Home > νέα > Σε εξέλιξη οι ενέργειες για την αναστολή λειτουργίας του 1ου Δημοτικού σχολείου Προσοτσάνης-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης

Σε εξέλιξη οι ενέργειες για την αναστολή λειτουργίας του 1ου Δημοτικού σχολείου Προσοτσάνης-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης

Σε εξέλιξη οι ενέργειες

για την αναστολή λειτουργίας

του 1ου Δημοτικού σχολείου Προσοτσάνης

Ομόφωνη απόφαση για αναστολή ή πάγωμα της απόφασης του Υπ. Παιδείας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκονται οι διαδικασίες προσπάθειας αναστολής της απόφασης του Υπ. Παιδείας για συγχώνευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης στο 2ο και κλείσιμό του.

Το θέμα είχε αναδείξει την περασμένη εβδομάδα ο «Πρωινός Τύπος», καθώς μια απόφαση του Υπ. Παιδείας όριζε την συγχώνευση των δύο σχολείων με έδρα το 2ο Δημοτικό. Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όταν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας είχε αποστείλει σχετική έκθεση προς το Υπ. Παιδείας ζητώντας τις παραπάνω ενέργειες.

Για το ίδιο ζήτημα μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης είχε πάρει ομόφωνη απόφαση γνωμοδοτώντας αρνητικά σ’ αυτό το σκεπτικό, παρ’ όλα αυτά στο Υπ. Παιδείας δεν μέτρησε η γνώμη του, που είναι και η άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Μάλιστα, μετά από την σχετική απόφαση του Υπ. Παιδείας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την περασμένη εβδομάδα, η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό και γίνονται διάφορες συζητήσεις. Μάλιστα οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων, βρίσκονται σε επαφές μεταξύ τους, ενώ χθες θα είχαν κάποιες συναντήσεις προκειμένου να αποφασίσουν μια κοινή γραμμή επάνω στην οποία θα κινηθούν ή να προχωρήσουν σε περαιτέρω διαμαρτυρίες.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο Προσοτσάνης, όπου προΐστατο ο δήμαρχος κ. Αθανασιάδης, ο διευθυντής της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Δράμας κ. Διαλεκτόπουλος, οι διευθυντές του 1ου και του 2ου Δημοτικού σχ. Προσοτσάνης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Αρτεμιάδης και άλλοι.

Μετά από συζήτηση, αποφασίστηκε ομόφωνα, ώστε να προχωρήσουν προς έγγραφη διαμαρτυρία προς το Υπ. Παιδείας, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση αυτή της συνένωσης και άρα του κλεισίματος του ενός σχολείου, ή αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε να «παγώσει» και να υπάρχει στη συνέχεια μια έρευνα σχετικά με το κατά πόσο αναγκαίο είναι να γίνει κάτι τέτοιο.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος κ Αθανασιάδης, τονίζει: «Παρ’ ότι είχαμε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παλαιότερα και την είχαμε δώσει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας (προηγούμενη διευθύντρια η κα. Χαραλαμπίδου), με την αντίδραση όλης της κοινωνίας, η διεύθυνση τότε έστειλε δική της άποψη στο Υπ. Παιδείας και έτσι εκδόθηκε τώρα ΦΕΚ ότι συνενώνονται το 1ο με το 2ο Δημοτικό Σχολείο με έδρα το 2ο και θα ονομαστεί αυτό Ιωάννης Χρυσόστομος».

Να σημειώσουμε εδώ ότι, το 1ο Δημοτικό σχ. έχει ήδη την ονοματοδοσία «Ιωάννης Χρυσόστομος», καθώς πρόκειται για ένα κτίριο με ιστορία.

Η απόφαση

Αναφερόμενος στην ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε από τη συνάντηση της Παρασκευής ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, κ. Αθανασιάδης τονίζει: «Η απόφαση που πήραμε την Παρασκευή ομόφωνα, είναι να στείλουμε ένα έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας και να ζητήσουμε να παγώσει η κατάσταση για συγκεκριμένους λόγους: Πρώτον, γιατί δεν εισακούστηκαν ούτε οι διευθύνσεις των σχολείων, ούτε η τοπική κοινωνία.

Δεύτερον, ο υπεράριθμός πληθυσμός του 3ου Δημοτικού σχολείου να κατανεμηθεί στα άλλα δύο και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εμείς ζητάμε την ισοκατανομή των μαθητών.

Τρίτον, η περιοχή αυτή με τα σημερινά δεδομένα, έχει μηδέν ανεργία. Και βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση να έρχονται νέα ζευγάρια που θέλουν να ζήσουν στην περιοχή και να κάνουν νέα νοικοκυριά. Και ήδη φέτος έχουμε 4 μαθητές επιπλέον που δεν είχαμε υπολογίσει. Ζητάμε πλέον να παγώσει η όλη κατάσταση. Εμείς θέλουμε να ανακληθεί η απόφαση αυτή ή αν όχι να παγώσει και να πάρουμε στατιστικά στοιχεία και του χρόνου και αντίστοιχα να προχωρήσουμε».

Ερωτώμενος για το αν ισχύει μια παλαιότερη συζήτηση, ώστε να κλείσει το 1ο Δημοτικό σχολείο και να μετατραπεί σε Μουσείο και γι’ αυτό το λόγο ιδρύθηκε το 3ο Δημοτικό, ο κ. Αθανασιάδης απάντησε: «Δεν ξέρω αν υπήρχε κάποια τέτοια απόφαση. Στα χέρια μου πάντως εγώ δεν έχω κάτι τέτοιο, δεν το γνωρίζω. Λέγονται κάποια πράγματα, μπορεί να έχουν συζητηθεί. Αλλά αν και εφόσον δεν μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την συγχώνευση και πάμε υποχρεωτικά σε δύο σχολεία και όχι τρία όπως τώρα, τότε σίγουρα για λόγους υπηρεσίας, πρέπει να είναι το 2ο και το 3ο. Το καθένα θα πιάσει από μια πλευρά της Προσοτσάνης. Μάλιστα το 2ο Δημοτικό το έχουμε εντάξει στο Εξοικονομώ και ευελπιστούμε μέσα στο 2023 να το τελειώσουμε κιόλας».