Home > Αρθρα > Οι προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές (Μάιος 2019) με τον Κλεισθένη Ι (Ν. 4555/2018) Του Μ. Μουρατίδη Ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογή Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων στο Ν. Δράμας

Οι προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές (Μάιος 2019) με τον Κλεισθένη Ι (Ν. 4555/2018) Του Μ. Μουρατίδη Ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογή Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων στο Ν. Δράμας

Οι προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές (Μάιος 2019)

 με τον Κλεισθένη Ι (Ν. 4555/2018)

   του Μ. Μουρατίδη

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογή

Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων στο Ν. Δράμας

 

  1. Ερώτηση: Για να συμμετάσχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ένας συνδυασμός με υποψήφιο Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, είναι απαραίτητο να διαθέτει συνδυασμούς στις Κοινότητες του Δήμου; 
  2.   Απάντηση:    Όχι. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ένας συνδυασμός μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές μόνο με το ψηφοδέλτιο για την εκλογή Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων. Οι διαδικασίες εκλογής Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων αποδεσμεύονται από εκείνες για την εκλογή συμβούλων Κοινότητας. Τα ψηφοδέλτια για την εκλογή Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων είναι διακριτά από εκείνα για την εκλογή συμβούλων Κοινότητας και όχι ενιαία όπως γινόταν μέχρι τώρα, ακόμη και αν φέρουν ίδιο τίτλο συνδυασμού. Κατά την ψηφοφορία λοιπόν χρησιμοποιούνται διακριτά ψηφοδέλτια και δύο διαφορετικές κάλπες.
  3. Ερώτηση: Αλλάζουν οι αριθμοί των εκλεγόμενων Συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια (Δημοτική Ενότητα) και συνολικά στο Δημοτικό Συμβούλιο; 
  4.   Απάντηση:    Ο συνολικός αριθμός εκλεγόμενων Συμβούλων στο Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει ίδιος με αυτόν που ισχύει σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των εκλεγόμενων συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια στους Δήμους του  Ν. Δράμας. Ως εκλογική περιφέρεια ορίζεται είτε ο δήμος που δεν συνενώθηκε κατά τον Καλλικράτη (Δήμος Κ. Νευροκοπίου), είτε ο πρώην δήμος ή κοινότητα του Καποδίστρια που συνενώθηκε κατά τον Καλλικράτη, δηλαδή η Δημοτική Ενότητα     (πρώην κοινότητα Σιδηρονέρου και δήμος Δράμας, πρώην δήμοι Νικηφόρου και Παρανεστίου, Δοξάτου και Καλαμπακίου, Σιταγρών και Προσοτσάνης).
  5. Ερώτηση: Τι αλλάζει στα δεδομένα για την κατάρτιση των συνδυασμών εκλογής Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων;  
  6.    Απάντηση:     Οι βασικότερες αλλαγές αφορούν στον αριθμό και στις ποσοστώσεις των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Ειδικότερα ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας (Δημοτικής Ενότητας) με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό (50%). Στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται λιγότεροι από πέντε (5) σύμβουλοι  (π.χ. ΔΕ Σιδηρονέρου), ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων μπορεί να προσαυξηθεί έως ακόμη έναν (1). Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού.

Έτσι για το Δήμο Δράμας με τον Κλεισθένη ένας συνδυασμός θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 33 υποψηφίους και μέγιστο αριθμό υποψηφίων 50. Αντίστοιχα για τους δήμους Δοξάτου και Προσοτσάνης ένας συνδυασμός θα πρέπει να διαθέτει 27 τουλάχιστον έως 41, για τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου 21 τουλάχιστον έως 32 και για τον Δήμο Παρανεστίου 17 τουλάχιστον έως 26 υποψηφίους.

ekloges20196

  1. Ερώτηση:    Ποιο είναι το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων για τις δημοτικές εκλογές; 
  2.  Απάντηση:     Στους δήμους του Ν. Δράμας που αποτελούνται από δύο εκλογικές περιφέρειες (όλοι πλην Κ. Νευροκοπίου), στο ψηφοδέλτιο, μετά την ονομασία του συνδυασμού, αναγράφονται κατά σειρά, όπως αναφέρονται στην απόφαση ανακήρυξης:
    α. το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο του υποψήφιου δημάρχου,
    β. το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας (ΔΕ Δράμας, ΔΕ Προσοτσάνης κλπ), με αλφαβητική σειρά,
    γ. το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο των υποψηφίων, με αλφαβητική σειρά, της άλλης εκλογικής περιφέρειας του οικείου δήμου (αντίστοιχα ΔΕ Σιδηρονέρου, ΔΕ Σιταγρών κλπ).                                                                                      Στην περίπτωση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου αναγράφονται μόνο τα στοιχεία α και β.                                                                                                                                                           
  3. Ερώτηση: Πώς γίνεται η σταυροδοσία στα ψηφοδέλτια για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων;
  4.    Απάντηση:      Η σταυροδοσία γίνεται κατά εκλογική περιφέρεια (Δημοτική Ενότητα). Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια (Δήμος Κ. Νευροκοπίου), ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων. Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες (όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι του Ν. Δράμας έχουν δύο εκλογικές περιφέρειες), ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος (π.χ. ΔΕ Προσοτσάνης) και υπέρ ενός υποψηφίου από την άλλη εκλογική περιφέρεια του οικείου δήμου (π.χ. ΔΕ Σιταγρών). Στις μονοεδρικές περιφέρειες (π.χ. ΔΕ Σιδηρονέρου) ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνον υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος (π.χ. ΔΕ Σιδηρονέρου) και υπέρ ενός υποψηφίου στην άλλη εκλογική περιφέρεια του οικείου δήμου (π.χ. ΔΕ Δράμας).
  5. Ερώτηση: Ποια είναι η κύρια διαφορά του νέου εκλογικού συστήματος (Κλεισθένης) σε σχέση με το προηγούμενο (Καλλικράτης);   
  6.   Απάντηση:     Με τον Καλλικράτη ο επιτυχών συνδυασμός (του εκλεγομένου Δημάρχου κατά τον Α΄ ή και Β΄ γύρο) καταλάμβανε τα 3/5 του συνόλου των εδρών του δημοτικού συμβουλίου ανεξάρτητα από το ποσοστό που έλαβε στον Α΄γύρο.  Με τον Κλεισθένη το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον Α’ γύρο.
    Ο Β΄γύρος διεξάγεται μόνο για την εκλογή του Δημάρχου, σε περίπτωση που ο συνδυασμός του δεν πλειοψήφησε µε ποσοστό µεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50% + 1 ψήφο) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων κατά τον Α΄γύρο.
  7. Ερώτηση: Πώς γίνεται η κατανομή εδρών του δημοτικού συμβουλίου στους συνδυασμούς;
  8.  Απάντηση:    Η αναλογική κατανομή των εδρών στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως γίνεται ως εξής:
    Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου, αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
    Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απομένουν κατανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυασμών, είτε έλαβαν έδρα κατά το προηγούμενο εδάφιο είτε όχι, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.
  9. Ερώτηση: Πώς γίνεται η κατανομή εδρών του δημοτικού συμβουλίου ανά εκλογική περιφέρεια (Δημοτική Ενότητα);
  10.  Απάντηση:    Η κατανομή ξεκινά από τις τυχόν μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες του δήμου (στο νομό Δράμας μόνο η ΔΕ Σιδηρονέρου). Η έδρα κάθε μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας αποδίδεται στον συνδυασμό που έλαβε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, εφόσον βέβαια αυτός δικαιούται να καταλάβει έδρα.                                                                                                 Στη συνέχεια (για τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες) ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων του κάθε συνδυασμού διαιρείται σε κάθε εκλογική περιφέρεια με το εκλογικό του μέτρο (το πηλίκο των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού στο σύνολο του δήμου προς τις έδρες που δικαιούται να καταλάβει) και ο συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
  11. Ερώτηση: Πότε έχουμε επανάληψη ψηφοφορίας; 
  12.    Απάντηση:    Ο Β΄γύρος αφορά μόνο στην εκλογή δημάρχου. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων (πλέον του 50%) κατά τον Α΄γύρο, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (Β’ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος δήμαρχος, που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων.
  13. Ερώτηση: Το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών επηρεάζει τον αριθμό των εκλεγομένων δημοτικών συμβούλων; Απάντηση:     Όχι δεν τον επηρεάζει. Όπως προαναφέρθηκε, ο Β΄γύρος αφορά μόνο στην εκλογή δημάρχου, χωρίς να επηρεάζει την κατανομή των δημοτικών συμβούλων στους συνδυασμούς, αφού η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται πλέον στον Α΄ γύρο των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση η παράταξη του επιτυχόντος δημάρχου σε Β΄γύρο των εκλογών με τον Κλεισθένη δεν θα διαθέτει το 50% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, ενώ με τον Καλλικράτη διέθετε το 60% των εδρών ανεξάρτητα από το ποσοστό που κατέλαβε στον Α΄γύρο.

ΜΕΡΟΣ Β

 Ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογή

 Προέδρων και Συμβούλων Κοινοτήτων

ekloges (1)

  1. Ερώτηση: Για να συμμετάσχει στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές ένας συνδυασμός με υποψήφιους συμβούλους Κοινότητας, είναι απαραίτητο να ταυτίζεται με συνδυασμό υποψηφίου δημάρχου και δημοτικών συμβούλων του ίδιου δήμου;
  2.  Απάντηση:  Όχι. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Οι διαδικασίες εκλογής Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων αποδεσμεύονται από εκείνες για την εκλογή συμβούλων Κοινότητας, αφού πραγματοποιούνται με χωριστά ψηφοδέλτια.  Ένας συνδυασμός λοιπόν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές μόνο με το ψηφοδέλτιο για την εκλογή συμβούλων μιας κοινότητας. Σημειώνεται όμως ότι επιτρέπεται να κατατεθούν συνδυασμοί με το ίδιο όνομα και έμβλημα σε περισσότερες της μίας κοινότητες του ίδιου δήμου, εφόσον αυτό ταυτίζεται με το όνομα και το έμβλημα συνδυασμού υποψηφίου δημάρχου και δημοτικών συμβούλων του ίδιου δήμου.
  3. Ερώτηση: Από πόσα μέλη αποτελείται το συμβούλιο μιας κοινότητας;   
  4.     Απάντηση: Το συμβούλιο της κοινότητας αποτελείται από πέντε (5) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από τριακόσιους έναν έως δύο χιλιάδες (301-2.000) κατοίκους, από επτά (7) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από δύο χιλιάδες έναν έως δέκα χιλιάδες (2.001-10.000) κατοίκους, από έντεκα (11) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν έως πενήντα χιλιάδες (10.001-50.000) κατοίκους και από δεκαπέντε (15) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) και άνω κατοίκους. Όργανο των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίους (300) κατοίκους είναι μόνο ο πρόεδρος της κοινότητας, αφού δεν προβλέπεται συμβούλιο.
  5. Ερώτηση: Ποια είναι τα νέα δεδομένα για τις εκλογές κοινοτήτων άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων;
  6. Απάντηση: Η εκλογή των συμβούλων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τους υποψήφιους συμβούλους της κοινότητας. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της οικείας κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό (50%). Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων του οικείου συνδυασμού. Έτσι για τις κοινότητες με  συμβούλιο που αποτελείται από πέντε (5) μέλη, ένας συνδυασμός θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 5 υποψηφίους και μέγιστο αριθμό υποψηφίων 8. Για τις κοινότητες με συμβούλιο που αποτελείται από επτά (7) μέλη, ένας συνδυασμός θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 7 υποψηφίους και μέγιστο αριθμό υποψηφίων 11. Για τις κοινότητες με συμβούλιο που αποτελείται από έντεκα (11) μέλη, ένας συνδυασμός θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 11 υποψηφίους και μέγιστο αριθμό υποψηφίων 17. Για τις κοινότητες με συμβούλιο που αποτελείται από δεκαπέντε (15) μέλη, , ένας συνδυασμός θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 15 υποψηφίους και μέγιστο αριθμό υποψηφίων 23.
  7. Ερώτηση: Ποια είναι τα νέα δεδομένα για τις εκλογές κοινοτήτων έως τριακοσίων (300) κατοίκων;
  8. Απάντηση: Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται πλέον με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται με γραπτή δήλωση κάθε υποψήφιου στον πρόεδρο του πολυμελούς πρωτοδικείου το αργότερο είκοσι (20) ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.
  9. Ερώτηση: Ποιο είναι το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων για τις κοινοτικές εκλογές;
  10.     Απάντηση:  Για τις εκλογές των κοινοτήτων άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, στο ψηφοδέλτιο, μετά την ονομασία της κοινότητας και το όνομα ή τυχόν έμβλημα του συνδυασμού αναγράφονται, όπως αναφέρονται στην απόφαση ανακήρυξης και κατ’ αλφαβητική σειρά, το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο των υποψηφίων συμβούλων της κοινότητας. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο κάθε κοινότητας έως και τριακοσίων (300) κατοίκων φέρει τον τίτλο «Υποψήφιοι Πρόεδροι της Κοινότητας … του Δήμου…», όπου τίθεται το όνομα της οικείας κοινότητας και του οικείου δήμου και ακολουθούν με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των υποψηφίων της κοινότητας αυτής που έχουν ανακηρυχθεί από το αρμόδιο δικαστήριο.
  11. Ερώτηση: Πώς γίνεται η εκτύπωση και η διανομή των ψηφοδελτίων εκλογής των οργάνων διοίκησης κοινοτήτων;
  12. Απάντηση: Τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών υποψηφίων συμβούλων κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων εκτυπώνονται με μέριμνα του οικείου συνδυασμού. Οι συνδυασμοί οφείλουν να τυπώσουν τα ψηφοδέλτια και να παραδώσουν, με απόδειξη, στο δήμαρχο του οικείου δήμου, οκτώ (8) τουλάχιστον μέρες πριν από την ψηφοφορία, ψηφοδέλτια σε αριθμό επαρκή για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων του οικείου δήμου, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον αριθμό των αντίστοιχων εκλογέων, προσαυξημένος κατά είκοσι τοις εκατό (20%). Τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές των κοινοτήτων έως και τριακοσίων (300) κατοίκων, καταρτίζονται και εκτυπώνονται με ευθύνη του οικείου δημάρχου και με πιστώσεις του δήμου.
  13. Ερώτηση: Πώς γίνεται η σταυροδοσία στα ψηφοδέλτια για την εκλογή των οργάνων διοίκησης κοινοτήτων;
  14.    Απάντηση:   Για την εκλογή προέδρου κοινότητας έως τριακοσίων (300) κατοίκων,  ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψηφίου.  Για την εκλογή συμβουλίων κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ δύο (2) υποψηφίων συμβούλων κοινότητας.
  15. Ερώτηση: Πώς γίνεται η κατανομή εδρών συμβούλων της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων;
  16. Απάντηση:  Στις εκλογές των συμβουλίων κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, η κατανομή των εδρών γίνεται αναλογικά, μεταξύ όλων των συνδυασμών που συμμετείχαν στις εκλογές για το συμβούλιο της κοινότητας. Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην κοινότητα, αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της κοινότητας και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται με το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες, όσο και το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης (σύστημα απλής αναλογικής). Αν απομένουν αδιάθετες έδρες αυτές κατανέμονται ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα των συνδυασμών.
    Αν έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός για το συμβούλιο της κοινότητας, οι σύμβουλοι της κοινότητας εκλέγονται από το μοναδικό αυτό συνδυασμό.
  17. Ερώτηση: Πώς γίνεται η εκλογή προέδρου κοινότητας κάτω των τριακοσίων (300) κατοίκων;
  18.  Απάντηση:  Στις κοινότητες έως και τριακοσίων (300) κατοίκων, όπου η εκλογή του προέδρου του συμβουλίου διενεργείται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, πρόεδρος της κοινότητας εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Οι υπόλοιποι, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί.
  19. Ερώτηση: Πώς γίνεται η εκλογή προέδρου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων;
  20. Απάντηση:  Σε περίπτωση όπου ο πρώτος συνδυασµός στις εκλογές κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων έλαβε ποσοστό µεγαλύτερο από το 50%, πρόεδρος του συµβουλίου της οικείας κοινότητας αναδεικνύεται απευθείας ο πρώτος σε σταυρούς προτίµησης υποψήφιος σύµβουλος του πλειοψηφήσαντος συνδυασµού. Σε διαφορετική περίπτωση πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας εκλέγεται, από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο εκλεγείς με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης  ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του. Μετά την εκλογή του το συμβούλιο της κοινότητας συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση, για να εκλέξει τον πρόεδρό του. Κατά τη συνεδρίαση τίθενται σε μυστική ψηφοφορία οι υποψηφιότητες, για το αξίωμα του προέδρου του συμβουλίου, των  εκλεγέντων με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης των δύο πρώτων, κατά σειρά εκλογής, συνδυασμών. Κάθε μέλος του συμβουλίου έχει δικαίωμα να επιλέξει έναν μόνο υποψήφιο. Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του συμβουλίου.