Home > νέα > Σε καλό και ικανοποιητικό επίπεδο το έργο ΒΑΑ στη 19ης Μαΐου στο θέμα της προσβασιμότητας-Κρεμμύδας: Στο δικαιωματικό κομμάτι, το έργο του ΒΑΕΕ είναι στο σωστό επίπεδο λειτουργίας

Σε καλό και ικανοποιητικό επίπεδο το έργο ΒΑΑ στη 19ης Μαΐου στο θέμα της προσβασιμότητας-Κρεμμύδας: Στο δικαιωματικό κομμάτι, το έργο του ΒΑΕΕ είναι στο σωστό επίπεδο λειτουργίας

Από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Αν. Μακεδονίας

Σε καλό και ικανοποιητικό επίπεδο

το έργο ΒΑΑ στη 19ης Μαΐου

στο θέμα της προσβασιμότητας

Κρεμμύδας: Στο δικαιωματικό κομμάτι, το έργο του ΒΑΕΕ είναι στο σωστό επίπεδο λειτουργίας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ της ανάπλασης της οδού 19ης Μαΐου στα πλαίσια του ΒΑΑ, περπάτησαν χθες το πρωί, τα μέλη του Σωματείου Τυφλών Αν. Μακεδονίας, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό, το σημαντικό έργο της προσβασιμότητας στην περιοχή για τα άτομα με οπτικές αναπηρίες.

Η μικρή εκδήλωση στη Δράμα, έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού στις 15 Οκτωβρίου και είχε στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του λευκού μπαστουνιού και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στην καθημερινή τους μετακίνηση.

Στον χώρο της 19ης Μαΐου, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας κ. Κρεμμύδας, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας κ. Αποστολίδης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χαραλαμπίδης, μέλη των δύο σωματείων, καθώς και στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και της Τροχαίας Δράμας.

Κρεμμύδας: Σε ικανοποιητικό επίπεδο η προσβασιμότητα στο ΒΑΑ

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Ένωση Τυφλών κ. Κρεμμύδας, επεσήμανε ότι «προσπαθούμε να αναδείξουμε για άλλη μια φορά τις σωστές πρακτικές που υλοποιούνται εδώ με το πρόγραμμα ΒΑΑ από το Δήμο Δράμας στην 19ης Μαΐου, ένα έργο που μας αφορά».

Όπως είπε, «αν το δούμε από το δικαιωματικό κομμάτι, το έργο του ΒΑΑ είναι σε ένα πολύ σωστό σημείο και επίπεδο λειτουργίας των ατόμων με προβλήματα όρασης. Εμείς, ως Περιφερειακή Ένωση Αν.  Μακεδονίας ερχόμαστε σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δευτέρου Βαθμού, με τις τοπικές αρχές.  Όταν αυτή η συνεργασία είναι σε καλό επίπεδο, τα έργα που γίνονται, πραγματοποιούνται και παραδίδονται όταν είναι έτοιμα, θα πρέπει να είναι και λειτουργικά και χρηστικά. Γι’ αυτό λοιπόν, στο επίπεδο συνεργασίας και με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας και με τη Δημοτική Αστυνομία που έχει το κομμάτι του ελέγχου της εποπτείας της καλής χρήσης του έργου, θεωρούμε ότι τα έργα που γίνονται, είναι προς όφελος των ατόμων με προβλήματα όρασης. Και ειδικά όταν αυτά στο τέλος εποπτεύονται από τις αρχές του τόπου, προκειμένου να μην καταπατούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν, για την σωστή και ασφαλή προσβασιμότητα».

Ρωτήθηκε ο κ. Κρεμμύδας από τον «Π.Τ.», πώς εκτιμούν το όλο έργο από μια αυτοψία που έχουν κάνει στο τμήμα αυτό της ανάπλασης. Στην απάντησή του, τόνισε ότι «όλο αυτό το διάστημα που υλοποιείται αυτό το έργο, από την πρώτη στιγμή  πήραμε στα χέρια μας τη μελέτη, με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας κα. Γιώτα Πάνου, με την γραμματέα του Συλλόγου μας κα. Πανταζίδου και με άλλους συνεργάτες μας, αντιληφθήκαμε ότι το επίπεδο προσβασιμότητας είναι σε καλό και ικανοποιητικό επίπεδο».

Σημείωσε μάλιστα εδώ, ότι, «κάποιες επισημάνσεις τις έχουμε κάνει ήδη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία για κάποιες μικρές διορθώσεις – βελτιώσεις και εφόσον όλα αυτά διορθωθούν και παραδοθεί το έργο, θεωρούμε ότι θα είναι σε ένα πολύ καλό και υψηλό επίπεδο των ατόμων με επίπεδο όρασης».

 

Αποστολίδης: Να μένουν ελεύθεροι οι οδηγοί όδευσης τυφλών

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας κ. Αποστολίδης, σημείωσε ότι «θέλουμε να αναδείξουμε την συνέχεια της αλυσίδας της προσβασιμότητας για τα άτομα με προβλήματα όρασης, όπως πέρυσι τέτοιο καιρό, ήμασταν στα ηχητικά φανάρια που είχαν τοποθετηθεί».

Όπως είπε, «θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, τους επαγγελματίες, όπου υπάρχει οδηγός όδευσης τυφλών μπροστά από τα καταστήματά τους να έχουν ελεύθερο το χώρο και να είναι ελεύθερη η πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης. Ένα λευκό μπαστούνι, μπορεί να είναι χρηστικό μόνο όταν υπάρχει η κατάλληλη δομή και φυσικά να μην υπάρχουν εμπόδια».

Μαμσάκος:  Άριστη συνεργασία

Επίσης, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, τόνισε ότι «υπάρχει μια άριστη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, μ’ αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί πιστεύω ότι την ποιότητα ζωής σε μια πόλη, την καθορίζουν οι λεπτομέρειες. Οι ειδικές καταστάσεις που δείχνουν ότι μια δημοτική αρχή, είναι δίπλα στο πρόβλημα αυτών των ανθρώπων».

Όπως είπε σε άλλο σημείο, «η δημοτική μας αρχή, όταν κατασκευάζει όλα τα έργα, λαμβάνει πάντα υπόψη όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται για την ομαλή διάβαση των τυφλών και μ’ αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε».