Home > νέα > Προϋπολογισμός 2018 του Δ. Δράμας Φταίει το κράτος για την χαμηλή χρηματοδότηση των Δήμων

Προϋπολογισμός 2018 του Δ. Δράμας Φταίει το κράτος για την χαμηλή χρηματοδότηση των Δήμων

Προϋπολογισμός 2018 του Δ. Δράμας

Φταίει το κράτος για την χαμηλή

χρηματοδότηση των Δήμων

Για προϋπολογισμό διαχείρισης της μιζέριας και ανεπάρκεια μίλησε η αντιπολίτευση

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΣΑ ΑΠΟ δύο ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το βράδυ της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου, συζητήθηκαν ο ισολογισμός του Δήμου Δράμας για το 2016, και ο προϋπολογισμός για το 2018.

Στην πρώτη ειδική συνεδρίαση, το σώμα απασχόλησε το θέμα της έγκρισης των οικονομικών στοιχείων του Δήμου Δράμας χρήσης 2016, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία. Αναλυτικότερα, το θέμα καταψήφισε πλήρως μόνο ο κ. Στεφανίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ όλοι οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ψήφισαν ναι στην λογιστική αποτύπωση και όχι στο πολιτικό σκέλος του ισολογισμού του 2016.

Κατά τη δεύτερη ειδική συνεδρίαση, το σώμα συζήτησε τον προϋπολογισμό του Δήμου Δράμας και τον Πίνακα Στοχοθεσίας για το οικονομικό έτος 2018. Μετά από αρκετή συζήτηση, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία. Οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης – «Πόλη+Ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισαν, ενώ θετικά ψήφισε ο κ. Χαραλαμπίδης της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα».

Ξεκινώντας η συζήτηση, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού θα έπρεπε να γίνει μετά από την ψήφιση των τελών και δικαιωμάτων του 2018, κάτι για το οποίο συμφώνησαν όλοι, όπως και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης, ο οποίος για φέτος διάλεξε μια διαφορετική παρουσίαση του προϋπολογισμού του Δήμου. Το χαρακτηριστικό της συζήτησης, ήταν ότι ο κ. Σολάκης δεν έδειξε φέτος, όπως είχε κάνει τις προηγούμενες χρονιές, κανέναν πίνακα με νούμερα, δεν αναφέρθηκε καν σε νούμερα παρά μόνον τα ελάχιστα απαραίτητα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της εισήγησής του, ήταν ένα μακρύ κατηγορώ κατά της κεντρικής διοίκησης της χώρας, κατά της κυβέρνησης, η οποία μειώνει ή κόβει συνεχώς χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν όσο περνάει ο καιρός, στις όποιες υποχρεώσεις τους.

teli kai dikaiomata

Τόνισε ιδιαίτερα ότι «κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού, τα έσοδα προσδιορίζουν τις δαπάνες. Πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει αυτό, σε καμιά οικονομική οντότητα, δεν παίρνουν ως δεδομένα τα έσοδα και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τις δαπάνες, τα έξοδα. Πουθενά δεν γίνεται αυτό, παρά μόνο στην Ελλάδα», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι  υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την σύνταξη των προϋπολογισμών των Δήμων η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της πολλές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα τη ρύθμιση οφειλών που έχει γίνει, αλλά και το σταμάτημα του ΕΣΠΑ, από το οποίο πλέον δεν εκταμιεύονται χρήματα.

Σε άλλο σημείο, είπε ότι μέσα σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον της οικονομίας, καλούνται οι Δήμοι της χώρας και ο Δήμος Δράμας, να συντάξουν προϋπολογισμό και να ασκήσουν αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Σολάκης έκανε αναφορά και στην συγκυρία της διακοπής της οκταετούς δόσης του 1,1 εκατ. ευρώ που δινόταν στο Δήμο κάθε χρόνο και για πρώτη φορά τυγχάνει η διακοπή της εφαρμογής του. «Και το ποσό αυτό για το Δήμο της Δράμας είναι τεράστιο, δεν είναι αμελητέο», ενώ έκανε λόγο «για πενιχρή ΣΑΤΑ, μέσα από την οποία θα πρέπει να εξυπηρετηθούν όλα τα χωριά της Δράμας και η πόλη».

Όσον αφορά το ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής, είπε ότι «δεν κάνουμε καμιά έκπτωση στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, η οποία ασκείται προαιρετικά από το Δήμο Δράμας και από άλλους Δήμους. Διότι η κοινωνική πολιτική ασκείται και πρέπει να ασκείται από το κράτος», ενώ σημείωσε ότι «έχουμε αναλάβει και επιπρόσθετα βάρη όπως το ΤΕΒΑ, το οποίο απευθύνεται για όλο το Νομό Δράμας. Εξυπηρετούνται περίπου 2.500 οικογένειες».

 

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της, σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε σφοδρή κριτική στα λεγόμενα του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Σολάκη. Χαρακτηριστικά ο κ. Μλεκάνης της μείζονος, είπε ότι, «για τον αντιδήμαρχο, είτε το κράτος φταίει, είτε ο στραβός γιαλός. Αλλά για εμάς πολλά είναι τα στοιχεία ότι στραβά αρμενίζουμε». Σημείωσε ότι το 2018 θα είναι ακόμα χειρότερο, ότι το 2017 κλείνει με τα χειρότερα αρνητικά αποτελέσματα και ότι ο προϋπολογισμός έρχεται εκπρόθεσμα να συζητηθεί, αφού έπρεπε να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Σε άλλο σημείο, είπε ότι τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα της καθαριότητας και του φωτισμού δεν είναι ισοσκελισμένα με τις δαπάνες και ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι συγκαλυμμένα φορομπηχτικός, ενώ προέβλεψε ότι σύντομα θα έχουμε νέες αυξήσεις σε δημοτικούς φόρους καθώς δεν θα μπορούν να καλυφθούν τα παραπάνω έξοδα.

Σημείωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι αντιαναπτυξιακός, καθώς δεν αξιοποιήθηκαν χρήματα που είχαν ενταχθεί για διάφορες μελέτες, με απορρόφηση μόνο 1,6%, ενώ φαίνεται ότι μειώθηκαν ακόμα και τα χρήματα των μελετών για το 2018.

Ο κ. Χαραλαμπίδης της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας» ο οποίος ψήφισε τον προϋπολογισμό, είπε ότι «είναι μίζερος και κατ’ εκτίμηση. Το μίζερο είναι γιατί διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας με την έννοια ότι τα χρήματα κάθε χρόνο ελαττώνονται. Σ’ αυτό δεν φταίει ο Δήμος, αλλά η γενική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Κατ’ εκτίμηση γιατί, δεν ξέρουμε τα ποσά που θα έρθουν τελικά από το κράτος. Το αποτέλεσμα είναι να διαχειριστούμε τη μιζέρια μας».

Ο κ. Ηλιόπουλος από την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» σημείωσε ιδιαίτερα ότι, «θα κληθούμε να επικυρώσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα που κάποιοι άλλοι, κυβέρνηση, τρόικα, αντιπολίτευση, που αυτή τη στιγμή έχουν αποφασίσει για τους Δήμους και τις Περιφέρειες», ενώ προχώρησε σε μια γενικότερη ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020», κ. Τσιαμπούσης άσκησε κριτική στον κ. Σολάκη, λέγοντας ότι «δεν φταίμε εμείς, εμείς μια χαρά τα κάνουμε όλα, για όλα ευθύνεται το κεντρικό κράτος». Σε άλλο σημείο, είπε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι έχετε λίγα έσοδα για να κάνετε έξοδα, αφού κι αυτά που έχετε δεν τα χρησιμοποιείτε».  Όσον αφορά την Κοινωνική πολιτική, είπε ότι «ο Δήμος την κάνει με ξένα κόλλυβα. Τα λεφτά μας δίνονται κι εμείς τα δίνουμε εκεί που πρέπει». Ενώ σε άλλο σημείο, κατέληξε λέγοντας ότι, «οι ίδιοι οι Δήμοι κρύβονται πίσω από τις μειώσεις του κράτους ως δικαιολογία».

Τέλος, ο κ. Στεφανίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είπε ότι τα τελευταία χρόνια «είναι κουραστικό να επαναλαμβάνονται σχεδιασμοί επί χάρτου και να μεταφέρονται από τον έναν χρόνο στον άλλο», εξηγώντας ότι «μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο οι ίδιοι κωδικοί, τα ίδια χρήματα» και ως παράδειγμα μεταξύ άλλων, έφερε και τα 60.000 ευρώ για τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου Δράμας.