Home > Πρώτο Θέμα > Προς νέα παράταση οδεύει η ολοκλήρωση του τάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας – Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης και η αντιδήμαρχος Αθλητισμού κα. Τόλιου

Προς νέα παράταση οδεύει η ολοκλήρωση του τάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας – Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης και η αντιδήμαρχος Αθλητισμού κα. Τόλιου

Πολύ κοντά στην έναρξη των εργασιών στο Κολυμβητήριο

Προς νέα παράταση οδεύει

η ολοκλήρωση του τάπητα

στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης και η αντιδήμαρχος Αθλητισμού κα. Τόλιου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με την ολοκλήρωση του έργου του ελαστικού τάπητα στο Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» στη Δράμα, έχει τραβήξει πραγματικά σε μάκρος. Λογικό είναι, ο κόσμος να εκφράζει τα έντονα παράπονά του προς τη δημοτική αρχή, το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, όμως εδώ πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο άπτεται άμεσα στον ίδιο τον εργολάβο.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιρού του 2021, εντούτοις τραβάει ακόμα σε μάκρος και απ’ ότι φαίνεται, μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί φέτος. Οι αισιόδοξες φωνές μιλάνε για τέλος 2022, ενώ κάποιοι άλλοι μιλάνε ακόμα και για το 2023. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 20 μέρες!

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δράμας κ. Καψημάλη, μας είπε ότι, «το πιθανότερο είναι ότι ο εργολάβος να περιμένει την ενιαία παράταση που αναμένεται να δοθεί από το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών οριζόντια για όλα τα δημόσια έργα στην Ελλάδα. Αυτό είναι ζήτημα μερικών ημερών». Να σημειώσουμε επίσης ότι έχει ήδη ζητήσει μια πρώτη παράταση από το Δήμο, η οποία τελειώνει εντός Ιουνίου. Έτσι, λογικά θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να ζητήσει μια δεύτερη παράταση από το Δήμο, μιας και αν ξεκινήσει ακόμα και αύριο το πρωί, με τις σποραδικές βροχές της εποχής από τη μια μέρα στην άλλη, δεν προλάβει να το τελειώσει.

Γεγονός είναι πάντως ότι ο ίδιος ο εργολάβος, επικαλείται και μετεωρολογικά δεδομένα, όπως είχε δηλώσει στον «Π.Τ.» πριν από ένα μήνα περίπου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Καψημάλης, «πρόθεση όλων μας είναι να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατό. Κανείς δεν θέλει την ταλαιπωρία κανενός και το Στάδιο να παραμένει κλειστό και να μην αθλούνται τα παιδιά».

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π.Τ.», κατά τη διαδικασία της δημοπράτησης του έργου, ήταν ο μόνος εργολάβος που είχε υποβάλει αίτημα. Αυτό σημαίνει ότι, αν κηρυχθεί έκπτωτος, δεν υπάρχει επόμενος στη σειρά για να το αναλάβει και θα χρειαστεί να γίνει νέα δημοπράτηση από την αρχή. Πράγμα που σημαίνει ότι, αυτό θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο.

Το θέμα είναι χαρακτηριστικά προβληματικό, καθώς φαίνεται ότι ο Δήμος Δράμας βρίσκεται σε μια διαδικασία από την οποία μάλλον δεν μπορεί να απεμπλακεί εύκολα, διαφορετικά το έργο θα αργήσει ακόμα περισσότερο να γίνει. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, κατά τη διαδικασία δημοπράτησης των έργων, ο Δήμος δεν μπορεί να επιλέξει εργολάβο της αρεσκείας του και είναι ο μόνος που είχε καταθέσει πρόταση. Άρα η απεμπλοκή του είναι αρκετά δύσκολη.

Από την άλλη πλευρά, τα διάφορα οικονομικά προβλήματα λόγω των αυξήσεων στις τιμές όλων των υλικών, φαίνεται να είναι ένας ακόμα παράγοντας που δυσκολεύει την ολοκλήρωσή του. Επίσης, σύμφωνα με όσα έχουμε αναφέρει και παραπάνω, η αναμένουσα απ’ όλους τους εργολάβους ενιαία και οριζόντια παράταση των έργων σε όλη τη χώρα για ένα εξάμηνο, αναμένεται να δώσει μια ανάσα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σ’ αυτή την ενιαία παράταση, θα υπάρξουν δύο επιλογές. Στη μία, ο εργολάβος θα μπορεί να επιλέξει μια εξάμηνη παράταση για να ολοκληρώσει το έργο, και στην άλλη επιλογή, θα μπορεί να πάρει ένα ποσοστό 5% αύξηση τον προϋπολογισμό του έργου προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες τιμές, παραμένοντας όμως στο χρονοδιάγραμμα της σύμβασης που έχει υπογράψει.

Μιλώντας πάντως στον «Π.Τ.» η αντιδήμαρχος Αθλητισμού κα. Τόλιου, σημειώνει ότι, «αν ο Δήμος βγάλει έκπτωτο τον εργολάβο, αυτό θα έχει μεγάλη καθυστέρηση στη συνέχεια για νέα δημοπράτηση». Όπως μάλιστα μας λέει, «στεναχωριόμαστε πολύ για την κατάσταση που βιώνουν οι συνδημότες μας και προσπαθούμε με συνεχείς πιέσεις προς τον εργολάβο, να ολοκληρώσει το έργο».

Κατεδάφιση Κολυμβητηρίου

Ένα άλλο θέμα που επίσης τραβάει σε μάκρος, είναι και η κατεδάφιση και ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου Δράμας. Όπως είναι γνωστό, το έργο της κατεδάφισης και της ανακατασκευής το έχει κάνει δωρεά η εταιρεία Raycap, η οποία και έχει αναλάβει το κόστος του έργου καθώς και ένα μέρος της ανακατασκευής.

Όλο το έργο το έχει αναλάβει πλήρως η Raycap με δικό της εργολάβο, ο οποίος θα κάνει τόσο την κατεδάφιση, όσο και την ανακατασκευή. Πάντως, όπως δηλώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, «είμαστε πολύ κοντά στο να ξεκινήσουν οι εργασίες στο επόμενο χρονικό διάστημα».