Home > νέα > Πρόεδρος Διαβητικών Δράμας: «Στη Δράμα δεν υπάρχουν προβλήματα με ινσουλίνες και αναλώσιμα»

Πρόεδρος Διαβητικών Δράμας: «Στη Δράμα δεν υπάρχουν προβλήματα με ινσουλίνες και αναλώσιμα»

Ξεκίνησε η εφαρμογή του Μητρώου Ασθενών με διαβήτη

Πρόεδρος Διαβητικών Δράμας:

«Στη Δράμα δεν υπάρχουν προβλήματα

με ινσουλίνες και αναλώσιμα»

Π. Τορούνογλου: Ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας ικανοποιείται

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΠΑΓΙΟ αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), γίνεται πραγματικότητα· πρόκειται για τη δημιουργία του Μητρώου Διαβητικών ασθενών.

Το Μητρώο Διαβητικών ασθενών, ξεκίνησε να δημιουργείται αυτές τις μέρες, έπειτα από ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, και αναμένεται να βοηθήσει τους χρόνιους ασθενείς με διαβήτη, αλλά και να γίνει μια συνολική καταγραφή.

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με την πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Δράμας κα. Πόλυ Τορούνογλου, προκειμένου να μας εξηγήσει για τι ακριβώς πρόκειται, αλλά και πώς θα γίνει η καταγραφή αυτή.

Toroynogloy

Όπως επισημαίνει κατ’ αρχάς η κα. Τορούνογλου, οι διαβητικοί ασθενείς στην Ελλάδα ανέρχονται στους 1.290.000 και τονίζει: «Θα πρέπει να πω ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά, καθώς οι διαβητικοί δεν έχουν να κάνουν κάτι. Ούτως ή άλλως πηγαίνουν στον γιατρό τους, τους συνταγογραφεί τα φάρμακα και ο γιατρός θα πρέπει να τον περάσει στο Μητρώο».

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί που παρακολουθούν ασφαλισμένους, οι οποίοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, είναι υποχρεωμένοι να καταχωρίζουν τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έθεσε σε λειτουργία ο οργανισμός.

Όπως τονίζει η κα. Τορούνογλου, «ο πιστοποιημένος στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ παθολόγος, παιδίατρος και ενδοκρινολόγος, με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιεί για την έκδοση γνωματεύσεων, θα έχει πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού στο Μητρώο Σακχαρώδους Διαβήτη, για την καταχώριση των στοιχείων του ασφαλισμένου που πάσχει από διαβήτη».

Η διαδικασία καταχώρισης είναι υποχρεωτική, καθώς στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος ασθενής δεν είναι καταχωρισμένος στο μητρώο, δεν θα μπορεί να εκδοθεί γνωμάτευση για αναλώσιμα υλικά σακχαρώδους διαβήτη (όπως ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες, βελόνες) και για αναλώσιμα υλικά αντλιών έγχυσης ινσουλίνης. Σε κάθε περίπτωση θα ζητείται η έγγραφη συγκατάθεση του ασθενούς για την εγγραφή του στο μητρώο διαβήτη (υπογραφή ειδικής δήλωσης από τον ασθενή). Ως ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του μητρώου αναφέρεται από τον ΕΟΠΥΥ η 21η Ιανουαρίου 2019.

Βοήθεια για τους διαβητικούς

Απαντώντας στην ερώτηση για το πού ακριβώς μπορεί να βοηθήσει το Μητρώο Διαβητικών, η κα. Τορούνογλου σημειώνει ότι, «θα βοηθήσει να καταλάβουν τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και άλλοι Οργανισμοί, ότι οι διαβητικοί στην Ελλάδα είναι πολλοί και ότι ο διαβήτης δεν εξαιρείται από άλλα σοβαρά νοσήματα χρόνιων παθήσεων. Η πολιτεία οφείλει συντεταγμένα να μας βοηθάει, να στηρίζει το διαβητικό ασθενή σε όλες τις εκφάνσεις του: είτε είναι επαγγελματικές, είτε είναι κυρίως ιατρικές, φαρμακευτικές και άλλες».

Προβλήματα

Αναφορικά με τα γενικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς, η κα. Τορούνογλου μας λέει ότι, «υπάρχουν διάφορα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως με την επάρκεια ινσουλίνης. Στη Δράμα γενικότερα δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα, όμως έχουμε ζητήσει από τα μέλη μας να ενημερώνουν τον Σύλλογο Διαβητικών Δράμας, ώστε να μπορούμε να βοηθάμε σε κάθε περίπτωση. Η Ομοσπονδία μας είναι σε άμεση και καθημερινή επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία. Γιατί έχουμε δει και τέτοιες καταστάσεις παλαιότερα και στη Δράμα, ώστε διαβητικοί ασθενείς να μην έχουν ινσουλίνες».

Στην ερώτηση αν έχουμε πιθανόν ψευδοδιαβητικούς, άτομα δηλαδή που να δηλώνουν διαβητικοί προκειμένου να επωφεληθούν κάποιων καταστάσεων, η κα. Τορούνογλου ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει: «Κανένας γιατρός δεν θα μπει σε μια τέτοια διαδικασία. Στο βιβλιάριο των ασθενών, υπάρχουν έτσι κι αλλιώς τα χαρακτηριστικά αρχικά Σ.Δ. (Σακχαρώδης Διαβήτης). Κανένας γιατρός δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ακόμα και στο Σύλλογο Διαβητικών Δράμας που έρχονται να γίνουν μέλη μας, θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση από το Νοσοκομείο και τον ειδικό ιατρό, δεν μπορεί να γίνει δεκτός. Ακόμα και αν πηγαίνουν μόνο σε ιδιώτες ιατρούς και πάρουν από εκεί βεβαίωση, θα πρέπει να έχουν βεβαίωση και από το Νοσοκομείο, ότι είναι διαβητικοί».