Home > νέα > Σε εξέλιξη πρόγραμμα για την Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης της πατάτας Νευροκοπίου-Δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Σε εξέλιξη πρόγραμμα για την Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης της πατάτας Νευροκοπίου-Δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Σε εξέλιξη πρόγραμμα

για την Προστασία Γεωγραφικής

Ένδειξης της πατάτας Νευροκοπίου

Η ιχνηλασιμότητα της πατάτας Νευροκοπίου μέσω γονιδιοματικού ελέγχου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρον πρόγραμμα για την πατάτα Κ. Νευροκοπίου για την ανάδειξη των ποιοτικών  της χαρακτηριστικών, βρίσκεται σε εξέλιξη, μέσω του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας.

Το θέμα είχε αναφέρει αρχικά στον απολογισμό των πεπραγμένων της Π.Ε. Δράμας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ, κάνοντας λόγο για την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης με τίτλο: «Ανάδειξη, αξιολόγηση και βελτίωση των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της Π.Γ.Ε. (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης) πατάτας κάτω Νευροκοπίου με τον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ».

Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει στην προστασία της πατάτας Κ. Νευροκοπίου, τόσο ώστε να αποκτήσει την σφραγίδα της Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), όσο και να υπάρχει και η προστασία του καταναλωτή για να μην παραπλανάται ότι αγοράζει πατάτα Νευροκοπίου ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ελληνοποιημένο προϊόν.

Γονιδιοματικοί έλεγχοι και ιχνηλασιμότητα

Τις προηγούμενες ημέρες, βρέθηκε στη Δράμα ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χατζηνικολάου, μαζί με κλιμάκιο Αγροτικών Φορέων από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος μεταξύ άλλων επισκέφθηκε και το Νευροκόπι.

Εκεί, συναντήθηκε με πατατοπαραγωγούς, κυρίως από την Ομάδα Παραγωγών Κ. Νευροκοπίου, οι οποίοι λειτουργούν και το συσκευαστήριο πατάτας, και πρόσφατα – όπως ήδη έχει δημοσιεύσει και ο «Π.Τ.» – έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση νέων επενδύσεων.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωση, ο κ. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε και στο εν λόγω πρόγραμμα που έχει υπογραφεί με τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και δεν είναι άλλο από την Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης.

Όπως τόνισε μάλιστα, «αυτό που θέλουμε να κάνουμε στο Νευροκόπι, είναι η σφραγίδα της πατάτας Νευροκοπίου. Αυτό σημαίνει μοριακούς γονιδιοματικούς ελέγχους,  από τους οποίους θα ξέρει κανείς από πού προέρχεται η πατάτα, ούτως ώστε να μην υπόκειται στις ελληνοποιήσεις, στις προσμίξεις, σ’ αυτό που λέμε παραπλάνηση του καταναλωτή. Να ξέρουμε από πού προέρχεται η πατάτα. Και αυτό θα γίνει με ανθρώπους που είναι Δραμινοί και θα βοηθήσουν σημαντικά στον τόπο».

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, μέσω του οποίου θα βοηθηθεί «η ταυτότητα της πατάτας Νευροκοπίου, η ιχνηλασιμότητά της. Και ακόμα, μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, να μπορέσει να πάρει προστιθέμενη αξία και να ξέρουμε ποια είναι η σφραγίδα του χώρου και του χρόνου που παράγεται η πατάτα, ώστε αυτή να ιχνηλατείται στο μέλλον».

Στην ερώτηση για το πώς γίνεται αυτό πρακτικά, ο κ. Χατζηνικολάου εξηγεί ότι, «η πατάτα Νευροκοπίου είναι ένα προϊόν, του οποίου το γενετικό υλικό είναι ίδιο με την πατάτα της Νάξου και της Ηλείας. Λόγω της θέσεώς της όμως, αλλά και των εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών, αυτό την κάνει ξεχωριστή. Και ταυτόχρονα, μέσα από αυτό το σύστημα, μπορείς να βάλεις μια σφραγίδα ώστε να ιχνηλατείτε σωστά. Από πού προέρχεται δηλαδή, ώστε να μπορείς να διαβάζεις. Και να παίρνεις μια πατάτα Αιγύπτου, να την αναλύεις, να παίρνεις μια πατάτα Νευροκοπίου να την αναλύεις και να καταλαβαίνεις από πού είναι αυτή η πατάτα. Έτσι, ο καταναλωτής θα μπορεί να ξέρει ποια είναι η πατάτα και από πού προέρχεται και να μπορείς να το ελέγχεις».

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το συσκευαστήριο πατάτας

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης εδώ, ότι πρόσφατα στις αρχές Ιανουαρίου, το συσκευαστήριο πατάτας της Ομάδας Παραγωγών, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, για ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο συνολικού κόστους 7,3 εκατ. ευρώ. (Βλέπε και «Π.Τ.» 10 Ιανουαρίου 2023).

Το νέο project θα αναπτυχθεί στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις και θα περιλαμβάνει νέους ψυγειοθαλάμους και καινούρια μηχανήματα για την τυποποίηση που θα βοηθήσουν στην πιο γρήγορη παραγωγή καθώς και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, η ομάδα θα μπορεί να παράγει προτηγανισμένες πατάτες και τσιπς, για τις οποίες χρειάζεται προετοιμασία και επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ομάδα Παραγωγών Κ. Νευροκοπίου, μεταποιεί κάθε χρόνο περίπου 20.000 τόνους πατάτας και τις διοχετεύει τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά.