Home > Νέα > Προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας-Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας-Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Προβλήματα στη λειτουργία

του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας

 

 

 

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή και προς τον υπουργό Υγείας, κατέθεσαν δύο βουλευτές του ΚΚΕ, οι κ.κ. Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Δράμας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, «τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας στη λειτουργία των νοσοκομείων και τις επιπτώσεις τους στους υγειονομικούς αλλά και τους ασθενείς, έρχεται να επιβεβαιώσει η δραματική κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στο Γ.Ν. Δράμας».

Αναφερόμενοι στις ελλείψεις που υπάρχουν στο σύνολο του προσωπικού, σημειώνεται ότι, «αντί να καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό, μπαλώνονται στην κυριολεξία με μετακινήσεις. Πρόκειται για την περίπτωση της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, για τα προβλήματα στη λειτουργία της οποίας, το Κόμμα μας έχει πραγματοποιήσει σειρά παρεμβάσεων, με τελευταία την Αναφορά (3189/30.06.2021) στην οποία παρατίθενται οι προϋποθέσεις ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια. Πρόκειται για κλινική των 52 κλινών, με 4 γιατρούς οι οποίοι δεν παίρνουν τις άδειες τους, ούτε και τα ρεπό τους από το 2019. Σε αυτή την κατάσταση, η σημερινή κυβέρνηση απαντά με τη μεταφορά 7 γιατρών από το Ιπποκράτειο Γ.Ν., διάρκειας ενός μήνα, που σίγουρα δεν δίνει λύση στο σημαντικό πρόβλημα, ενώ εξουθενώνει και τους μεταφερόμενους γιατρούς».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναφέρουν  επίσης ότι, «επιπλέον ελλείψεις εντοπίζονται και στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 3, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε αναμονή διορισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι οι 2 γιατροί που απομένουν να εφημερεύουν από 15 ημέρες το μήνα ο καθένας! Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται και στην ουρολογική κλινική, στην οποία από τους 2 ουρολόγους γιατρούς που υπηρετούν, ο ένας πρόκειται να βγει στη σύνταξη».

Και ακόμα, προβλήματα υπάρχουν και στην κλινική αισθητήριων οργάνων, «η οποία προέκυψε έπειτα από την συγχώνευση ΩΡΛ και Οφθαλμολογικής, υπηρετούν 2 γιατροί ΩΡΛ εκ των οποίων ο ένας πρόκειται να παραιτηθεί. Επίσης υπηρετεί 1 επικουρικός ΩΡΛ, καθώς και 2 οφθαλμίατροι. Το γεγονός της μείωσης των γιατρών σε συνδυασμό με το ότι δεν πραγματοποιούνται οφθαλμολογικά χειρουργεία, καθώς δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την πρόσληψη οφθαλμίατρου χειρούργου, οδηγεί τους ασθενείς στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Μάλιστα το γεγονός αυτό συνδέεται και με τις δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ για κλείσιμο κλινικών όπου δεν υπάρχει 75% πληρότητα. Εδώ όμως είναι ξεκάθαρο ότι η ανάγκη υπάρχει, δεν υπάρχει όμως η πρόνοια για πρόσληψη των απαραίτητων ειδικοτήτων».

Η κατάσταση δεν διαφέρει στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου καθώς από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 30 νοσηλευτές -τριες, αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπολογίζεται μέχρι τις αρχές του νέου έτους να έχουν συνταξιοδοτηθεί άλλοι τόσοι –ες, χωρίς να έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, γίνεται κατανοητή η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται  για τους εργαζόμενους αλλά και τους ασθενείς. Δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη το γεγονός ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο παραϊατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Νοσοκομείου.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της τεχνικής υπηρεσίας, στην οποία αυτή τη στιγμή έχει απομείνει μόλις το 1/3 του προσωπικού της, ενώ από αυτό θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα οι μισοί».

Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου και τις 365 ημέρες του χρόνου, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, ζητείται να διασφαλιστούν για τους συμβασιούχους εργαζομένους μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μπει τέλος στην εργασιακή τους ανασφάλεια και τη συνεχιζόμενη απληρωσιά.