Home > Πρώτο Θέμα > Πρόταση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για τις Έξυπνες Πόλεις -Δηλώσεις του δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη στον «Πρωινό Τύπο»

Πρόταση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για τις Έξυπνες Πόλεις -Δηλώσεις του δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη στον «Πρωινό Τύπο»

Δηλώσεις του δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη στον «Πρωινό Τύπο»

Πρόταση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου

να ενταχθεί στο πρόγραμμα

«Αντ. Τρίτσης» για τις Έξυπνες Πόλεις

► Επιδιώκει χρηματοδότηση για αγροτική οδοποιία ύψους 1,5 εκατ. ευρώ

► Οι προτάσεις του Δήμου για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙΣ προτάσεις του για το πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών «Αντ. Τρίτσης» ετοιμάζει ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, προκειμένου να ενταχθεί σε πέντε χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε να μπορέσει να καλυτερεύσει κάποια πράγματα στην περιοχή. Εφόσον ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου μπορέσει και εντάξει τις προτάσεις του στο «Αντ. Τρίτσης», θα μπορέσει μ’ αυτό τον τρόπο να καλυτερεύσει, τόσο τη ζωή των δημοτών σε ορισμένους σημαντικούς τομείς, όσο και την ίδια τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Αναλυτικότερα, μόλις πρόσφατα με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κ. Νευροκοπίου,  αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής διερεύνησης τιμών για την προμήθεια ειδών στο πλαίσιο υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση» και στην πράξη με τίτλο: «Προμήθεια συστημάτων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας, εξοπλισμού σχολικών μονάδων και ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών και συστημάτων έξυπνων πόλεων στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου».

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα, που αφορά στις λεγόμενες Smart Cities – έξυπνες πόλεις, και αφορά σε ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον. Και ακόμα, αφορά σε δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 κ.α.

KYRIAKIDHS DHMARXOS NEVROKOPIOY1

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, επισημαίνει αρχικά ότι «ο ρόλος της επιτροπής αυτής θα είναι διερευνητικός ως προς την αναζήτηση προσφορών (τεχνικών φυλλαδίων, τεχνικών προδιαγραφών και τιμών) από δύο έως τρεις προμηθευτές, του αντικειμένου της προμήθειας του έργου και πάντοτε σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες και απαιτήσεις του αρμόδιου τμήματος του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και κατόπιν τη σύνταξη του «πρακτικού διερεύνησης τιμών» στο οποίο θα αναγράφονται οι προμηθευτές και οι υποβληθείσες προσφορές (τεχνικών φυλλαδίων, τεχνικών προδιαγραφών και τιμών)».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «πρόκειται για μια πρόταση από την οποία θα επωφεληθεί ο Δήμος. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει από διαδραστικούς πίνακες και εφαρμογές για τα σχολεία, μέχρι έξυπνες εφαρμογές για το Δήμο, ενδοϋπηρεσιακά, όπου θα ξέρει για παράδειγμα η Τεχνική Υπηρεσία τι έχει και τι δεν έχει, και όπου ο δημότης θα μπορεί να επικοινωνεί και να καταγράφονται όλα».

«Πρόκειται για ένα σύστημα εφαρμογών που θα βοηθήσει τη λειτουργία του Δήμου», εξηγεί ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου και ως παράδειγμα φέρνει ότι έτσι θα μπορεί ο Δήμος να γνωρίζει που υπάρχουν βλάβες, πόσες καμένες λάμπες υπάρχουν κ.α. Και ακόμα, μέσω αυτών των εφαρμογών, θα μπορούν οι δημότες να απευθύνονται ακόμα και ηλεκτρονικά για να πουν το πρόβλημά τους.

Όπως τονίζει ο κ. Κυριακίδης, «αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως, είναι να γνωρίζουμε τι κάνει η υπηρεσία μας. Να καταγράφονται όλα, να καταγράφονται τα πάντα, ώστε να μπορούμε να οργανωθούμε καλύτερα. Για παράδειγμα, κάθομαι και γράφω, χειρόγραφα, τι βλάβες έχουμε για να μπορώ να τις παρακολουθώ, για να μπορούμε να βλέπουμε τι γίνεται. Θα πρέπει να υπάρχει μια ηλεκτρονική καταγραφή των βλαβών για παράδειγμα, για να μπορούν να το βλέπουν όλοι  οι εμπλεκόμενοι».

Πρόταση για το «1821»

Ακόμα, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου ετοιμάζει και άλλες προτάσεις για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω του «Αντ. Τρίτσης». Ένα από αυτά είναι το «1821». Εφόσον εγκριθεί η πρόταση του Δήμου, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μια δράση στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στο αμφιθέατρο του Δήμου, στην οποία θα περιλαμβάνεται ψηφιακός εξοπλισμός για Virtual Reality. Θα μπορείς για παράδειγμα με τα ειδικά γυαλιά να κάνεις μια εικονική περιήγηση μέσα στο Οχυρό Λίσσε και άλλα παρόμοια. Και φυσικά όλος αυτός ο ψηφιακός εξοπλισμός θα παραμείνει στο Δήμο.

Αγροτική οδοποιία

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης, από τις σημαντικότερες προτάσεις, είναι αυτή για την αγροτική οδοποιία. «Σαν πρώτο στόχο έχουμε την αγροτική και κτηνοτροφική οδοποιία», μας λέει και συνεχίζει: «Μετά από μελέτη της υπηρεσίας καταλήξαμε ότι, όπου έγινε δρόμος με άσφαλτο μέσα στον κάμπο, προκάλεσε περισσότερες ζημιές αντί για καλό. Οπότε πάμε σε δρόμους στρωμένους με πιστοποιημένο υλικό. Αυτό που θέλουμε, είναι να κάνουμε μια πρόταση με 1,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 27-30 χιλιόμετρα δρόμους, οι οποίοι στρώθηκαν πριν από 30 χρόνια και σήμερα παρουσιάζουν πολλά προβλήματα. Οπότε θα τους στρώσουμε από την αρχή και θα υπάρχει καλύτερη πρόσβαση και στις αγροτικές και στις κτηνοτροφικές μονάδες».

Επίσης, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου ετοιμάζει φακέλους για το πρόγραμμα της αποχέτευσης, απ’ όπου σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη «μάλλον είναι δύσκολο να εγκριθούμε, παρ’ όλα αυτά το υποβάλλαμε σε περίπτωση που περισσέψουν χρήματα», ενώ θα υποβληθεί και φάκελος για το πρόγραμμα «Γωνιές της ανακύκλωσης».