Home > νέα > Πρωτοβουλία Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ Προτάσεις για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων προς το επιτελείο της κυβέρνησης

Πρωτοβουλία Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ Προτάσεις για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων προς το επιτελείο της κυβέρνησης

 

Πρωτοβουλία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Προτάσεις για τα προβλήματα

των κτηνοτρόφων προς

το επιτελείο της κυβέρνησης

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ προς το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, κάνουν κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Μεταξύ των προτάσεων αυτών, ζητούν να επανέλθει το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, ζητούν ανώτερο ποσοστό φόρου καθαρού αγροτικού εισοδήματος 10%, για να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να είναι συνεπείς στην πληρωμή των φόρων τους και ανταγωνιστικοί με τις γειτονικές χώρες.

Ζητούν επίσης αναλογική μείωση φόρων σε σχέση με την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για να δοθεί κίνητρο στους κτηνοτρόφους και να αντιστραφεί το κλίμα μείωσης του ζωικού κεφαλαίου που υπάρχει σήμερα.

Αφορολόγητες και ακατάσχετες από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κτηνοτρόφων, όλες οι κοινοτικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις, γιατί το υψηλό κόστος παραγωγής, η υψηλή φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές, έχουν κάνει τις κοινοτικές ενισχύσεις δυστυχώς, το εισόδημα βιοπορισμού των κτηνοτρόφων.

Ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών 1250€ επί 12 μήνες, δηλαδή 15000€ ετησίως, γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν είναι μισθωτοί για να πληρώνονται μηνιαίως.

Δημιουργία τράπεζας για τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, λόγω της δυσκολίας δανειοδότησης από τις ιδιωτικές τράπεζες και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού.

Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τον πρωτογενή τομέα και η θεσμοθέτηση φθηνού αγροτικού πετρελαίου.

 

Προτάσεις για το ΥΠΑΑΤ

Στις προτάσεις τους προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητούν την άμεση διόρθωση της άδικης κατανομής των κοινοτικών ενισχύσεων (λόγω βοσκοτόπων) από το 2015 και μετά, σε σχέση με την συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων περιφερειών της επικράτειας, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το εισόδημα των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ. Άδικη κατανομή σε βασική ενίσχυση, πρασίνισμα, εξισωτική αποζημίωση, νέους κτηνοτρόφους και βιολογική κτηνοτροφία (αναμένουμε την επαναπροκήρυξη του μέτρου με κατανομή των ποσών ενίσχυσης με ίδιους όρους σε όλους τους κτηνοτρόφους της επικράτειας).

Επίσης, να γίνεται αυστηρός έλεγχος όλων των εισαγωγών σε γάλα και κρέας με ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού (ΕΛΟΓΑΚ, περιφερειακές υπηρεσίες που εμπλέκονται στις εισαγωγές), όπως και αυστηρή τήρηση των ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων, εμπόρων, μεταποιητών και λιανεμπόρων, με ταυτόχρονη ενημέρωση για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων από την παραγωγή μέχρι την πώλησή τους.

Ενίσχυση με κτηνιάτρους των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας ΑΜΘ και του κέντρου εξωτικών νοσημάτων στον Έβρο.

Προστασία όλων των ΠΟΠ και ΠΓΕ κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας μας, με κυριότερο προϊόν τη φέτα στις εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. με τρίτες χώρες.

Δημιουργία, βελτίωση και συντήρηση των υποδομών για την κτηνοτροφία. Έργα βελτίωσης βοσκοτόπων εξαιτίας της υπερβόσκησης και της διάβρωσης. Τα έργα αυτά θα περιλαμβάνουν σπορές με γηγενή βοσκήσιμα είδη, καθαρισμό βοσκοτόπων, αντιδιαβρωτικά έργα, δεξαμενές, ποτίστρες, κατασκευή στεγάστρων για χειμερινή διαμονή, κατασκευή δρόμων σε κτηνοτροφικές μονάδες και βοσκοτόπους αλλά και 100% χρηματοδότηση για τη χρήση φωτοβολταϊκών στην ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σημαντική επίσης και η χρηματοδότηση των δήμων για την υδροδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων που βρίσκονται στα διοικητικά τους όρια.

Άμεση δημιουργία επιτροπής έκτακτων καταστάσεων για τον πρωτογενή τομέα ανά περιφερειακή ενότητα για την αξιολόγηση, διαχείριση και πιστοποίηση των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως χιονοπτώσεις, παγετός, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμυρικά φαινόμενα, παρατεταμένη ξηρασία κ.α.

Απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Οργάνωση για την συνεργασία των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, για να μειωθεί ο χρόνος εκδόσεως των αποφάσεων.

Διαχωρισμός του ΕΛΓΑ σε ζωικής και φυτικής παραγωγής. Δημιουργία πακέτων ασφάλισης κατά είδος κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης από τον ΕΛΓΑ για την αντικειμενικότερη και δικαιότερη αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Συμψηφισμός των αποζημιώσεων με τις εισφορές των κτηνοτρόφων για τους ασφαλιστικά συνεπής των προηγούμενων ετών.

Σύσταση επιτροπής ανά Περιφερειακή Ενότητα για την παραχώρηση κοινόχρηστων εκτάσεων που δεν προορίζονται για κτηνοτροφική χρήση, ανεξαρτήτου έκτασης παραχώρησης, στην οποία θα συμμετέχει κι εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων. Στόχος να εξαλειφθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται μέχρι σήμερα, με την ανεξέλεγκτη παραχώρηση εκτάσεων εις βάρος της κτηνοτροφίας.

Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό.

Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υποχρεώθηκαν σε εγκλεισμό των ζώων τους (καραντίνα) λόγω της ευλογιάς των προβάτων και έχουν μείνει απλήρωτοι.

Άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων προς τους κτηνοτρόφους από παλιότερα έτη, εξισωτικών αποζημιώσεων, συνδεδεμένων ενισχύσεων, βιολογικής κτηνοτροφίας και κάθε ενίσχυσης και αποζημίωσης.

Στήριξη των κτηνοτρόφων της Σαμοθράκης που επλήγησαν από τις τελευταίες ακραίες βροχοπτώσεις.

Στήριξη των κτηνοτρόφων της Θάσου που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά το Σεπτέμβριο του 2016.

Τις προτάσεις αυτές υπογράφουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι: Κ. Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ιάσμου, Αλεξανδρούπολης, Συνεταιρισμός Θρακών «Αμνός», Συνεταιρισμός Αρριανών.