Home > νέα > Πρόστιμο 42.515 ευρώ στο Πελίτι για την αποθήκη σπόρων-Τι δηλώνει στον «Π.Τ.» ο εμπνευστής του Πελίτι

Πρόστιμο 42.515 ευρώ στο Πελίτι για την αποθήκη σπόρων-Τι δηλώνει στον «Π.Τ.» ο εμπνευστής του Πελίτι

Τι δηλώνει στον «Π.Τ.» ο εμπνευστής του Πελίτι

Πρόστιμο 42.515 ευρώ στο Πελίτι

για την αποθήκη σπόρων

Σαϊνατούδης: Προσπάθεια να συγκεντρωθεί ένα ποσό μέχρι τέλος Απριλίου για να μειωθεί το πρόστιμο στο 30%

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 42.515,65 ευρώ επιδίκασε δικαστήριο στην εναλλακτική κοινότητα του Πελίτι, για την αποθήκη σπόρων που έχει ξεκινήσει να χτίζει εδώ και μερικά χρόνια και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το πρόβλημα είναι ότι η αποθήκη είχε ξεκινήσει να οικοδομείται χωρίς κάποια σχετική άδεια από την Πολεοδομία, ενώ από το 2020 ακόμα είχε γίνει μια σχετική καταγγελία. Στο διάστημα αυτό, έγιναν τρία δικαστήρια για το αυθαίρετο κτίσμα στην περιοχή του Μεσοχωρίου Παρανεστίου, στη Γη του Πελίτι και τελικά το δικαστήριο κατέληξε στο παραπάνω ποσό ως πρόστιμο.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο εμπνευστής του Πελίτι και κ. Σαϊνατούδης, επισημαίνει ότι η καταγγελία είχε γίνει από το 2020 και αυτές τις μέρες το πρόστιμο πιστώθηκε πλέον στο Πελίτι. Όπως σημειώνει μάλιστα, «το λάθος είναι δικό μου και η Πολεοδομία καλώς έκανε τη δουλειά της και μάλιστα το αρχικό πρόστιμο ήταν 113.000 ευρώ και χαμήλωσε στο τελικό ποσό των 42.515 ευρώ».

Αυτή την ώρα, το Πελίτι έχει ξεκινήσει μια σχετική καμπάνια, ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει κάποια χρήματα, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει το πρόστιμο αυτό και να προχωρήσει στη συνέχεια χωρίς άλλα προβλήματα.

Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση για το αν υπάρχει χρονικό όριο, σημειώνει ότι «αν πληρωθεί μέχρι 28 Απριλίου, τότε αυτό θα μειωθεί κατά 30% και θα κατέβει στις 22.000 ευρώ».
Χαρακτηριστικό είναι πάντως όπως λέει ο κ. Σαϊνατούδης, ότι ήδη μέσα σε δυο μέρες που δημοσιεύτηκε η καμπάνια από το ίδιο το Πελίτι, «υπάρχει ήδη μεγάλη αλληλεγγύη από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και ήδη σε 24 ώρες το άρθρο είχε 65.000 προβολές. Μέσα σε 48 ώρες είχαν συγκεντρωθεί 3.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του Πελίτι και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το χρέος».

Το Πελίτι

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ίδρυσε το Πελίτι από όταν ήταν 22 ετών, τον Ιανουάριο του 1991. Ήταν η πρώτη μοναδική ομάδα στην Ελλάδα με στόχο την συλλογή, διατήρηση, διάδοση και διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών  σπόρων στην Ελλάδα.

Ο ίδιος, τα πρώτα εκείνα χρόνια, ταξίδευε με τα πόδια σε όλη την Ελλάδα συναντώντας χιλιάδες καλλιεργητές σε απομονωμένες περιοχές, μεταφέροντας τους σπόρους σε όλη την Ελλάδα.

Το 1999, οργάνωση την πρώτη Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων στην Ελλάδα. Το 2009, τιμήθηκε ως Φύλακας της Βιοποικιλότητας στη Ρώμη, ενώ το 2013 ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τον τίμησε για την εθελοντική του προσφορά στη χώρα. Όταν το Πελίτι υποστήριζε πάνω από 20.000 Ελληνικές Οικογένειες για να έχουν να φάνε την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ο Π. Σαϊνατούδης και το Πελίτι, επηρέασαν το κίνημα για τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων στη Βουλγαρία, στην Κύπρο κ.α. και από το 1991 έως το 2023 προσφέρει δωρεάν παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.

Αναφερόμενος στο θέμα του προστίμου, επισημαίνει στην ιστοσελίδα του Πελίτι τα εξής: «Δεν είχα καμία διάθεση να παραβώ το νόμο όταν ξεκίνησα την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι. Το ότι θα πετούσα για μια φορά ακόμη πολύτιμους σπόρους στα σκουπίδια αυτό ήταν που με κίνησε και έκανα τις πολεοδομικές παραβάσεις.

Κάθε σπόρος που χάνεται δεν επιστρέφει ποτέ ξανά πίσω. Μαζί του χάνεται η γεωργική βιοποικιλότητα, η ιστορία ενός τόπου, ενός ανθρώπου. Μαζί του χάνεται η Ελευθερία και η Δημοκρατία των καλλιεργητών και των κρατών».

Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν οικονομικά, μπορούν να καταθέσουν οποιοδήποτε ποσό στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς:  IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332 – SWIFT-BIC: PIRBGRAA. Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι. Αιτιολογία: Συνδρομή.