Home > νέα > Πρεμιέρα σήμερα για τη 2η Διεθνή Συνάντηση Performance στη Δράμα-Μιλάει στον «Π.Τ.» η managing director του Φεστιβάλ και Ιστορικός Τέχνης, κα. Β. Κωνσταντινίδου

Πρεμιέρα σήμερα για τη 2η Διεθνή Συνάντηση Performance στη Δράμα-Μιλάει στον «Π.Τ.» η managing director του Φεστιβάλ και Ιστορικός Τέχνης, κα. Β. Κωνσταντινίδου

64 έργα digital performance και video art δημιουργών από 29 χώρες

Πρεμιέρα σήμερα για

τη 2η Διεθνή Συνάντηση

Performance στη Δράμα

Μιλάει στον «Π.Τ.» η managing director του Φεστιβάλ

και Ιστορικός Τέχνης, κα. Β. Κωνσταντινίδου

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Πρεμιέρα κάνει σήμερα η 2η Διεθνής Συνάντηση Performance στη Δράμα, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου. Γνωρίσαμε την τέχνη της performance πέρυσι, στην πρώτη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, η οποία είχε τρομερή απήχηση, τόσο από τη συμμετοχή καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και από τη συμμετοχή του κόσμου.

Η performance art, αποτελεί μια από τις νέες μορφές τέχνης, η οποία αναπτύσσεται εδώ και 25 χρόνια. Στην χώρα μας ειδικότερα, είναι μια «φρέσκια» μορφή τέχνης. «Η performance art, είναι οι παραστατικές τέχνες. Όταν δηλαδή, ο καλλιτέχνης δημιουργεί την τέχνη του με το σώμα του, με τον χώρο στον οποίο βρίσκεται εκείνη την στιγμή και όχι δημιουργώντας κάτι μόνιμο, αλλά κάτι με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός φεστιβάλ performance, «γεννήθηκε» πέρυσι από την Δραμινή Ιστορικό Τέχνης, κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου σε συνεργασία με τον διδάσκων καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μήτρου. Ο σκοπός της δημιουργίας του φεστιβάλ performance, είναι η συσχέτιση χρονικά με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ως ένα είδος διαλόγου μεταξύ των δυο τεχνών, και με απώτερο σκοπό η Δράμα να αποτελέσει για τον Σεπτέμβριο, αλλά και για κάθε Σεπτέμβριο έναν πυρήνα γόνιμης τέχνης. Δηλαδή, να υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τέχνης τα οποία θα αναπτύσσονται παράλληλα και θα καθιστούν τη Δράμα πολιτιστικό πόλο της χώρας.

Με αφορμή τη φετινή διοργάνωση, ο «Π.Τ.» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Δραμινή Ιστορικό Τέχνης και managing director της διοργάνωσης, κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου.

konstantinidou

κα. Κωνσταντινίδου, φέτος διοργανώνετε τη 2η Διεθνή Συνάντηση Performance στη Δράμα, όπου καταφέρατε να προσαρμόσετε ένα δημιουργικό φεστιβάλ τέχνης, σε ομολογουμένως δύσκολους καιρούς.

Η Διεθνής Συνάντηση Performance, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτό. Παρά τις δυσκολίες και τις συνθήκες που επικρατούν αυτό το διάστημα λόγω του κορωνοϊού, εμείς καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και να φέρουμε εις πέρας αυτή τη διοργάνωση. Βλέποντας εδώ και καιρό πως εξελίσσονται τα πράγματα, προσαρμοστήκαμε γρήγορα, οπότε πραγματοποιήσαμε ένα ανοιχτό κάλεσμα για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι είχαν το περιθώριο ενός μήνα να στείλουν το υλικό τους, την performance ή το video art τους ψηφιακά έτσι ώστε να πάρουν μέρος στη διοργάνωση.

Η Διεθνής Συνάντηση Performance, φέτος θα πραγματοποιηθεί μόνο ψηφιακά, ξεκινώντας από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου. Τις πρώτες δυο μέρες της διοργάνωσης (17-18 Σεπτεμβρίου), στην πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμες όλες οι ψηφιακές performances και τα video art, για 48 ώρες ενώ θα υπάρχει πρόσβαση από όλο τον κόσμο να τις παρακολουθήσει.

Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το forum – είναι το κάλεσμα που κάναμε προς τους ακαδημαϊκούς και τους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα παρευρίσκονταν στη Δράμα πραγματοποιώντας ομιλίες καθ’ όλη τη διάρκεια της Διεθνούς Συνάντησης Performance – σε live streaming όπου θα παρουσιαστούν οι προγραμματισμένες ομιλίες.

Το πρώτο διήμερο (17-18 Σεπτεμβρίου), θα συμμετέχουν 64 καλλιτέχνες από 29 χώρες, ενώ το δεύτερο διήμερο (19-20 Σεπτεμβρίου) θα συμμετέχουν 21 ομιλητές, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και θεωρητικοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πως θα χαρακτηρίζατε την περσινή πρώτη διοργάνωση;

Φέτος, είχαμε πολλή μεγάλη ανταπόκριση τόσο από ομιλητές όσο και από καλλιτέχνες, λόγω όμως των συνθηκών αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε. Λάβαμε μεγάλη αναγνωσιμότητα ήδη από την πρώτη διοργάνωση, για την επιτυχία της οποίας έγινε λόγος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αξίζει να αναφέρω μάλιστα ότι δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη διοργάνωση στην Ελλάδα, ενώ ελάχιστα φεστιβάλ performance γίνονται παγκοσμίως. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς εδώ στη Δράμα, να μπορούμε να διοργανώνουμε μια τέτοια μεγάλη έκθεση.

Σχετικά με την περσινή διοργάνωση, από το δραμινό κοινό λάβαμε μια επίγευση ευχάριστης έκπληξης. Πολλοί ήρθαν στην περσινή διοργάνωση ώστε να μάθουν αρχικά τι είναι η performance. Άλλωστε και εμείς είμαστε κυρίως επικεντρωμένοι στο επιμορφωτικό κομμάτι, δηλαδή πρώτα να μάθει ο κόσμος τι είναι η performance και έπειτα σιγά, σιγά να εμβαθύνουμε στο πέρασμα των χρόνων. Θεωρώ ότι η περσινή διοργάνωση ήταν μια ωραία εισαγωγή και για τον κόσμο, καθώς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες των ακαδημαϊκών και των καλλιτεχνών και ακολούθως να παρακολουθήσουν και τις performance των καλλιτεχνών. Πιστεύω ότι όλοι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις και αυτό φάνηκε και από την συνέχεια της συνεργασίας μας τόσο με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όσο και με τον Δήμο Δράμας, οι οποίοι εξαρχής αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια.

Αναφορικά με τους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς οι οποίοι πέρυσι φάνηκαν αρχικά διστακτικοί να το παρακολουθήσουν, εντέλει το χαρακτήρισαν με πάρα πολύ θετικά σχόλια και φέτος συμμετέχουν με ομιλίες και performance.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η Διεθνής Συνάντηση Performance, αποτελεί παράλληλη εκδήλωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Emphasis και την Alma Kalma, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας και το Δήμο Δράμας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.