Home > Πρώτο Θέμα > Προσπάθεια συναίνεσης μέσα από διαπαραταξιακή επιτροπή και φορείς για τη λαϊκή του Σαββάτου

Προσπάθεια συναίνεσης μέσα από διαπαραταξιακή επιτροπή και φορείς για τη λαϊκή του Σαββάτου

Πρόστιμα 1.000 ευρώ έπεσαν στην αγορά παραγωγών το Σάββατο 3/12

Προσπάθεια συναίνεσης μέσα

από διαπαραταξιακή επιτροπή

και φορείς για τη λαϊκή του Σαββάτου

Δηλώσεις από τον αντιδήμαρχο κ. Τάσσου, τους προέδρους Σωματείων Μικροπωλητών κα. Παπαδόπουλου και Παραγωγών κ. Χρυσοστομίδη και από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χαρακίδη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Διαμάχη έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ μικροπωλητών εμπόρων και παραγωγών στη λαϊκή αγορά της Δράμας, τόσο της Πέμπτης όσο και του Σαββάτου των παραγωγών.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας των έντονων καιρικών συνθηκών, δεν πραγματοποιήθηκε η λαϊκή αγορά της Πέμπτης στην οδό Χελμού. Παράλληλα, όμως, παρά τις όποιες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε η λαϊκή αγορά των παραγωγών στην οδό 19ης Μαΐου. Με μια προφορική απόφαση, η λαϊκή των μικροπωλητών εμπόρων αναβλήθηκε για την επόμενη μέρα, Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, η  οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς κατατέθηκε καταγγελία προς το Δήμο, με την επισήμανση ότι αυτή δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Έτσι, το πρωί της Παρασκευής, Αστυνομία και Δημοτική Αστυνομία, έφτασαν επί της οδού Χελμού και απομάκρυναν τους μικροπωλητές και εμπόρους.

Στη συνέχεια και μετά από Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μικροπωλητών και όπως δήλωσε στον «Π.Τ.» η πρόεδρός του κα. Παπαδοπούλου, το Σωματείο προχώρησε σε καταγγελία για τη λαϊκή αγορά των παραγωγών του Σαββάτου. Στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου, λαμβάνουν μέρος μόνο παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.

Η αγορά αυτή ιδρύθηκε το 2013 στα πλαίσια των γνωστών farmer markets προκειμένου στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, να βοηθηθούν οι παραγωγοί αγρότες. Μέχρι σήμερα όμως, δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη τροπολογία από το Υπ. Ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι αγορές να θεσμοθετηθούν.

Έτσι, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας και της Αστυνομίας, βγήκαν στην λαϊκή αγορά παραγωγών του Σαββάτου και άρχισαν να μοιράζουν πρόστιμα με τη σειρά σε όλους τους παραγωγούς. Το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ και κόπηκαν 120 πρόστιμα.

Ο «Π.Τ.» ήταν εκεί και κάλυψε το γεγονός με άμεσο ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του το πρωί του Σαββάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι παραγωγοί της λαϊκής του Σαββάτου, γνώριζαν για την καταγγελία και τα πρόστιμα που θα εισέπρατταν, παρ’ όλα αυτά δεν αποχώρησαν και παρέμειναν, αποδεχόμενοι τα πρόστιμα.

Συναίνεση και ηρεμία ζήτησε η διαπαραταξιακή

Λόγω της έντονης και ιδιαίτερα άσχημης κατάστασης που ξεκίνησε, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δράμα της λαϊκής αγοράς, ζήτησε άμεση συνάντηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Έτσι, το πρωί της Δευτέρας χθες, πραγματοποιήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τάσσου, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Σωματείων Μικροπωλητών και Παραγωγών, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε γενικό πλαίσιο, στη συζήτηση κυριάρχησαν τόνοι συναίνεσης, ώστε να υπάρξει μια ομαλοποίηση στην άσχημη κατάσταση  που έχει υπάρξει. Μάλιστα, ζητήθηκε από τους μικροπωλητές να αποσυρθεί η καταγγελία τους για την λαϊκή παραγωγών του Σαββάτου, ώστε να συνεχίσει αυτή να λειτουργεί έστω και με την ανοχή των αρμοδίων αρχών.

Σε δήλωσή της στον «Π.Τ» η πρόεδρος των Μικροπωλητών κα. Παπαδοπούλου, είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί μετά από γενική συνέλευση του σωματείου τους. Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου μετά την σύσκεψη, σημείωσε ότι επιχειρήθηκε μια προσπάθεια από όλους τους φορείς που βρέθηκαν στη σύσκεψη «ώστε να υπάρξει μια εξομάλυνση της κατάστασης μεταξύ των μικροπωλητών και των παραγωγών, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο άμεσο διάστημα σε μια κανονική λειτουργία, έτσι ώστε όλοι να βγάλουν το μεροκάματό τους. Αυτό που είναι κοινή πεποίθηση, είναι ότι κακώς επί τόσα χρόνια, δεν δόθηκε μια νομοθετική λύση στο πρόβλημα αυτό».

Όπως είπε ο κ. Τάσσου, «ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπάρξει μια σύνεση, ώστε να μπορέσουν όλα να λειτουργήσουν ομαλά».

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ. Χαρακίδης, τόνισε ότι «συζητήθηκε να βρεθεί μια μέση συναινετική λύση και από τις δύο πλευρές και να εργαστούμε το επόμενο διάστημα, ώστε να βρεθεί μια οριστική λύση για την αγορά του Σαββάτου, η οποία πρέπει με κάθε τρόπο να νομιμοποιηθεί». Όπως είπε ο κ. Χαρακίδης, «να βρεθεί επίσης λύση, όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, να μπορεί νόμιμα η λαϊκή να μετατίθεται την επόμενη μέρα».

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η πρόεδρος των Μικροπωλητών κα. Παπαδοπούλου, σημείωσε ότι «ο νόμος είναι ξεκάθαρος και  λέει ότι, οι λαϊκές αγορές που λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο, είναι λαϊκές αγορές και πρέπει να έχουν από όλους τους εκθέτες μέσα. Οι παραγωγοί δεν θέλουν να συμμετέχουμε εμείς και οι πολιτικοί παίζουν τα παιχνίδια τους».

Τέλος, σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος των Παραγωγών κ. Χρυσοστομίδης, σημείωσε: «Συμφωνήσαμε και ζητήσαμε από το Σωματείο των Μικροπωλητών, να αποσύρει την καταγγελία που είχε κάνει πρότινος, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Και έτσι, από τη νέα χρονιά, να κάτσουμε ήρεμα στο ίδιο τραπέζι για να βρούμε μια συμβιβαστική λύση που να συμφέρει και τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες».