Home > νέα > Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» στη Δράμα – Σήμερα η αφηγηματική παράσταση «Ταυτότητα» στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» στη Δράμα – Σήμερα η αφηγηματική παράσταση «Ταυτότητα» στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για

την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας

των Ελλήνων του Πόντου» στη Δράμα

Σήμερα η αφηγηματική παράσταση «Ταυτότητα» στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Δράμα θα τιμήσει τη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Έτσι, στο πλαίσιο της 19ης Μαΐου που έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Π.Ε. Δράμας διοργανώνει εκδηλώσεις, με πρώτη την αφηγηματική παράσταση «Ταυτότητα» με την Σιδηροπούλου Γεωργία, σε συνδιοργάνωση με όλα τα ποντιακά σωματεία του τόπου μας.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας σήμερα και ώρα 8.00 το βράδυ. Σε περίπτωση βροχής, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας – 2ος όροφος. Από 17 έως 19 Μαΐου, θα λειτουργεί έκθεση Φωτογραφίας στην Κεντρική Πλατεία της Δράμας, από τα Ποντιακά Σωματεία.

Την Κυριακή 22 Μαΐου και ώρα 9.45π.μ. θα τελεστεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Ομιλία θα απευθύνει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Μετεντζίδης.

Ακολούθως, στις 10.30π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέση στο νεόδμητο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Δημοτικό Κήπο Δράμας (επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου), θα αποδοθεί θρήνος – τραγούδι και θα απαγγελθεί ποίημα από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγής και θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος.

Λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Η Γενοκτονία των Ποντίων

Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!

Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.

Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.