».

Εξηγεί ακόμα η κα. Βασιλείου για κάποιες περιπτώσεις, όπως ότι «δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αν ένας ασθενής πάει στον Προσωπικό Γιατρό που έχει δηλώσει, και αυτός του συνταγογραφήσει άλλη θεραπεία, από αυτήν που του δηλώνει ο θεράπων ιατρός του. Ακόμα και εδώ υπάρχει ασάφεια στο πρόγραμμα και μάλιστα πρακτικά θέματα για έναν ασθενή. Γι’ αυτό και πολλοί ασθενείς είναι διστακτικοί να δηλώσουν άλλη ειδικότητα».

Αλλαγή γιατρού

Στην ερώτηση για το αν, όσοι έχουν ήδη δηλώσει έναν Προσωπικό Γιατρό, Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, μπορούν να αλλάξουν από εδώ και πέρα γιατρό πηγαίνοντας σε μια από τις νέες ειδικότητες που εντάσσονται, η κα. Βασιλείου τονίζει: «Αυτή τη στιγμή δεν το ξέρουμε. Από όσο ξέρω, επειδή αυτός που συγκεντρώνει ήδη τους 2.500 ασφαλισμένους, κλειδώνει ουσιαστικά το όνομά του, δεν νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα να αλλάξεις ειδικότητα γιατρού. Μετά αρχίζει και γίνεται μια μετακίνηση ασθενών, που είναι σε βάρος του συστήματος».