Home > νέα > Πρόγραμμα πιστοποίησης της «ελληνικής κόκκινης φυλής» στα βοοειδή στην περιοχή της Δράμας

Πρόγραμμα πιστοποίησης της «ελληνικής κόκκινης φυλής» στα βοοειδή στην περιοχή της Δράμας

Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Δράμας στο πρόγραμμα «Γενετικοί Πόροι»

Πρόγραμμα πιστοποίησης

της «ελληνικής κόκκινης φυλής»

στα βοοειδή στην περιοχή της Δράμας

Γ. Κιτσουκάκης: «Ουσιαστικά μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα brand name που  θα δώσει υπεραξία στο προϊόν μας»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ του στο πρόγραμμα «Γενετικοί Πόροι», ανακοίνωσε ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, στοχεύοντας στην αναπαραγωγή και την πιστοποίηση της λεγόμενης «ελληνικής κόκκινης φυλής», η οποία εμφανίζεται σε μεγάλο πληθυσμό στην περιοχή του Νομού Δράμας.

Σκοπός του προγράμματος και της αναπαραγωγής της «ελληνικής κόκκινης φυλής», είναι η επίσημη πιστοποίηση του ζώου, ώστε να δημιουργηθεί ένα brand name, το οποίο θα δώσει υπεραξία στα προϊόντα που παράγονται από τη συγκεκριμένη φυλή.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης στον «Πρωινό Τύπο», έχουν ξεκινήσει επίσης προσπάθειες, να υπάρξει και νέο πρόγραμμα όσον αφορά τον ντόπιο πληθυσμό των αιγών της περιοχής.

KITSOUKAKHS

Η «ελληνική κόκκινη φυλή»

Η «ελληνική κόκκινη φυλή», είναι μια ντόπια φυλή βοοειδών, η οποία αφθονεί κυρίως στην περιοχή του Νομού Δράμας και είναι ανθεκτική και δυνατή και έχει υψηλές αποδόσεις. Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Κιτσουκάκης, τονίζει σχετικά με το πρόγραμμα «Γενετικοί Πόροι», ότι αυτό έχει να κάνει με αυτόχθονες και σπάνιες φυλές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Η λεγόμενη «κόκκινη φυλή» υπάρχει στη Δράμα σε υψηλό ποσοστό πληθυσμού στα βοοειδή:

«Έτσι πήραμε την πρωτοβουλία, κάναμε εκδήλωση ενδιαφέροντος, καταθέσαμε δικαιολογητικά και όλα όσα χρειάζονταν, ώστε να καταστούμε δικαιούχοι του προγράμματος.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 3 χρόνια και μέσω αυτού, θέλουμε να πετύχουμε μια καταγραφή του γενεαλογικού δέντρου των ζώων αυτών, θα γίνουν έλεγχοι DNA και άλλοι, με απώτερο σκοπό να φτάσουμε σε ένα σημείο, αυτή η συγκεκριμένη ελληνική φυλή, να γίνει πλέον επίσημη φυλή με πιστοποιητικό γνησιότητας. Τα ζώα που τελικά θα βγουν από το πρόγραμμα γνήσια, θα είναι ουσιαστικά και οι γεννήτορες, οι οποίοι θα πολλαπλασιάσουν το είδος αυτό στην Ελλάδα.»

 

Καταγραφή των αιγών

Όπως αναφέρει επίσης ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας κ. Κιτσουκάκης, «σύντομα θα ξεκινήσει μια καταγραφή με τις γίδες, γιατί εδώ στη Δράμα έχουμε έναν πολύ καλό ντόπιο πληθυσμό. Σκεφτείτε ότι, η Ελλάδα έχει έναν μεγάλο πληθυσμό σε γίδες και έχουμε αναγνωρισμένη φυλή μόνο 25.000 γίδες Σκοπέλου, ενώ μόνο ο Νομός Δράμας έχει γύρω στα 70.000 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα συγκλίνουν σε μια τοπική φυλή. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς, είναι να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε μια τοπική φυλή. Το πρόγραμμα αυτό έχει ακόμα δρόμο μπροστά του και χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλειά από το Υπουργείο».

 

Τα οφέλη

Ερωτώμενος για τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ο κ. Κιτσουκάκης επισημαίνει: «Κατ’ αρχάς θα έχουμε με ένα πιστοποιημένο πλέον ζώο, το οποίο θα έχει αναγνωριστεί ως ένα αναπαραγωγικό ζώο, με υψηλές αποδόσεις, το οποίο έχει τα δικά του ποιοτικά χαρακτηριστικά και με την αναγνώριση αυτής της φυλής, μπορούμε πλέον να ανοιχθούμε πιο εύκολα σε ξένες αγορές, πιάνοντας από την αρχή την τροφική αλυσίδα και δίνοντάς τους αυτό που ζητάνε: να ξέρουν τι έχουν μπροστά τους.

Δηλαδή, διαφορετικό είναι να λέμε ότι έχουμε για παράδειγμα ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας, και διαφορετικό να έχουμε ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας από την ελληνική κόκκινη φυλή. Ουσιαστικά δημιουργείς έτσι ένα brand name με όλα τα παρελκόμενα, με όλα τα οφέλη που υπάρχουν πάνω σ’ αυτό. Έτσι μπορεί να πάρει υπεραξία το προϊόν μας.»

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Κιτσουκάκη, αυτή τη στιγμή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι πρώτοι 80 κτηνοτρόφοι οι οποίοι κατέχουν περίπου 4.500 ζώα, ενώ στόχος είναι τουλάχιστον ο διπλασιασμός κτηνοτρόφων και ζώων.

 

Το πρόγραμμα πανελλαδικά

Το μέτρο «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία», του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, προβλέπει ενισχύσεις από 22 ευρώ το κεφάλι (προκειμένου για τις αίγες), έως 200 ευρώ το κεφάλι (προκειμένου για τα ιπποειδή), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από τη Δράση ενισχύονται και οι φυλές εγχώριων χοίρων.

Βάσει όσων προβλέπει η σχετική απόφαση το ύψος των επιλέξιμων δαπανών, διαμορφώνεται σε ετήσια βάση για κάθε χρόνο εφαρμογής του προγράμματος ως εξής:

Βοοειδή έως 40 ευρώ/ζώο/έτος

Αίγες έως 22 ευρώ/ζώο/έτος

Πρόβατα έως 22 ευρώ/ζώο/έτος

Χοίροι έως 100 ευρώ/ζώο/έτος

Ιπποειδή έως 200 ευρώ/ζώο/έτος

 

Οι φυλές που ενισχύονται

Σύμφωνα με το Άρθρο 4 της απόφασης, γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής είναι όλη η xώρα, ενώ ενισχύονται οι παρακάτω τοπικές – εγχώριες και προσαρμοσμένες φυλές ζώων:

ΒΟΟΕΙΔΗ: Βραχυκερατική, Κατερίνης, Συκιάς, Εγχώριος Βούβαλος, Ασπρόμαυρη, Ασπροκόκκινη, Ελληνική Κόκκινη, Ελληνική Ξανθόχρωμη

ΠΡΟΒΑΤΑ: Καραγκούνικη, Μυτιλήνης (Λέσβου), Σφακίων, Καρύστου, Φριζάρτα (Άρτας), Ορεινό Ηπείρου, Σερρών, Χίου, Κεφαλληνίας, Καλαρρύτικη, Πηλίου, Γλώσσας Σκοπέλου, Θράκης, Σκύρου, Κατσικά Ιωαννίνων, Σαρακατσάνικη, Άργους, Κύμης, Ζακύνθου, Φλώρινας – Πελαγονίας, Αγρινίου

ΑΙΓΕΣ: Σκοπέλου

ΙΠΠΟΙ: Σκύρου, Πηνείας, Μεσσαρά Κρήτης, Θεσσαλίας, Πίνδου

ΧΟΙΡΟΙ: Εγχώριος χοίρος

Σημειωτέον πως η ασπρόμαυρη και ασπροκόκκινη φυλή αγελάδων είναι προσαρμοσμένες ελληνικές φυλές που προέρχονται από φυλές αγελάδων Holstein.