Home > Πρώτο Θέμα > Σε αποχή από καταναγκαστικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας οι δικηγόροι της Δράμας-Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Σε αποχή από καταναγκαστικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας οι δικηγόροι της Δράμας-Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Σε αποχή από καταναγκαστικούς

πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

οι δικηγόροι της Δράμας

► Μετά από απόφαση της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

► Για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών

► Ήδη κατατέθηκε το πρώτο κύμα για διαταγές πληρωμής στο Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ να απέχουν από αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ευάλωτων οφειλετών και για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε την περασμένη Κυριακή 14 Ιουνίου και έγινε γνωστή χθες, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που πάρθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2021.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, την οποία επικύρωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, οι δικηγόροι της Δράμας θα απέχουν μέχρι και 31 Ιουλίου 2021, από κάθε αναγκαστικό πλειστηριασμό για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών και ιδιαίτερα της πρώτης κατοικίας αυτών. Εκφράζουν επίσης τη διαφωνία τους με τις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 4738/2020), διότι όπως επισημαίνουν «δεν εξασφαλίζουν την λυσιτελή προστασία των ευάλωτων οφειλετών, και δη της πρώτης κατοικίας τους, στο πλαίσιο της διευθέτησης των οφειλών τους και της παροχής δεύτερης ευκαιρίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, «Με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού νόμου, επίκεινται στο επόμενο χρονικό διάστημα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, δεν έχει συσταθεί «Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» και η σχετική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού υπολειτουργεί.  Οι ως άνω εξελίξεις στερούν πλέον κάθε προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και τους αφήνουν παντελώς εκτεθειμένους στα συμφέροντα των Τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων».

Poylios Tasos

Πούλιος: Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα ο φορέας προστασίας των ευάλωτων οφειλετών

Σχετικά με το ζήτημα της αποχής των δικηγόρων της Δράμας, στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Πούλιος. Όπως μας εξηγεί, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας αποφάσισε ομόφωνα να επικυρώσει την απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, όσον αφορά την αποχή των δικηγόρων από τα θέματα πλειστηριασμών των ευάλωτων οφειλετών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πούλιος, «αποφασίσαμε κι εμείς λοιπόν να επικυρώσουμε την απόφαση της Ολομέλειας και απέχουμε από πράξεις εκτέλεσης κατά των ευάλωτων οφειλετών και κυρίως από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους. Η αποχή είναι μέχρι 31 Ιουλίου, κι αυτό γιατί τον Αύγουστο έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπονται οι εκτελέσεις και ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει κάποια διάθεση από την κυβέρνηση να αλλάξει κάτι».

Όπως επισημαίνει ο κ. Πούλιος, «δεδομένου δε, ότι ο νόμος ισχύει από 1ης Ιουνίου για τους ιδιώτες οφειλέτες, αλλά εκκρεμούν υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται και δεν έχουν εκδοθεί. Κυρίως όμως επειδή δεν έχει δημιουργηθεί ο φορέας ο οποίος θα αφορά τους ευάλωτους οφειλέτες και συγκεκριμένα την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, που είναι το σύστημα με το οποίο θα πληρώνουν ενοίκιο στο φορέα αυτό και θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν για 12 χρόνια στο ακίνητο. Αυτός ο φορέας δεν έχει συσταθεί ακόμα, και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας δεν πρόκειται να συσταθεί εντός του 2021 τουλάχιστον».

Διευκρινίζει σ’ αυτό το σημείο λοιπόν ο κ. Πούλιος, ότι «αυτό σημαίνει πως ο νόμος ξεκινάει να εφαρμόζεται, χωρίς να παρέχει την προστασία που προβλέπει ο ίδιος στους ευάλωτους οφειλέτες και για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αποχή από εκτελέσεις κατά των ευάλωτων οφειλετών. Σε δεύτερο χρόνο καλούμε την κυβέρνηση να εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις και φυσικά να θέσει σε λειτουργία τον φορέα που προβλέπει ο ίδιος ο νόμος».

Οι ευάλωτοι οφειλέτες

Ερωτώμενος ο κ. Πούλιος για το πώς χαρακτηρίζεται κάποιος ως «ευάλωτος οφειλέτης» από το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, μας επισημαίνει: «Σύμφωνα με το νόμο, από το εισόδημά του, από την οικογενειακή του κατάσταση και από το συνολικό ποσό της περιουσιακής του κατάστασης. Δηλαδή, η πρώτη κατηγορία ευάλωτων, είναι αυτοί που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ, είναι μόνοι τους, ανύπαντροι και δεν έχουν παιδιά και μέχρι 120.000 συνολικό ποσό περιουσίας για να υπάγονται στους ευάλωτους. Από εκεί μετά, ανάλογα με το πόσα παιδιά έχει μια οικογένεια, ανεβαίνει το ποσό και το εισόδημα φτάνει μέχρι στις 21.000 ευρώ και τις 180.000 ευρώ η εκτίμηση της περιουσίας τους».

Διαταγές και στη Δράμα

Ερωτώμενος αν έχουν ξεκινήσει και στη Δράμα να εκδίδονται διαταγές εκτέλεσης πλειστηριασμών, ο κ. Πούλιος βεβαιώνει πως ήδη το πρώτο κύμα βρίσκεται στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο της Δράμας: «Στη Δράμα έχουμε, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουν ξεκινήσει να κινούνται οι διαδικασίες εκτέλεσης, έχουν αρχίσει να εκδίδονται διαταγές πληρωμής από τραπεζικά κυρίως ιδρύματα, ενώ σε δεύτερο χρόνο κυρίως θα προχωρήσουν και οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων.

Ήδη το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο της Δράμας έχουν δεχθεί το πρώτο κύμα επί της εκδόσεως διαταγών πληρωμής. Βέβαια σε άλλες περιοχές είναι πιο προχωρημένα τα πράγματα. Σε επικοινωνία που είχα με την Αθήνα, μου είπαν ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα οι πρώτοι 500 πλειστηριασμοί Επομένως είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε μπροστά μας, αν όχι μέσα στο καλοκαίρι, από Σεπτέμβριο και μετά αν δεν συμβεί κάποια αλλαγή σίγουρα θα πάρει έκταση».