Home > Πρώτο Θέμα > Η πρώτη ελληνική εφαρμογή φυτοπροστασίας σε συνεργασία με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο φοιτητής Γεωπονίας Χρήστος Αποστόλου

Η πρώτη ελληνική εφαρμογή φυτοπροστασίας σε συνεργασία με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο φοιτητής Γεωπονίας Χρήστος Αποστόλου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο φοιτητής Γεωπονίας Χρήστος Αποστόλου

Η πρώτη ελληνική εφαρμογή

φυτοπροστασίας σε συνεργασία

με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Χρ. Αποστόλου: Με την εξειδίκευση των γεωπόνων σε συγκεκριμένα θέματα θα έχουμε αύξηση της παραγωγικότητας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ήδη και επίσημα πλέον στο διαδίκτυο και είναι διαθέσιμη για τους ενδιαφερόμενους αγρότες, η πρώτη ελληνική εφαρμογή φυτοπροστασίας, σε συνεργασία με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την εφαρμογή έχει δημιουργήσει και υλοποιήσει ο κ. Χρήστος Αποστόλου, φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο. Πρόκειται για μια εφαρμογή στην οποία περιλαμβάνονται διάφορες καλλιεργητικές πρακτικές και συμβουλές προς αγρότες και γεωπόνους.

Η εφαρμογή Counter Agriculture (βρίσκεται στο PlayStore με την αναζήτηση του ονόματος ‘eco seeker’ [πρώτη επιλογή]) έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους γεωπόνους όσο και για τους παραγωγούς.

Ουσιαστικά, μέσω της εφαρμογής, μπορεί ένας γεωπόνος και ένας γεωργός να ενημερωθεί σε σχέση με την καταπολέμηση και την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία  διαφόρων καλλιεργειών.  Προς το παρόν η εφαρμογή υποστηρίζει 12 καλλιέργειες αλλά κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων θα προστεθούν ακόμα περισσότερες.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Χρήστος Αποστόλου, επισημαίνει ότι «προς το παρόν η εφαρμογή αποτελεί λεκτικό αρωγό προς τους καλλιεργητές και τους γεωπόνους. Μέσα από την εφαρμογή, δίνονται κάποια συμπτώματα, που μπορεί ο γεωργός να βλέπει στο φυτό του, στην καλλιέργειά του, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει ποια είναι. Μέσα από την εφαρμογή μπορεί να διαβάσει ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα και να αναγνωρίζει ο ίδιος και να κατατρέχει άμεσα στη βοήθεια του γεωπόνου».

Xristos Apostoloy geoponos

Όπως εξηγεί ο κ. Αποστόλου, «τώρα με την υπόθεση του Covid-19, βοηθάει στο να μην υπάρχει άμεση επαφή του γεωργού με τον γεωπόνο. Ο γεωργός μπορεί να ζητήσει βοήθεια για ένα συγκεκριμένο πράγμα. Αργότερα, στην εφαρμογή θα ανεβούν και εικόνες, ώστε ο καλλιεργητής να μην χρειάζεται να ψάχνει λεκτικά μόνο, αλλά να το βλέπει αμέσως και να μπορεί να καταλάβει τι φταίει. Και θα βλέπει πώς μπορεί να το καταπολεμήσει».

Όπως τονίζει επίσης, «μέσα από την εφαρμογή, μπορεί κάποιος να δει μερικές άμεσες καλλιεργητικές εφαρμογές. Μέσω αυτής, δίνονται όλες οι καλλιεργητικές πρακτικές που μπορούν να επιτευχθούν, χωρίς χημική καταπολέμηση. Είτε βιολογική, είτε με διάφορα άλλα καλλιεργητικά μέτρα που μπορεί να κάνει ο γεωργός μόνος του. Επίσης, πέρα απ’ αυτό, στις περισσότερες καλλιέργειες δίνονται και οδηγίες για το πώς μπορεί να κλαδεύει, για το πώς θα φροντίζει την καλλιέργεια, τις φυτεύσεις κ.α. Πέρα από την φυτοπροστασία δηλαδή, έχουμε και γενικές πληροφορίες με τις οποίες μπορούμε να πετύχουμε την άμεση βελτίωση της παραγωγής μας, αλλά και να φροντίσουμε από την αρχή γι’ αυτήν. Όλα αυτά έχουν έρθει από συμβουλές μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου αναφέρεται στις καλλιέργειες που υποστηρίζει η εφαρμογή, επισημαίνοντας ότι «έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2019, και αυτή την ώρα υποστηρίζει 12 καλλιέργειες, από δενδροκομικά έως εσπεριδοειδή, ακόμα και καλλιέργειες θερμοκηπίου. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιεύονται μετά από σχετική ανακοίνωση, οι νέες καλλιέργειες που θα ενταχθούν στην εφαρμογή».

Ερωτώμενος για το ζήτημα κατά πόσο η σύγχρονη τεχνολογία χρησιμοποιείται από καλλιεργητές και γεωπόνους, ο κ. Αποστόλου τονίζει ότι «θα πρέπει να βρεθούν και άλλες εφαρμογές, ειδικά στο γεωπονικό τομέα. Ο γεωπόνος αποτελεί το άμεσο εργαλείο ενός γεωργού. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ένας γεωργός όταν δει κάτι, είναι να τηλεφωνήσει στον γεωπόνο. Πιστεύω ότι με όλες αυτές τις περιστάσεις σήμερα, είναι να μειώσουμε κάπως την επαφή λόγω Covid-19.

Πιστεύω πάντως ότι, αν η τεχνολογία εξελιχθεί στο συγκεκριμένο κομμάτι, θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον χρηστικό παράγοντα του γεωπόνου σε θέματα ότι δεν θα χρειάζεται να είναι παντού. Γιατί ο γεωπόνος, όσο περισσότερη πελατεία έχει βέβαια τόσο καλύτερα, αλλά δεν μπορεί να βρίσκεται σε 10 άτομα ταυτόχρονα. Οπότε ο αγρότης μπορεί να βοηθηθεί μόνο μέσω της τεχνολογίας».

Screenshot_1

Καταλήγοντας ο κ. Αποστόλου, αναπτύσσει την σκέψη του ως προς την τεχνολογία των εφαρμογών του είδους, και σημειώνει ότι, «η γεωπονία αποτελεί έναν τεράστιο κλάδο με πολλούς υποκλάδους όπως οικονομικά, την άμεση καλλιέργεια, φυτοφάρμακα, θερμοκήπια, εγκαταστάσεις και άλλα. Απώτερος σκοπός μου, είναι να φτιαχτεί μια εφαρμογή που θα μπορούσε να εξειδικευτεί σε κάθε κλάδο ξεχωριστά της γεωπονίας και το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει ένας γεωπόνος με μια συγκεκριμένη εξειδίκευση έναν γεωργό. Για παράδειγμα στα οικονομικά για το πόσο θα κοστίζει ένα χωράφι στο μέλλον για ένα γεωργό ή το πόσο λίπασμα πρέπει να βάλει. Άμεση εξειδίκευση ενός γεωπόνου σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Όταν βάζουμε έναν εξειδικευμένο γεωπόνο για ένα συγκεκριμένο θέμα, παράδειγμα στη φυτοπαθολογία, τότε εκμεταλλευόμαστε στο 100% την παραγωγικότητά του, οπότε έτσι βοηθάμε άμεση την παραγωγικότητα των αγροτών και αντίστοιχα στη συνέχεια όσου εμπλέκονται σ’ αυτή την παραγωγή».