Home > νέα > Οι πρόεδροι των κτηνοτρόφων Κ. Νευροκοπίου και Καβάλας μιλούν στον «Π.Τ.» Κανένα θέμα των κτηνοτρόφων δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα!

Οι πρόεδροι των κτηνοτρόφων Κ. Νευροκοπίου και Καβάλας μιλούν στον «Π.Τ.» Κανένα θέμα των κτηνοτρόφων δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα!

 

 

Μεγάλη συγκέντρωση κτηνοτρόφων απ’ όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ

Κανένα θέμα των κτηνοτρόφων

δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα!

Οι πρόεδροι των κτηνοτρόφων Κ. Νευροκοπίου και Καβάλας μιλούν στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΕΓΑΛΗ συγκέντρωση διαμαρτυρίας ετοιμάζουν οι σύλλογοι Κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης την επόμενη Τρίτη 17 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή. Η συγκέντρωση θα γίνει έξω από την έδρα της Περιφέρειας στις 11.30 το πρωί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, την συγκέντρωση μέχρι στιγμής στηρίζουν, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι: Δήμου Κ. Νευροκοπίου, Δήμου Προσοτσάνης, Νομού Καβάλας, Νομού Ξάνθης, Νομού Ροδόπης, Δήμου Ιάσμου, Δήμου Αλεξανδρούπολης και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Θρακών «Αμνός».

Στο κάλεσμά τους οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Βαρεθήκαμε να ακούμε τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου μας, να μας λένε συνεχώς ότι έχουμε δίκιο σε όποιο πρόβλημα τους θέτουμε και σε όποια λύση τους προτείνουμε. Είτε υπουργοί, είτε βουλευτές, είτε αυτοδιοικητικοί είναι αυτοί, διαχρονικά το αποτέλεσμα είναι σχεδόν μηδενικό. Τέλος η κοροϊδία !»

Ζητούν μάλιστα από τους ιθύνοντας, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στους κτηνοτρόφους, «που με την απραξία σας και τις πολιτικές σας τους έχετε φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο. Αν έχετε το ηθικό ανάστημα ελάτε στη συγκέντρωση και δώστε εσείς απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Απαριθμήστε μας τα έργα σας για την κτηνοτροφία, αλλιώς απολογηθείτε για την αδράνεια ή την ανικανότητά σας».

dimopoulos

Ο κ. Νίκος Δημόπουλος.

Αφορμή οι αποζημιώσεις για κακοκαιρία

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας που ηγείται της όλης διαμαρτυρίας, τον κ. Νίκο Δημόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι αφορμή της συγκέντρωσης αυτής είναι το ζήτημα των αποζημιώσεων για την κακοκαιρία του χειμώνα, «για λίγους» που ενέκρινε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ): «Επειδή είχαν λίγα χρήματα όπως λένε αυτοί, βρήκαν μια κατηγορία κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν δηλωμένα τα ζώα τους ως αγελαία και δίνουν εκεί τα χρήματα».

Στο Νομό Δράμας για παράδειγμα αυτοί δεν ξεπερνούν τους 400, περίπου το 50% και πιο κάτω.

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρεται επίσης και σε άλλα θέματα: «Πέρα από την κακοκαιρία, το άλλο θέμα είναι οι αθρόες εισαγωγές σε γάλα και κρέας που γίνονται και εδώ δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Το Υπουργείο αυτή τη στιγμή ήταν  να περάσει ένα νομοσχέδιο σχετικά με την αναγραφή της χώρας που αρμέγεται το γάλα, όμως αυτό είναι η μία πλευρά. Αν δεν ελέγξεις τα ισοζύγια των εταιρειών, τι παίρνουν, τι εισάγουν και τι αγοράζουν από ντόπιο, είναι σαν να κάνεις μια τρύπα στο νερό.

Το τρίτο και πολύ βασικό, είναι το θέμα των κόκκινων δανείων, τα οποία έχουν πάει στην παλιά Αγροτική και βεβαιώνονται ήδη στο ελληνικό δημόσιο. Δάνεια τα οποία ζητούν αυτοί να γίνει κάποιος διακανονισμός, χωρίς να υπάρχει νομικό πλαίσιο. Στην ουσία είναι στα χέρια της τράπεζας και ενώ γνωρίζουν πολύ καλά, ότι τα εισοδήματά μας έχουν καταρρεύσει και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

Μετά είναι το θέμα των ενισχύσεων (τα δικαιώματα), οι οποίες θα μπουν στις 25 του μήνα απ’ όσο ξέρουμε, αλλά στην ουσία εκεί θα μπει και ο ΕΦΚΑ και όλοι όσοι χρωστάνε στο δημόσιο και οι πιο πολλοί δεν θα μπορούν να πάρουν ανάσα.

Τέλος, είναι το θέμα των κτηνιάτρων που εδώ και δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα, όπως δεν έκαναν και οι προηγούμενοι, και ταυτόχρονα είναι και τα θέματα που πρέπει να τρέξει η Περιφέρεια, όπως των κτηνιάτρων».

TSERNIOS

Ο κ. Χρήστος Τσέρνιος.

Χωρίς μέριμνα από την πολιτεία

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε επίσης και ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του Δήμου Κ. Νευροκοπίου κ. Τσέρνιος, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Βλέποντας την γενικότερη απαξίωση που δεχόμαστε ως κλάδος και ότι δεν υπάρχει μέριμνα και πολιτική ηγεσία, αποφασίσαμε να κινηθούμε πιο δραστικά και να διαμαρτυρηθούμε, για τις γενικότερες συνθήκες του κλάδου. Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια, οπότε η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και σκοπό έχουμε να διεκδικήσουμε και να ακουστούμε, χωρίς να ακούμε άλλα λόγια».