Home > νέα > Σε ημερίδα του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Δράμα Σε πρώιμο στάδιο οι καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα

Σε ημερίδα του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Δράμα Σε πρώιμο στάδιο οι καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα

Σε ημερίδα του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Δράμα

Σε πρώιμο στάδιο οι καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα

Η Κίνα βασικός εισαγωγέας σπόρων βιομηχανικής κάνναβης στην Ε.Ε.

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης», πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας.

Εισηγητές της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν οι, Δρ. Τσαλίκη Ελένη και Δρ. Καλύβας Απόστολος, από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και ο κ. Νεκτάριος Κυριακόπουλος, Γεωπόνος, από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων του Ν. Δράμας.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Ν. Δράμας, το οποίο κα εκπροσωπούσε, καθώς και στην άμεση σχέση του Τμήματος με την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης. Ουσιαστικά η υπηρεσία αυτή,  ασχολείται κυρίως με την πρακτική εφαρμογή της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης και μόνο αυτή μέχρι στιγμής.

HMERIDA ELGO 2

Ο κ. Νεκτάριος Κυριακόπουλος

Ο βασικός ρόλος της υπηρεσίας είναι να βοηθήσει τους αγρότες και να ασκήσει έλεγχο ο οποίος θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν ανεπιθύμητες δραστηριότητες στην περιοχή.

«Ένας αγρότης ο οποίος θα θελήσει να καλλιεργήσει, για να ξεκινήσει θα πρέπει να απευθυνθεί πρώτα στην δική μας υπηρεσία. Δεν έχει την αντιμετώπιση την οποία έχουν οι υπόλοιπες καλλιέργειες όπως είναι το καλαμπόκι ή το σιτάρι όπου μπορεί ο καθένας να ξεκινήσει να καλλιεργεί. Χρειάζεται μια αδειοδότηση και στην συνέχεια να ακολουθηθούν κάποια συγκεκριμένα βήματα, χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Απλώς πρέπει να υπάρχει έλεγχος, λόγω της ιδιαιτερότητας της καλλιέργειας γιατί η βιομηχανική κάνναβη είναι πολύ κοντά με την φαρμακευτική και ευφορική και πρέπει να γίνονται κάποιοι έλεγχοι για να διασφαλίζεται τι καλλιεργεί ο καθένας», υποστήριξε ο κ. Κυριακόπουλος.

Όπως μας εξήγησε στη συνέχεια, ο κ. Κυριακόπουλος, πρόσφατα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που επιτρέπει πια την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία θα συμβαίνει με πολύ αυστηρούς όρους, ενώ ακόμα δεν έχουν βγει οι υπουργικές αποφάσεις για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία

HMERIDA ELGO 3

Η Δρ. Ελένη Τσαλίκη

Ακολούθως, η κα. Τσαλίκη στην εισήγησή της παρουσίασε τις βασικές αρχές της καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης, καθώς και τι χρειάζεται να προσέξει ένας παραγωγός, η επιλογή του χωραφιού, η επιλογή της ποικιλίας και οι καλλιεργητικές εργασίες που πρόκειται να γίνουν.

Η επιλογή της ποικιλίας, όπως μας εξήγησε η κα. Τσαλίκη, θα πρέπει να γίνει από τις ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο ποικιλιών και έχουν περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη η οποία είναι ψυχοτρόπος ουσία μικρότερη από 0,2%.

Παράλληλα, η επιλογή της ποικιλίας εξαρτάται από την τελική χρήση. Εάν δηλαδή το τελικό προϊόν προορίζεται για σπόρο, ίνα ή για διπλή χρήση, όλα αυτά εξαρτώνται ποια ποικιλία θα επιλέξουμε.

Μάλιστα, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης πέρυσι ήταν μόνο 250 στρέμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει μονάδα μεταποίησης αυτή τη στιγμή για την ίνα στην Ελλάδα, ενώ γίνονται μόνο κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες από ομάδες παραγωγών για την χρησιμοποίηση του σπόρου ή την παραγωγή κάποιων προϊόντων από τα φύλλα και τις ταξιανθίες της βιομηχανικής κάνναβης.

«Αυτό που προτείνουμε εμείς, είναι να γίνει η αξιολόγηση των ποικιλιών και να δούμε πως πάει η κάθε ποικιλία στις ελληνικές συνθήκες. Οι παραγωγοί, θα πρέπει σιγά σιγά να αποκτήσουν τεχνογνωσία με μικρές καλλιέργειες, αλλά και μέσω ομάδων παραγωγών μπορεί να υπάρξει συλλογική κίνηση για την μεταποίηση του προϊόντος.

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως για τους σπόρους, όπου η κατανάλωση των σπόρων της βιομηχανικής κάνναβης για ανθρώπινη χρήση έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση που εισάγονται για να καλύπτουν τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κίνα, η μισή και περισσότερη ποσότητα. 

HMERIDA ELGO 1

 Ο Δρ. Απόστολος Καλύβας

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Καλύβας, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην αξιολόγηση που έχει γίνει σε ποικιλίες κλωστικής κάνναβης, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο, και τις έχουμε πιστοποιήσει για να κατοχυρωθούν.

«Είναι υλικά που ουσιαστικά έχουν βελτιωθεί όχι στην Ελλάδα αλλά σε άλλα κράτη, και σε πρώτη φάση εμείς αξιολογούμε τις ποικιλίες αυτές για να δούμε κατά πόσο είναι κατάλληλες να καλλιεργούνται στην Ελλάδα.

Τα αρχικά συμπεράσματα είναι θετικά. Δεν είχαμε πρόβλημα με την   τετραϋδροκανναβινόλη η οποία είναι η ψυχοτρόπος ουσία που υπάρχει μέσα στις ποικιλίες αυτές. Είναι μέσα στα αποδεκτά όρια που απαιτεί το ΦΕΚ για την καλλιέργεια.

Κάποιες αρχικές μελέτες που έγιναν για την απόδοση σπόρων και ινών είναι νομίζω στα επίπεδα της βιβλιογραφίας, ενώ η έρευνα προχωράει και συνεχίζεται. Είμαστε στα αρχικά στάδια ακόμα.

Αυτό συμβαίνει για να μπορούμε να προτείνουμε στους παραγωγούς κάποιες ποικιλίες οι οποίες θα πάνε για σπόρο, ίνα ή λάδι. Έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες οι ποικιλίες. Είναι μια καλλιέργεια η οποία έχει χιλιάδες προϊόντα και αναλόγως με την τελική χρήση που το θέλουμε, πρέπει να γίνει επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας».