Home > Αρθρα > Προστασία της βιοποικιλότητας στην Προσοτσάνη Γράφει ο Μιχάλης Ηλιάδης – Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Προσοτσάνης

Προστασία της βιοποικιλότητας στην Προσοτσάνη Γράφει ο Μιχάλης Ηλιάδης – Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Προσοτσάνης

Προστασία της βιοποικιλότητας

στην Προσοτσάνη

 

 

Γράφει ο Μιχάλης Ηλιάδης

 Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Προσοτσάνης

Στην παρουσίαση των απόψεών μου  δίνει έναυσμα, η επικαιρότητα και η ανάγκη παρέμβασης στο θέμα για την σωτηρία των βιοτόπων την διατήρηση των και την προστασία της άγριας πανίδας της περιοχής.

Επίσης στην παρουσίαση του θέματος κίνητρο μου είναι, η συνέχιση μίας προσπάθειας που ξεκινήσαμε όλοι μαζί αιρετοί και δημότες για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας του όρους Μενοίκιο και όχι μόνο.

Προσωπικά από τη θέση του νομαρχιακού συμβούλου και μετέπειτα σαν αντιδήμαρχος την προηγούμενη θητεία είχα δώσει βάρος στην πολύτιμη από την άποψη της βιοποικιλότητας περιοχή, ώστε να διατηρηθεί με πρακτική παρέμβαση, το σύνολο του βιοτόπου με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα.

Το Μενοίκιο και το Φαλακρό που βρίσκεται στα όρια του δήμου, προστατεύουν μαζί την περιοχή, με τα υψώματα των ορεινών κορυφογραμμών και μόνο προς το νότο απλώνονται οι πεδινές εκτάσεις. Η βλάστηση του Μενοικίου, η πανίδα του φιλοξενεί ένα μοναδικό πληθυσμό σπάνιων πουλιών, θηλαστικών αετών γερακιών, αλλά και άλλων όπως είναι η ύπαρξη των λύκων και άλλων ζώων τα οποία ανήκουν στην ειδική κατηγορία για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Στο οροπέδιο της Καλλίπολης επί παραδείγματι, ζουν αγέλες άγριων αλόγων, τα οποία κινούνται ελεύθερα και προκαλούν με την αίσθηση της ελεύθερης ζωής τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Αυτός φυσικά είναι ο πρόσθετος λόγος που επιμελούμαι του θέματος, γι’ αυτό και εξέθεσα την ιδιαιτερότητα της περιοχής, η οποία προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις, όπως και κάθε περιοχή ανάλογα.

Για μας από την παράταξή μας η ιδιαιτερότητα και ο φυσικός πλούτος της περιοχής είναι δέσμευση, εξαιτίας αυτού ήμασταν πρώτοι και πρωτοπόροι που αναλάβαμε την ευθύνη της προστασίας όπως την επαγγέλλεται  ο ΟΗΕ, με την αφιέρωση της δεκαετίας 2011 έως 2020, στην βιοποικιλότητα και την παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας την 22α Μαϊου.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προταθεί στους φορείς και στην αυτοδιοίκηση διοργανώσεις με ημερίδες και εκδηλώσεις, σε οικουμενικό, εθνικό, και τοπικό επίπεδο. Με απώτερο στόχο τον εντοπισμό, την καταγραφή ειδών , βιοτόπων όπου διαβιούν άγρια είδη ζώων, αλλά και την λήψη μέτρων, προστασίας και διατήρησης των.

 Το έργο και η παρέμβαση μας στην Προσοτσάνη

Κατ’ αρχήν λειτουργήσαμε θεσμικά με την δημιουργία δράσεων τοπικού και διασυνοριακού ενδιαφέροντος σε συντονισμό και συνεργασία με το δήμο της Βουλγαρίας Γκότσε Ντέλτσεφ και την Οικολογική Κίνηση Βουλγαρίας με αντικείμενο την προστασία της βιοποικιλότητας και ιδίως των άγριων αλόγων.

Ασχοληθήκαμε με έργο και κάναμε την αρχή της διασυνοριακής συνεργασίας πρώτοι στο θέμα αυτό, σε όλη την περιοχή του Μενοικίου και  ευρύτερα της Μικρόπολης, της Χαριτωμένης, και της Καλής Βρύσης.

Μελετήσαμε την βιοποικιλότητα και επιπλέον την περίπτωση της διάσωσης των άγριων αλόγων που αποτελούν μοναδικό φαινόμενο. Κάναμε τις πρώτες ενέργειες και παρεμβάσεις ώστε να υπάρξει προστασία συντήρηση και βιωσιμότητα για τα συμπαθή τετράποδα.

Σκοπεύαμε ακόμη να αξιοποιηθεί η περιοχή και για τουριστικούς λόγους με την δημιουργία οργανωμένων συνθηκών για τους επισκέπτες.

Οι ερασιτέχνες και  φωτογράφοι που αναζητούν σπάνιες όψεις είχαν την ευκαιρία να απαθανατίσουν τα ελεύθερα άλογα, σαν μοναδικό φαινόμενο της φύσης, γεγονός που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.

Θέλω εδώ να επισημάνω και το εξής για να δούμε την σημερινή οπτική.

Τα άγρια άλογα είναι μέρος της συνολικής βιοποικιλότητας όλων των ειδών που σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν και επίσημες οδηγίες από την πολιτεία και το υπουργείο Περιβάλλοντος για τον ορισμό ενεργειών από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο πρόγραμμά μας σαν πρώην δημοτική αρχή με την παράταξη Δημοτική Συνεργασία δώσαμε προτεραιότητα σε αυτό που καλείται να συνεχίσει και να υλοποιήσει σύμφωνα με ειδικό πρόγραμμα δαπανών η τωρινή δημοτική αρχή. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα ΒΙΟΙΝΝΟVATE το οποίο συζητήσαμε πρόσφατα. Και το οποίο περιλαμβάνει την πληροφορική, το μάνατζμεντ και την ανάδειξη της πανίδας συνολικά και το οποίο προβλέπει οργανωμένη φύλαξη μεταξύ άλλων.

Θα επιμείνουμε σε αυτό και σε αυτή την κατεύθυνση, συντείνει και η δημοσίευση του παρόντος κειμένου μου. Στόχος μου είναι η ευαισθητοποίηση αρχών φορέων και συνδημοτών πάνω στο ζήτημα που αποσκοπεί στην σωτηρία των ειδών και στην προστασία του μαγευτικού μας περιβάλλοντος.

Με την ευκαιρία που μου προσφέρεται εδώ, επιθυμώ να κάνω ειδική μνεία στην αξιόλογη προσφορά του πρώην αντιδημάρχου Κώστα Μιχαηλίδη ο οποίος ασχολήθηκε με την προσπάθειά μας.

Αλλά να εξάρω και την ειδική συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του τμήματος Κτηνιατρικής με το οποίο συνεργαστήκαμε άριστα.