Home > νέα > Σε «Άγιος Χρυσόστομος» μετονομάστηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης-Μια ιστορική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης

Σε «Άγιος Χρυσόστομος» μετονομάστηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης-Μια ιστορική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης

Μια ιστορική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης

Σε «Άγιος Χρυσόστομος» μετονομάστηκε

το 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης

 

 

 

ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ μια απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε τελικά στις 14 Δεκεμβρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης, η μετονομασία του 1ου Δημοτικού Σχολείο Προσοτσάνης σε «Άγιος Χρυσόστομος».

Κατά τη συζήτηση του θέματος, αρνητικά ψήφισαν ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης  κ.κ. Λύσσελης όπως και οι κ.κ. Λευκόπουλος, Χατζησαββίδης, και Συμεωνίδου, ενώ οι υπόλοιποι της παράταξής του ψήφισαν θετικά. Αρνητικά ψήφισε επίσης και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κα. Τσαουσίδου-Αετοπούλου.

Το αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τέθηκε από κατοίκους της Προσοτσάνης, οι οποίοι μάλιστα απέστειλαν και σχετική επιστολή προκειμένου να στηρίξουν τα λεγόμενά τους.

Ο λόγος που ζήτησαν τη μετονομασία του 1ου Δημοτικού Σχολείου, είναι ότι αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, και εμπνευστής του ήταν ο εθνο-ιερομάρτυρας Άγιος Χρυσόστομος.

Στην επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, οι κάτοικοι της Προσοτσάνης επισημαίνουν τα εξής:

[Σας υποβάλλουμε αίτηση για θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σας στο αίτημα για μετονομασία του σχολείου μας στο όνομα του ιδρυτού του Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας. Τον Οκτώβριο του 2018 υποβάλλαμε αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για αλλαγή ονομασίας του σχολείου από «1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης» σε «Δημοτικό Σχολείο Άγιος Χρυσόστομος». Συνημμένα υποβάλλαμε απόσπασμα Πρακτικού του σχολικού συμβουλίου που λειτουργεί στο σχολείο και για επίρρωση του αιτήματος ιστορική έκθεση των Διευθυντών των συστεγαζόμενων Α΄ και Β΄ Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης κκ. Γ. Θεμελή και Α. Μελαδίνη, που συνετάχθησαν το έτος 1953, καθώς και σύντομο ιστορικό της ίδρυσης του Α΄8/θεσίου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, που συνετέθη το 1980 από τον τότε Διευθυντή κ. Χ. Γούργουλη, τα οποία και σας τα διαβιβάζουμε συνημμένα.

Προσθετικά σας διαβιβάζουμε έκθεση λειτουργίας του σχολείου, την οποία υποβάλλαμε τον Ιούνιο 2020 στην Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Δράμας για να διαπιστώσετε μαζί με την ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου σας την εύρυθμη, σύννομη και δημιουργική λειτουργία του σχολείου, που διαχέεται στους μαθητές και γονείς των μαθητών μας, που παράλληλα είναι και μέλη της τοπικής σας κοινωνίας. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης είναι ένα εμβληματικό σχολείο που έκλεισε έναν αιώνα λειτουργίας προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες όχι μόνο στο τοπικό διαμέρισμα Προσοτσάνης, αλλά και σε όλη τη γύρω περιοχή. Στεγάζεται στο κέντρο της κωμοπόλεως σε κτίριο που έχει ανακηρυχθεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο ομού με τον αύλειο χώρο με την Υπουργική Απόφαση ΔΙΑΛΑΠ/Γ/280/39548/1-08-2000 ΦΕΚ 1036/Β/23-08-2000.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει στα αρχεία του τον καταγεγραμμένο σε όλες τις ιστορικές βιβλιοθήκες και αναφερόμενο σε σχετικές μελέτες «Κώδικα της Προσοτσάνης», ο οποίος περιέχει αποφάσεις της επιτροπής της εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου για μισθούς δασκάλων του σχολείου και άλλες λειτουργίες από την εποχή προ και μετά της ιδρύσεώς του. Παρακαλούμε αναγνώστε τα συνημμένα στην ολομέλεια του συμβουλίου σας και γνωματεύστε θετικά στο παρατιθέμενο αίτημά μας. Τέλος σας κάνουμε γνωστό ότι παρόμοιο αίτημα δεν έχει γίνει από κανένα άλλο σχολείο, μέχρι πρότινος, της Περιφέρεις Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τυχόν θετική κατάληξη του αιτήματος θα προσδώσει περισσό κύρος και αναγνωρισιμότητα τόσο στο σχολείο όσο και στον Δήμο στα όρια του οποίου ευρίσκεται.]

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ιστορικό του σχολείου, εμπνευστής του ήταν ο εθνοϊερομάρτυρας Άγιος Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης, ο οποίος είχε στόχο να μορφώσει τη νέα γενιά των ελληνοπαίδων με της «προγονικής έσω και της θύραθεν σοφίας … νάματα», ώστε να καταστούν πνευματικά ατρόμητοι στον φοβερό χείμαρρο της βουλγαρικής εξαρχίας. Το 1909 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του περίλαμπρου μεγάρου, που δέσποζε και εξακολουθεί να δεσπόζει στο κέντρο της Προσοτσάνης.