Home > νέα > Πρώτο βήμα για την ενίσχυση του πολιτισμού στη Δράμα η δημιουργία εθελοντικής ομάδας-Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αβραμίδου μιλάει στον «Π.Τ.»

Πρώτο βήμα για την ενίσχυση του πολιτισμού στη Δράμα η δημιουργία εθελοντικής ομάδας-Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αβραμίδου μιλάει στον «Π.Τ.»

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αβραμίδου μιλάει στον «Π.Τ.»

Πρώτο βήμα για την ενίσχυση

του πολιτισμού στη Δράμα

η δημιουργία εθελοντικής ομάδας

«Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι είναι τα στηρίγματα της ελληνικής παράδοσης»

 

Του Θανάση Πολυμένη

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ για μια πόλη όπως η Δράμα, αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία επιβίωσής της. Πολιτισμός μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Από την συμπεριφορά του καθενός μας, μέχρι τις τέχνες, τον κινηματογράφο, το βιβλίο, η παράδοση ενός τόπου.

Και πάνω σ’ αυτόν τον τομέα φαίνεται να κινείται η νέα δημοτική αρχή με επικεφαλής το δήμαρχο Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο.

Πλέον, τον τομέα του Πολιτισμού για το Δήμο Δράμας, έχει αναλάβει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Δέσποινα Αβραμίδου, η οποία διαθέτει όρεξη και ήδη έχει κάνει επαφές με Πολιτιστικούς Συλλόγους και όχι μόνο, ενώ προετοιμάζει και μια εθελοντική ομάδα.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η νέα αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αβραμίδου, υπό την «ευρεία έννοια», θεωρεί τον πολιτισμό ως «ανθρώπινη κοινωνία, η οποία θεσπίζει κανόνες που τηρούνται από τα μέλη της».

Σημειώνει επίσης χαρακτηριστικά, ότι, «σε ειδικότερο επίπεδο, πολλοί συνδέουν τον πολιτισμό με την ελληνική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα που όλοι πρέπει να σεβόμαστε, γιατί διαμορφώνουν την ταυτότητα του λαού και μας δένουν σαν οικογένεια. Αλλά αφετέρου  για εμάς, πολιτισμός μιας πόλης, είναι πολιτιστική δημιουργία. Στον πυρήνα λοιπόν του πολιτισμού, για εμάς, είναι η δημιουργία».

Εθελοντική ομάδα για τον πολιτισμό

Ερωτώμενη για τους στόχους και τις βλέψεις που έχει η ίδια ως αντιδήμαρχος, αλλά και η δημοτική αρχή, η κα. Αβραμίδου σημειώνει ότι, «επιθυμία μας είναι η δημιουργία μόνιμων πολιτιστικών θεσμών που θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο ως σημεία αναφοράς και θα βελτιώνονται συνεχώς. Θέλουμε να εμπλέξουμε και να δραστηριοποιήσουμε την κοινωνία στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης».

Στο σημείο αυτό τονίζει: «Στον άμεσο στόχο μας, είναι η δημιουργία μιας εθελοντικής ομάδας όλων των ηλικιών, η οποία θα αγαπάει τον πολιτισμό ως αξία και θα συμμετέχουν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν στέγη στο Κέντρο Νεότητας. Θα προσφέρουν ιδέες και θα συμμετέχουμε όλοι μαζί στην υλοποίησή τους. Στόχος μας είναι να πάμε ψηλά τη Δράμα της παράδοσης, της τέχνης και του πολιτισμού και αυτό θα γίνει με τη βοήθεια όλων μας. Με ομαδικότητα, συλλογικότητα, συνεργασία από τους Δραμινούς πολίτες».

Ενίσχυση των παλιών και νέες εκδηλώσεις

Ερωτώμενη αν θα διατηρήσουν τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις ή αν θα δημιουργήσουν κάποιες νέες, σημειώνει:

«Θα διατηρηθούν φυσικά όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται, θα ενισχυθούν ενώ θα δημιουργήσουμε και νέες εκδηλώσεις. Έχουμε ωραίες ιδέες και πιστεύω ότι ο κόσμος θα τις αγκαλιάσει. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε νέα πράγματα, ώστε αυτά να μείνουν στον τόπο».

Ερωτώμενη αν έχει ήδη έχει σε επαφή με ανθρώπους των Πολιτιστικών Συλλόγων και τι έχουν εκφράσει, σημειώνει: «Από την πρώτη ακόμα μέρα που ανέλαβα, ξεκίνησα συναντήσεις με ανθρώπους από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και κάναμε μια πρώτη γνωριμία για να δούμε τις δράσεις τους, τα προβλήματά τους, γενικά να γνωριστούμε και από κοντά. Είδα ξεχωριστά με τον κάθε Σύλλογο τι ακριβώς κάνουν, τις δράσεις τους και τι σκέφτονται για τη συνέχεια».

Όπως τονίζει, «θεωρώ ότι η γνωριμία και η επαφή είναι πολύ σημαντικά. Εμείς θεωρούμε ότι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι είναι τα στηρίγματα της ελληνικής παράδοσης και εκεί κατοικεί ο πολιτισμός που πρέπει να σεβόμαστε όλοι, που είναι η ταυτότητα του πολιτισμού μας».

Επισημαίνει δε, ότι «οι γονείς θα πρέπει να ωθούν τα παιδιά τους προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, καθώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σ’ αυτούς, μειώνονται. Καλό είναι τα παιδιά να ενισχύσουν τους Πολιτιστικούς Συλλόγους».

Όσον αφορά στο ζήτημα αν εξέφρασαν κάποια παράπονα, μας λέει ότι «απαιτήσεις γενικά δεν εξέφρασαν. Ζήτησαν να είμαστε δίπλα τους όποτε μας χρειαστούν. Εμείς θα είμαστε εκεί για να ενισχύσουμε και να διαδώσουμε το πολιτιστικό έργο τους».

Αναφορικά με το ζήτημα των επιχορηγήσεων αν αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να αυξηθούν ίσως, είπε ότι «αυτό θα το δούμε στην πορεία».

Κέντρο Νεότητας

Η λειτουργία του Κέντρου Νεότητας, ανήκει στη αντιδημαρχία Πολιτισμού. Ερωτώμενη σχετικά με το πώς θα μπορούσε αυτό να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, η κα. Αβραμίδου τονίζει:

«Αυτό τον καιρό το Κέντρο Νεότητας πραγματοποιεί μαθήματα υαλουργίας, ζωγραφικής, κόμικς, ραπτικής κοπτική και κεραμικής. Τα δίδακτρα είναι σε χαμηλά επίπεδα για ενήλικες, για παιδιά και τριτέκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ. Σημαντική είναι επίσης η παρουσία της κας Παρασίδου η οποία προσφέρει έργο.

Θέλουμε πολύ να έρθουν οι συμπολίτες μας εδώ, να ενισχυθεί το Κέντρο Νεότητας, γιατί αυτό θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο πολιτιστικό έργο. Είναι δημιουργία, είναι έκφραση ψυχής το Κέντρο Νεότητας».

Ερωτώμενη για το ποιος είναι ο στόχος και πως θα ενισχυθεί, διευκρινίζει: «Ένα ζήτημα είναι για παράδειγμα, η δημιουργία εθελοντικής ομάδας για τον Πολιτισμό  που είπαμε πριν και θα έχει στέγη στο Κέντρο Νεότητας. Ουσιαστικά θα είμαστε μια ομάδα. Αργότερα στην πορεία θα γίνουν κάποιες δράσεις που θα στηρίζουν το Κέντρο Νεότητας. Θέλουμε να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να έρθει ο κόσμος εδώ, δίπλα μας, να αφουγκραστούμε τις ιδέες τους».