Home > νέα > Σε αναμονή της οριστικής μελέτης και της ένταξης στο ΕΣΠΑ για το νέο Γυμνάσιο –Λύκειο Καλαμπακίου

Σε αναμονή της οριστικής μελέτης και της ένταξης στο ΕΣΠΑ για το νέο Γυμνάσιο –Λύκειο Καλαμπακίου

Σε αναμονή της οριστικής μελέτης

και της ένταξης στο ΕΣΠΑ για

το νέο Γυμνάσιο –Λύκειο Καλαμπακίου

► Δαλακάκης: Είχαμε μεγάλη βοήθεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο

► Πώς το παλιό κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο και έγινε η μετεγκατάσταση του σχολείου

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ δρόμο της μελέτης από τον κρατικό οργανισμό «Κτιριακές Εγκαταστάσεις ΑΕ» (ΚΤΥΠ ΑΕ) (πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων), έχει πάρει το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου, μετά από έναν αγώνα δρόμου που έπρεπε να κάνει η δημοτική αρχή Δοξάτου.

Η ιστορία ξεκίνησε λίγο καιρό πριν από την ανάληψη καθηκόντων της δημοτικής αρχής του κ. Δημήτρη Δαλακάκη και σήμερα είναι ευχής έργο, να μπορεί να πει κανείς ότι, πλέον, έχουν ξεκινήσει οι μελέτες και ότι βρισκόμαστε σε αρκετά καλό δρόμο.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι, μεγάλη βοήθεια προσέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, που είναι μεγάλος φίλος του Δήμου Δοξάτου και χάρις σ’ αυτόν έγιναν σημαντικά βήματα στην όλη διαδικασία.

 

Τα πρώτα προβλήματα

Τα πρώτα προβλήματα για το παλιό κτίριο του Γυμνασίου – Καλαμπακίου, ξεκίνησαν όταν από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Χατζηλαζάρου, είχε γίνει μια προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου. Επρόκειτο για ένα έργο 700.000 ευρώ που είχε ενταχθεί με πλήρη χρηματοδότηση τότε. Όταν όμως αυτό είχε ξεκινήσει και βρισκόταν ακόμα στην πρώτη φάση, ανακαλύφθηκε ότι το κτίριο παρουσίαζε προβλήματα στατικής επάρκειας και αναγκαστικά το έργο σταμάτησε. Ο Δήμος αναγκάστηκε τότε να πληρώσει ένα πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή του κ. Δαλακάκη, υπήρχαν πολλά παράπονα από τους γονείς, ότι το κτίριο ήταν ακατάλληλο. Έπεφταν συνεχώς σοβάδες και είχαν αρχίσει να φαίνονται ακόμα και τμήματα του οπλισμού του. Ο Δήμος ανέλαβε να κάνει άμεσα κάποιες μελέτες, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο το, σχεδόν 50 χρόνων κτίριο, πληρούσε τις προϋποθέσεις να λειτουργεί ως σχολείο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δαλακάκης, έγιναν μελέτες στατικότητας καθώς και μια γεωτεχνική μελέτη και τα αποτελέσματα ήταν ότι υπήρχε πρόβλημα ακόμα και στο ίδιο το έδαφος, καθώς η τοποθεσία από κάτω έχει πολλά υπόγεια ύδατα. Άρα χρειαζόταν μια ιδιαίτερη θεμελίωση. Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή ζήτησε να γίνει μετεγκατάσταση του σχολείου, εφόσον τα αποτελέσματα των μελετών δεν ήταν καλά. Κάτι όμως που τελικά αρνήθηκε να κάνει το σώμα, σε πέντε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Gymnasio Lykeio Kalampakioy (1)

Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι μελέτες απέδειξαν ότι το κτίριο ήταν πλήρως ακατάλληλο να λειτουργήσει πλέον ως σχολείο και  υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για τους ίδιους τους μαθητές και έπρεπε να γίνει μετεγκατάσταση. Ο ίδιος ο κ. Δαλάκης, κάλεσε στελέχη του τότε Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, να έρθουν στο Καλαμπάκι και να δουν αν μπορούσε να μετατραπεί σε σχολείο το νέο δημαρχείο. Η απόφαση ήταν θετική και θα έπρεπε να γίνουν κάποιες μετατροπές, ενώ τα γραφεία του Δήμου θα μεταφερόταν στο παλιό κτίριο του δημαρχείου Καλαμπακίου.

Οι αντιδράσεις όμως της αντιπολίτευσης ήταν τόσο έντονες εκείνη την εποχή, που μετέφεραν στον κόσμο ότι, σκοπός ήταν η οριστική μεταφορά του δημαρχείου στο Δοξάτο και όχι η μετεγκατάσταση του σχολείου. Τελικά, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν δύο παλιά κλειστά Δημοτικά Σχολεία: αυτό του Καλαμπακίου και το αντίστοιχο της Αγίας Παρασκευής, που είχαν να λειτουργήσουν πάρα πολλά χρόνια.

Για να γίνει όμως αυτό, θα έπρεπε πρώτα τα δύο σχολεία να ανακαινιστούν για να μπορέσουν να δεχθούν τους μαθητές. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, αρνήθηκε να δώσει προτεραιότητα έκτακτης ανάγκης και έτσι υπήρχε πρόβλημα και δεν μπορούσε να γίνει απευθείας ανάθεση, ενώ το έργο θα αργούσε πάρα πολύ. Τελικά, μετά από μεγάλη προσπάθεια, ανέλαβαν το έργο εργολάβοι της περιοχής, γνωρίζοντας όμως από πριν ότι θα αργούσαν να πληρωθούν, ενώ τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έβαλαν εγγύηση τους μισθούς τους, προκειμένου οι εργολάβοι να ολοκληρώσουν το έργο. Προς το παρόν πάντως, όπως λέει ο κ. Δαλακάκης, ακόμα δεν έχουν πληρωθεί, ενώ η ανακαίνιση τελείωσε και η μετεγκατάσταση του σχολείου έγινε κανονικά.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Για να κτιστεί ένα καινούριο σχολείο, χρειάζεται πρώτη η ειδική άδεια του Υπουργείου Παιδείας και αυτό ήταν κάτι πολύ δύσκολο να γίνει. Υπήρξαν έντονες επαφές ώστε να κλειστεί ένα ραντεβού με τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, ο οποίος όμως εκείνη την περίοδο αποχωρούσε από το Υπ. Παιδείας, μέχρι που τον διαδέχθηκε ο κ. Γαβρόγλου. Εξαιτίας της ενημέρωσης του νέου υπουργού, ήταν αδύνατον να κλειστεί κάποιο ραντεβού. Τελικά, ο κ. Δαλακάκης ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, ο οποίος μεσολάβησε τελικά για μια συνάντηση, μέσα από την οποία ο Δήμος Δοξάτου πήρε την πολυπόθητη άδεια για να κτιστεί ένα καινούριο σχολείο, ένα νέο Γυμνάσιο – Λύκειο στο Καλαμπάκι, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Ο κ. Παυλόπουλος μεσολάβησε επίσης σε ένα ραντεβού με τον υπουργό  Υποδομών κ. Σπίρτζη, ο οποίος ελέγχει τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥΠ ΑΕ), τον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. «Ο οποίος μας άνοιξε μια δίοδο, αλλά μας έδωσε και ένα αδιέξοδο», λέει ο κ. Δαλακάκης. Ο κ. Σπίρτζης, υποσχέθηκε να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη για το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο, υποσχέθηκε επίσης και την κατασκευή από την ΚΤΥΠ, όμως η χρηματοδότηση έπρεπε να βρεθεί από τον ίδιο το Δήμο.

Τελικά, μεσολάβησε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, ο οποίος επικοινώνησε άμεσα με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο, ο οποίος βεβαίως γνώριζε για το θέμα. Ο τελευταίος υποσχέθηκε ότι, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη του νέου σχολείου, θα υπογράψει στη συνέχεια την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η κατασκευή του από την ΚΤΥΠ ΑΕ.

Όπως μας λέει ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, βρισκόμαστε εν αναμονή της οριστικής μελέτης για νέο Γυμνάσιο – Λύκειο στο Καλαμπάκι. Όσο για το τι θα απογίνει το παλιό κτίριο, αυτό θα το αποφασίσει η ΚΤΥΠ ΑΕ, αν δηλαδή θα ανακαινιστεί και θα ξεπεραστούν τα διάφορα προβλήματα που έχει ώστε να χρησιμοποιηθεί για κάποιον άλλο σκοπό, ή αν τελικά γκρεμιστεί.