Home > νέα > Το ψήφισμα του Δήμου Δράμας για την εκμίσθωση του Αρχοντικού Παμπούκα από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ – Στάλθηκε στον πρωθυπουργό της χώρας, στην υπ. Πολιτισμού και τον ΕΦΚΑ

Το ψήφισμα του Δήμου Δράμας για την εκμίσθωση του Αρχοντικού Παμπούκα από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ – Στάλθηκε στον πρωθυπουργό της χώρας, στην υπ. Πολιτισμού και τον ΕΦΚΑ

Το ψήφισμα του Δήμου Δράμας

για την εκμίσθωση του Αρχοντικού

Παμπούκα από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ

Στάλθηκε στον πρωθυπουργό της χώρας, στην υπ. Πολιτισμού και τον ΕΦΚΑ

 

ΣΤΟΝ πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη και στους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μενδώνη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη και το διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη, στάλθηκε χθες το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για το Αρχοντικό Παμπούκα της οδού Περδίκκα.

Όπως είναι γνωστό, το διατηρητέο κτίριο, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, είχε ζητήσει να το εκμισθώσει η ΑΜΚΕ Δράμας «ΚΥΚΛΩΨ» την οποία έχει ιδρύσει ο γνωστός Δραμινός εφοπλιστής κ. Θεοδωρίδης.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ το παραχώρησε για 30 χρόνια εκμίσθωσης, όμως η ΚΥΚΛΩΨ το είχε ζητήσει για 50 χρόνια. Μετά απ’ αυτό, με πρωτοβουλία της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη και Ζωή», κατατέθηκε πρόταση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να γίνει παραχώρηση εκμίσθωσης για 50 χρόνια.

Το ψήφισμα το οποία στάλθηκε τελικά χθες προς τους παραπάνω αποδέκτες είναι το παρακάτω: [Με θλίψη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε στη Δράμα ότι ο κ. Άρης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας ‘ΚΥΚΛΩΨ’, αναγκάστηκε να αποσύρει το ενδιαφέρον του για απόκτηση του Αρχοντικού (γνωστού ως οικία Παμπούκα) της οδού Περδίκκα 10, στη Δράμα. Από πρόσθετες έγκυρες πληροφορίες γνωρίζουμε ότι αυτό συνέβη επειδή ο ΕΦΚΑ, ως ιδιοκτήτης του ακινήτου, αρνείται την παραχώρηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 50 ετών, αλλά επιμένει να περιορίζεται η παραχώρηση σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία-πρόθεση του κ. Θεοδωρίδη να παραχωρηθεί στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας ‘ΚΥΚΛΩΨ’, το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτήριο ‘Αρχοντικό της οδού Περδίκα’ με σκοπό την ανακατασκευή του κτηρίου με δαπάνη της ΑμΚΕ, η οποία προϋπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1.200.000 €, ώστε να παραδοθεί στους Δραμινούς για δράσεις με κοινωφελείς σκοπούς, δεν πρέπει να ακυρωθεί για κανένα λόγο. Πρόκειται για μία από τις πολλές ευεργεσίες του κ. Θεοδωρίδη στη Δράμα και ο Δήμος Δράμας, καθώς και όλοι οι πολιτικοί, επιστημονικοί, πολιτιστικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της Δράμας, εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στην πρωτοβουλία του κ. Άρη Θεοδωρίδη.

Η Δράμα και οι Δραμινοί αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας και φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε την πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου μας. Ο κ. Άρης Θεοδωρίδης, με ευγενική χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ» της οποίας είναι Πρόεδρος, έχει ολοκληρώσει την αναστήλωση και αποκατάσταση της ιστορικής οικίας του Μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά στην Κηφισιά.

Συναισθανόμενος τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Δράμας, με δικές του πρωτοβουλίες και έξοδα, φροντίζει εδώ και μερικά χρόνια να διασώσει μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας, να αναβαθμίσει μορφωτικά ιδρύματα, να υποστηρίξει πολιτιστικούς, αθλητικούς και κοινωνικούς φορείς που αγωνίζονται για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας και να στηρίξει συμπολίτες μας με εξαιρετικές διακρίσεις που τιμούν τη Δράμα και την Ελλάδα.

Μία από τις ευγενείς χορηγίες του είναι και η διάσωση, η προστασία, η ανάδειξη και η παράδοση του ‘Αρχοντικού της οδού Περδίκκα’ στη Δράμα και τους Δραμινούς για να χρησιμοποιείται για πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις. Το συγκεκριμένο ακίνητο, παρότι έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο μνημείο (συγκεκριμένα «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» με το ΦΕΚ 811 τ. Β΄/1988), παραμένει σε πλήρη εγκατάλειψη εδώ και δεκάδες χρόνια και ο κίνδυνος να υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές είναι άμεσος.

Η ευτυχής συγκυρία να υπάρχει ένας ευεργέτης που προτίθεται να προχωρήσει με δική του δαπάνη σε πλήρη αποκατάσταση και ανακαίνιση-αναπαλαίωση του ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτηρίου δεν πρέπει να βρίσκει κανένα εμπόδιο, πολύ περισσότερο όταν ως εμπόδιο προβάλλει το χρονικό διάστημα παραχώρησης. Επισημαίνεται ότι η παραχώρηση αφορά μόνο τη χρήση του κτηρίου, και μάλιστα αποκλειστικά για δημόσιο ή κοινωφελή σκοπό, και για το χρονικό διάστημα της παραχώρησης καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο συμψηφίζεται με τις δαπάνες του εκμισθωτή για την αποκατάστασή του (Νόμος 4430, άρθρο 50, παρ. 1στ, ΦΕΚ 205 τ. Α΄/2016).

Η μόνη άλλη επιλογή είναι το κτήριο, ένα «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία», να συνεχίσει να καταστρέφεται με το πέρασμα του χρόνου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, εκφράζοντας το σύνολο των Δραμινών, καλεί κάθε αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του πριν να είναι αργά

➢ Την αποστολή του Ψηφίσματος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Διοικητή του ΕΦΚΑ.

➢ Την Κοινοποίηση του Ψηφίσματος στα τοπικής, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ και σε όλους τους πολιτικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της Δράμας.

➢ Την Κοινοποίηση του Ψηφίσματος στον ευεργέτη κ. Άρη Θεοδωρίδη για να λάβει γνώση της επιθυμίας και της βούλησης του Δημοτικού Συμβουλίου.]