Home > νέα > Προβληματικές καταστάσεις από το πολύ χιόνι… Δύσκολες μέρες περνάει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Προβληματικές καταστάσεις από το πολύ χιόνι… Δύσκολες μέρες περνάει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Προβληματικές καταστάσεις από το πολύ χιόνι…

Δύσκολες μέρες περνάει

το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε εκχιονιστικό μηχάνημα

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΥΣΚΟΛΕΣ μέρες περνάει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, καθώς η τεράστια ποσότητα χιονιού που έχει πέσει φέτος, έχει βγάλει εκτός όλα τα σχέδια λειτουργίας που υπήρχαν για τη φετινή χιονοδρομική περίοδο. Παρ’ όλο που η φετινή χρονιά ήταν αρκετά ικανοποιητική από άποψη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια ΑΜΘ, εντούτοις φαίνεται ότι η κακοκαιρία που έχει πλήξει για πολλές μέρες την περιοχή… έχει διαφορετική άποψη!

Το χιόνι είναι πολύ και τα προβλήματα που δημιουργεί ακόμα περισσότερα! Ήδη, το Χιονοδρομικό παραμένει κλειστό εδώ και 10 μέρες περίπου, καθώς η ποσότητα του χιονιού που έπεσε τις προηγούμενες ημέρες, είναι τόσο μεγάλη, που έχει σκεπάσει ακόμα και τα σπιτάκια στο Κέντρο και σχεδόν έχει σκεπάσει και την καφετέρια.

«Αν και δρόμος άνοιξε, έστω και με μεγάλη δυσκολία, παρ’ όλα αυτά το Φαλακρό δεν μπόρεσε να λειτουργήσει», λέει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» το στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας κ. Δ. Κυριαζίδης. Ο κ. Κυριαζίδης, είναι ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν αρκετά καλά το βουνό και έχει μεγάλη αγάπη γι’ αυτό, ενώ είναι από τους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το Χιονοδρομικό Κέντρο και γνωρίζει την όλη κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια.

«Δεν μπορέσαμε να το λειτουργήσουμε ούτε το Σαββατοκύριακο…», είπε ο κ. Κυριαζίδης.  «Το ρεύμα συνεχίζει να είναι κομμένο εδώ και 10 μέρες περίπου. Εμείς ανοίξαμε με δυσκολία το δρόμο, μόνο και μόνο για να μπορέσει να ανέβει η ΔΕΗ και να εκτιμήσει τη ζημιά», επισημαίνει και συνεχίζει: «Η ΔΕΗ σήμερα (χθες Δευτέρα), έκανε αυτοψία και αύριο (σήμερα Τρίτη), καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αποκαταστήσει την βλάβη».

Falakro 01

Θάφτηκαν τα πάντα

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Κυριαζίδης, «το χιόνι είναι τόσο πολύ, που επάνω έχουν θαφτεί και τα σπιτάκια και όλα. Στο καφέ στη Χιονότρυπα, το χιόνι έφτασε μέχρι το ταβάνι κυριολεκτικά!»

Αν και τα μηχανήματα μπόρεσαν να φτάσουν μέχρι το Κέντρο, «όμως όπως κόπηκε το χιόνι, το μέτωπο του χιονιού που άνοιξε είναι πάρα πολύ ψηλό κάπου στα 6-7 μέτρα. Μπορεί μεν να περάσουν τα μηχανήματά μας, όμως σε περίπτωση επισκεπτών αυτό είναι επικίνδυνο… Μπορεί αν ένα μεγάλο κομμάτι χιόνι πέσει πάνω στο μηχάνημα να μην το παρασύρει, αλλά αν περνάει ένα αυτοκίνητο επισκεπτών, μπορεί και να το πετάξει στον γκρεμό!», λέει ο κ. Κυριαζίδης.

Το άλλο πρόβλημα είναι επίσης ότι πιθανότατα να υπάρχει κίνδυνος χιονοστιβάδας ακόμα και μέσα στο Χιονοδρομικό, όμως μόλις το χιόνι πατηθεί αυτός ο κίνδυνος θα εκλείψει. «Αν ο καιρός κρατήσει καθαρός, θα μπορέσει να ανοίξει το Κέντρο για το Σαββατοκύριακο. Αν αύριο (σήμερα) χιονίσει, εξαρτάται από το τι χιόνι θα πέσει για να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο και τα προβλήματα».

Όπως τονίζει επιπλέον ο κ. Κυριαζίδης «Λόγω των συσχετισμένων με την κακοκαιρία επιπλέον επιπτώσεων (πολύ μεγάλη και δύσκολα διαχειρίσιμη ποσότητα χιονιού εντός του κέντρου, βλάβη ΔΕΗ και εκτροχιασμός συρματόσχοινου 4θέσιου λόγω των ισχυρότατων ανέμων), χάθηκαν τελικά δύο καλά κατά άλλα Σαββατοκύριακα για τους φίλους του ΧΚΦ για άσκηση χιονοδρομίας και αναψυχή».

Τέλος, σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρ. Γεωργιτσόπουλος, επισημαίνει σχετικά: «Έχουμε πολύ χιόνι επάνω και είναι μεγάλο πρόβλημα. Το πρώτο το έχει παγώσει και το άλλο που έριξε μετά είναι το πλέον επικίνδυνο. Πρόκειται για υπερβολικό χιόνι, που φοβόμαστε ότι μπορεί να έχουμε χιονοστιβάδες. Αυτή τη στιγμή είχε πει ο ανάδοχος ότι μπορεί να φέρει κάποιον ειδικό από την Ιταλία. Αν αυτός έρθει μέσα στην εβδομάδα, τότε θα δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».