Home > νέα > Σε εξέλιξη η κατασκευή της ΜΕΒΑΔράμας και εγκατάσταση εργολάβου-Σε δημοπράτηση τη ΜΕΒΑ Προσοτσάνης – Σύμβαση για το Κάτω Νευροκόπι

Σε εξέλιξη η κατασκευή της ΜΕΒΑΔράμας και εγκατάσταση εργολάβου-Σε δημοπράτηση τη ΜΕΒΑ Προσοτσάνης – Σύμβαση για το Κάτω Νευροκόπι

Σε εξέλιξη η κατασκευή της ΜΕΒΑ

Δράμας και εγκατάσταση εργολάβου

Σε δημοπράτηση τη ΜΕΒΑ Προσοτσάνης – Σύμβαση για το Κάτω Νευροκόπι

Γ.Γ. ΥΠΕΝ: «Το 2022 θα έχουν δημοπρατηθεί όλες οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στη χώρα»

 

 

ΟΠΩΣ είναι γνωστό, στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Δήμος Δράμας, μαζί με τη ΔΙΑΑΜΑΘ και τον ανάδοχο εργολάβο, υπέγραψαν τη συμβασιοποίηση για το έργο της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων. Εντός του Ιανουαρίου, ο εργολάβος αναμένεται να έχει εγκατασταθεί και να ξεκινήσει πλέον την κατασκευή του με συνολικό κόστος κατασκευής 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο «Πρωινός Τύπος» έχει καλύψει επανειλημμένως την εξέλιξη του σημαντικού θέματος μέσα στο 2021. Ουσιαστικά πρόκειται για την επεξεργασία των βιολογικών αποβλήτων (τρόφιμα και ρεύμα του καφέ κάδου) και την παραγωγή βιολογικού λιπάσματος υψηλής ποιότητας.

Όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει, τα οργανικά απόβλητα θα συγκεντρώνονται στον λεγόμενο καφέ κάδο, από ειδικά απορριμματοφόρα και θα κατευθύνονται για επεξεργασία. Αυτό σημαίνει ότι, όταν το έργο ολοκληρωθεί, ο Δήμος Δράμας και ο Δήμος Δοξάτου τους οποίους θα εξυπηρετεί, θα παραλάβουν ποσότητες καφέ κάδων καθώς και τα ειδικά απορριμματοφόρα για την περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων. Η δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 5.000 τόνοι ετησίως.

Με δηλώσεις του που έκανε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Μανώλης Γραφάκος, αναφέρει ότι εντός του 2022 θα έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 23 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων, ενώ εντός του 2022 θα έχουν δημοπρατηθεί όλες στο σύνολό τους».

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, «το 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, έτσι ώστε η χώρα να αποκτήσει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά ταφής της τάξης του 10% ως το 2030».

Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο: «Ο εθνικός στόχος και πρόκληση είναι όχι μόνο η χώρα μας να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις στη διαχείριση αποβλήτων στην ΕΕ, αλλά μέχρι το τέλος της δεκαετίας να πρωταγωνιστεί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας», ενώ ήδη, όπως επεσήμανε: «Με τις δράσεις του ΥΠΕΝ, έχουμε καταφέρει σημαντική μείωση των ευρωπαϊκών προστίμων».

Τα έργα

Αναφερόμενος στα έργα, ο κ. Γραφάκος σημειώνει ότι δημοπρατήθηκαν δέκα Επεξεργασίας Αποβλήτων: ΜΕΑ Αγρινίου, ΟΕΔΑ Κεντρικής Κέρκυρας, ΟΕΔΑ Κεφαλονιάς, ΜΕΑ Σητείας, ΜΕΑ Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας Αττικής (Φυλής), ΜΕΑ Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας ΠΕ Πειραιά (Σχιστού), ΟΕΔΑ ΒΑ Αττικής (Γραμματικού), ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ΜΕΑ Ηρακλείου, ΟΣΔΑ Ρόδου και πέντε Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων: ΜΕΒΑ Δράμας, ΜΕΒΑ Μήλου, ΜΕΒΑ Προσοτσάνης, ΜΕΒΑ Παγγαίου, ΜΕΒΑ Καρπάθου.

Επίσης, σε διαδικασία σύμβασης βρίσκεται και η σχετική Μονάδα στο Κάτω Νευροκόπι αλλά και σε άλλες πόλεις: Νέα Βύσσα, Παλλήνη, Ραφήνα-Σπάτα-Αρτέμιδα, Κομπότι, Ιωάννινα, Νιγρίτα, Σοχός, Αντιμάχεια, Μαυρομάτι.

Θεσμικό Πλαίσιο
Εντός του 2021 ενσωματώθηκαν επίσης οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και προωθούνται μεταρρυθμίσεις με σκοπό την αναστροφή της πυραμίδας στην ιεράρχηση της διαχείρισης αποβλήτων από την υγειονομική ταφή στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών.

Ολοκληρώθηκε η έκδοση των ΚΥΑ για την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, αλλά και αυτή σχετικά με τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές και τα απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών.

Επίσης, έχει εγκριθεί το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με βασική επιδίωξη την προστασία του περιβάλλοντος και την τόνωση της κυκλικής οικονομίας.

Υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030 εναρμονισμένο στις επιταγές της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης. Ολοκληρώθηκε η ανάθεση της υποστήριξης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων για σύνταξη ΣΜΠΕ για τα επικίνδυνα απόβλητα προκειμένου να εκπονηθεί στο 2022 το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων. Επιπλέον, δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίστηκε η δομή και το ελάχιστο περιεχόμενο του κανονισμού καθαριότητας των ΟΤΑ.