Home > νέα > Το προσωπικό στο Δήμο Δράμας συνεχώς μειώνεται και η κατάσταση χειροτερεύει-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας

Το προσωπικό στο Δήμο Δράμας συνεχώς μειώνεται και η κατάσταση χειροτερεύει-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας

Το προσωπικό στο Δήμο

Δράμας συνεχώς μειώνεται

και η κατάσταση χειροτερεύει

Γ. Τσιάρας: Χωρίς Γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου στο Δήμο Δράμας – «Κανένας από τους 18 μηχανικούς δεν αναλαμβάνει Τεχνικός Ασφαλείας στο Δήμο Δράμας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΙΣ 6 Απριλίου, έχει κηρυχθεί γενική απεργία σε όλη τη χώρα. Η απεργία γίνεται ενάντια στην ακρίβεια και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν για όλους, με τις  υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, στο ψωμί και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σ’ αυτή την απεργιακή κινητοποίηση, συμμετέχει επίσης και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι δηλαδή των Δήμων όλης της χώρας. Με την ευκαιρία  αυτή ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με το νέο πρόεδρο του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας κ. Γιάννη Τσιάρα.

Ο κ. Τσιάρας αναφέρεται σε γενικότερο πλαίσιο στην κατάσταση που επικρατεί, αλλά και ειδικότερα στο Δήμο Δράμας και την έλλειψη προσωπικού που μαστίζει τις υπηρεσίες του. Όπως μάλιστα παρατηρεί σε κάποιο σημείο, τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα στο Δήμο Δράμας, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που δηλώνουν την οικειοθελή τους αποχώρηση και φτάνουν να πηγαίνουν σε άλλους Δήμους, γιατί στο Δήμο Δράμας οι σχέσεις εργασίες μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα καλές.

«Καθημερινά και χειρότερα»

Ερωτώμενος αρχικά για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους Δήμους του Ν. Δράμας, ο κ. Τσιάρας τονίζει: «Η κατάσταση γενικότερα με τους συναδέλφους, καθημερινά γίνεται όλο και χειρότερη. Κι αυτό με την έννοια ότι το προσωπικό μειώνεται. Οι αποφάσεις της Τρόικα παλαιότερα είχαν επιβάλει το γνωστό μας: 10 φεύγουν ένας προσλαμβάνεται. Αργότερα αυτό έγινε 5 φεύγουν και ένας προσλαμβάνεται. Προσλήψεις δε γίνονται. Οι όποιες προσπάθειες των δημάρχων δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Φαίνεται ότι οι περιφερειακοί Δήμοι κινούνται καλύτερα, γιατί κάποιες προσλήψεις έχουμε στους περιφερειακούς Δήμους.

Επιπλέον το όλο σύστημα, το νομοθετικό πλαίσιο, κατά την άποψή μας είναι λάθος. Και αυτό γιατί, για τον προγραμματισμό των προσλήψεων λέει: όσοι φεύγουν σε σύνταξη στα 67, τόσα άτομα δικαιούστε να πάρετε. Δεν υπολογίζονται όμως καθόλου, όσοι φεύγουν με την κινητικότητα ή από μόνοι τους. Τι εννοώ. Ότι συνάδελφος, για τους λόγους που γενικότερα επικρατούν, αποχωρεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Φεύγει. Έχει τις προϋποθέσεις και φεύγει. Αυτός δεν αντικαθίσταται».

12 άτομα σε 4 χρόνια

Ερωτώμενος για τις προσλήψεις στο Δήμο Δράμας τονίζει: «Για το Δήμο Δράμας, προγραμματισμός προσλήψεων τετραετίας 12 άτομα μόνο. Γιατί τόσοι θα φύγουν. Παραπάνω όχι! Άρα, η όλη κατάσταση από προσωπικό είναι χάλια. Και κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη».

Φεύγουν από το Δήμο Δράμας!

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η πανδημία του Covid επηρέασε την όλη άσχημη κατάσταση σημειώνει:  «Κατά τη διάρκεια του Covid, όσοι είχαν  κολλήσει έπρεπε να μένουν στο σπίτι. Σ’ αυτή την περίπτωση μειώθηκε ακόμα περισσότερο το προσωπικό, όταν ο άλλος είναι υποχρεωμένος να μείνει στο σπίτι. Οπότε μειώθηκε μεν το προσωπικό, ο αριθμός παραμένει ο ίδιος, αλλά λόγω Covid δεν μπορούσαν να εργαστούν. Λογικό είναι ότι, η υπόλοιπη δουλειά που μένει για τους εναπομείναντες, να είναι περισσότερη. Το θέμα είναι ότι, ενώ ο πρωθυπουργός έλεγε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τέτοιες συνθήκες Covid, το μόνο που έκανε ήταν να πάνε σε διαπιστώσεις. Δεν είχαν την ευθιξία να πουν έστω ένα μπράβο σ’ αυτούς που παρέμεναν και έτρεχαν. Αλλά και η υπομονή έχει ένα όριο. Και δεν μπορεί έναν εργαζόμενο να τον πιέζεις επί δύο χρόνια να τρέχει να προλάβει. Ως αποτέλεσμα με την κινητικότητα, να φύγουν και πολλοί συνάδελφοι. Και μάλιστα και στην Οικονομική  Υπηρεσία προτίμησαν να φύγουν εκτός Νομού Δράμας – να πάνε στην Καβάλα – προκειμένου να φύγουν από εδώ».

«Οι σχέσεις διαταράσσονται»

Ερωτώμενος για ποιο λόγο γίνεται αυτό, επισημαίνει: «Ο λόγος είναι ότι – θα το πω λίγο άκομψα – δεν  υπάρχει μια άμεση συνεργασία. Οι σχέσεις διαταράσσονται».

Στα διαπίστωσή μας, ότι το ίδιο έχει καταγγείλει και η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ερωτώμενος, τι συμβαίνει και φεύγουν οι υπάλληλοι από το Δήμο Δράμας, ο κ. Τσιάρας εξηγεί: «Κάθε τμήμα έχει τις ιδιαιτερότητές του. Η Οικονομική Υπηρεσία έχει την επιβάρυνση και την ευθύνη και απολογιστικά μετά από 2-3 χρόνια να έρθει ένας έλεγχος και να προχωρήσει σε καταλογισμούς για κάτι. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Οικονομική Υπηρεσία.

Η ευθύνη δεν μπορεί να ανήκει στον τελικό συντάκτη ή υπογράφοντα. Πρέπει να μοιραστεί. Δεν μπορεί να μην φταίει κανένας άλλος και να φταίει μόνο ο τελευταίος συντάκτης ή ο ταμίας που θα πληρώσει συγκεκριμένα τιμολόγια. Αυτό δεν υπάρχει. Με αποτέλεσμα, ο κάθε συνάδελφος που αμείβεται το ίδιο με οποιονδήποτε άλλο, γιατί να επιβαρύνεται και να έχει στο κεφάλι του ότι πιθανόν κάποτε να του καταλογιστεί ένα κάποιο ποσό.

Είμαστε όλοι ίδιοι, αμειβόμαστε το ίδιο, γιατί όμως αυτή η ευθύνη να βαρύνει συγκεκριμένα άτομα με τέτοιο τρόπο; Άρα, το όλο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει και να μη βαρύνει η ευθύνη μόνο συγκεκριμένα άτομα».

Το Γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου

Ιδιαίτερο λόγο κάνει επίσης ο κ. Τσιάρας, για το λεγόμενο Γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου:

«Εδώ και περίπου δύο χρόνια, έπρεπε να υπάρχει το Γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου, όπως έχει δημιουργηθεί και σε άλλους δημόσιους φορείς. Στο Δήμο Δράμας τώρα θα γίνει. Σε προηγούμενη συζήτηση που έγινε πριν από δύο χρόνια, απορρίφθηκε αυτό – δεν το δέχτηκαν κάποιοι διευθυντές – με την έννοια ότι ήταν απλά γνωμοδοτικό και δεν φέρουν ευθύνη. Το κομμάτι του εσωτερικού ελέγχου, το τμήμα, θα πρέπει να στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό πλήρως καταρτισμένο για να μπορεί να διαφυλάξει και τους υπόλοιπους συναδέλφους. Όταν  υπάρχει πίεση, η πιθανότητα λάθους είναι μεγαλύτερη. Άρα, εδώ χρειαζόμαστε και τους ειδικούς να μας προστατεύουν. Είτε από θέματα πολεοδομίας, είτε οικονομικών, είτε νομικών.

Στο Δήμο Δράμας, από νομικούς έχουμε γεμίσει. Όταν γίνεται, όποια σύσκεψη γίνεται, φαίνεται ότι θέλουν να συζητάνε με ορισμένους. Το έχω παράπονο στην Οικονομική υπηρεσία για παράδειγμα, να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί να συζητήσουμε τα θέματά μας.

Ο τρόπος διοίκησης, αν θέλετε, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εφαρμόζεται εδώ και χρόνια το διαίρει και βασίλευε. Ο διευθυντής θα συζητήσει με έναν-έναν υπάλληλο. Όχι! Θα πρέπει να συζητάμε ή να ενημερωνόμαστε όλοι μαζί. Αν δεν  υπάρχει ενημέρωση τότε βαδίζουμε στα τυφλά».

Χωρίς Τεχνικό Ασφαλείας

Για κάποιο λόγο, ο Δήμος Δράμας δεν έχει Τεχνικό Ασφαλείας και γι’ αυτό το θέμα ο κ. Τσιάρας τονίζει: «Και για να το επεκτείνω, είναι δυνατόν ο Δήμος Δράμας να μην έχει Τεχνικό Ασφαλείας αυτή τη στιγμή; 18 μηχανικοί αποποιήθηκαν τις ευθύνες και δεν αναλαμβάνει κανένας Τεχνικός Ασφαλείας. Δεν γνωρίζω γιατί. Αλλά για να μην δέχονται, θα πρέπει να προβληματίσει τη διοίκηση γιατί! Οι υπάλληλοι συνάδελφοι που φεύγουν εκτός Δράμας, είναι μηχανικοί, τεχνικός ασφαλείας δεν αναλαμβάνει κανένας, άρα κάτι υπάρχει, κάτι συμβαίνει.  Σε μια γενικότερη σύσκεψη φαντάζομαι ότι κάτι έχουν να πουν.

Το ξέρετε όταν βρέχει, ξεκινώντας από τον τρίτο όροφο, όλη η σκάλα πλημμυρίζει νερά; Ποιος θα τα δει αυτά; Και πότε θα γίνουν εργασίες στο κτίριο; Με λίγα λόγια  υπάρχει μια σχετική αδιαφορία. Και μιλάμε για δημαρχείο το οποίο εγκαινιάστηκε το 2010».

Η χρηματοδότηση για Covid

Ερωτώμενος για το πώς αντιμετωπίστηκε το ζήτημα του Covid στο Δήμο Δράμας, ο ίδιος εξηγεί: «Η πολιτεία είπε να παρθούν μέτρα προστασίας αντιμετώπισης  του Covid.  Ο Δήμος Δράμας εισέπραξε από την πολιτεία 1.281.000 ευρώ. Μπορεί για ορισμένους να είναι μικρό ποσό, για άλλους να είναι μεγάλο. Μέσα απ’ αυτά, πολύ σωστά, δόθηκαν ορισμένα χρήματα στο Νοσοκομείο γιατί δεν είχε αντιδραστήρια.

Έχουμε όμως και τους πολίτες και το προσωπικό. Καθημερινά βλέπουμε από διάφορες άλλες  υπηρεσίες να φορούν μάσκα της υπηρεσίας τους. Ο Δήμος Δράμας φοβήθηκε να προσφέρει στους πολίτες της Δράμας και στο προσωπικό, μάσκες για να προστατευτεί;

Έρχεται ο πολίτης στο δημαρχείο. Του έπεσε η μάσκα για κάποιο λόγο. Να μην  υπάρχει κάποια μάσκα να του δώσουμε εφόσον απαγορεύεται χωρίς μάσκα; Γιατί δεν μπαίνουμε σ’ αυτή τη διαδικασία; Αν δεν φροντίσουμε τους υπαλλήλους να είναι υγιείς, πώς θα εξυπηρετήσουμε τους πολίτες;»

Γενικότερα ζητήματα

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απεργιακής κινητοποίησης της 6ης  Απριλίου, μιλάει για τους μισθούς: «Οι μειώσεις μισθών που είχαμε με τα μνημόνια, αγγίζουν το 45%. Έχουν καταργηθεί σχεδόν όλα τα εργατικά δικαιώματα και φτάνουμε σήμερα με τόσο μεγάλη αύξηση είτε με τα καύσιμα, είτε με το φυσικό αέριο και την ενέργεια.

Στο Δήμο για παράδειγμα, ο λογαριασμός φυσικού αερίου το Δεκέμβριο ήταν 15.000 ευρώ και τον Ιανουάριο ήρθε στα 65.000 ευρώ. Κάτι παρόμοιο γίνεται στη ΔΕΥΑΔ.

Όλο αυτό το θέμα της ακρίβειας γενικότερα, εμάς τους εργαζόμενους μας έχει στραγγίξει στην κυριολεξία. Το  θέμα είναι ότι όλοι οι πολίτες και όχι μόνο οι εργαζόμενοι μ’ αυτές τις αυξήσεις δυσκολεύονται. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης.  Σήμερα ο νεοδιοριζόμενος υπάλληλος θα πάρει 750 ευρώ».

Όπως επισημαίνει σε άλλο σημείο, «οι σχέσεις εργασίας έχουν διαταραχθεί αφάνταστα. Η απεργία της 6ης Απριλίου είναι γενική και αφορά όλους μας. Δεν μπορούμε να ζούμε συνέχεια με επιδοματική πολιτική. Και με τα σημερινά δεδομένα, χαμηλούς μισθούς, θα πρέπει να δουλεύουν έξι ή και περισσότεροι νέοι, για να πάρει την σύνταξή του ένας συνταξιούχος».

Τέλος, αναφέρεται και στην πιθανότητα της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου ή και του δημοσίου ακόμα. Όπως λέει, «όλη αυτή η κατάσταση, δείχνει ότι με μαθηματική ακρίβεια, οδεύουμε στην ιδιωτικοποίηση αρκετών  υπηρεσιών. Ξεκινάμε με τον Τεχνικό Ασφαλείας για παράδειγμα. Αφού δεν  υπάρχει κανένας να αναλάβει, τότε μπορεί να ανατεθεί φαντάζομαι σε εξωτερικό συνεργάτη. Και θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα. Στις Σχολικές Επιτροπές, η παρακολούθηση ανατέθηκε σε εξωτερικό λογιστή γιατί ο προηγούμενος αποχώρησε. Στη μείωση προσωπικού, η ανυπαρξία προσλήψεων δείχνει ξεκάθαρα ότι πάμε σε ιδιωτικοποίηση αρκετά υπηρεσιών».