Home > Πρώτο Θέμα > Σε πόλο έλξης κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα φιλοδοξεί να μετατραπεί η Δράμα

Σε πόλο έλξης κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα φιλοδοξεί να μετατραπεί η Δράμα

Σε πόλο έλξης κινηματογραφικών

ταινιών στην Ελλάδα φιλοδοξεί

να μετατραπεί η Δράμα

► Σύντομα η υπογραφή του Μνημονίου για το στρατόπεδο Ανδρικάκη μεταξύ Υπ. Πολιτισμού, ΕΤΑΔ και Δήμου Δράμας

► Τις μελέτες έχει αναλάβει το Υπ. Πολιτισμού ενώ θα τις χρηματοδοτήσουν οι δύο Δραμινοί δωρητές κ.κ. Θεοδωρίδης και Αποστολίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ του μνημονίου για την παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη, ανακοίνωσε επίσημα χθες με δηλώσεις του ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος.

Σε συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (ΠΟΦΤΜΜ) κ. Δεμερτζή, ο κ. Μαμσάκος είπε ότι πολύ σύντομα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο Δήμος Δράμας, μαζί με το Υπ. Πολιτισμού και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) θα υπογράψουν το μνημόνιο συνεργασίας για την παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη.

Επίσης, όπως είπαν οι δύο αιρετοί του Δήμου Δράμας, στον χώρο πρόκειται να δημιουργηθεί ένα θεματικό οπτικοακουστικό πάρκο, το οποίο θα στεγάσει υπηρεσίες του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας, εγκαταστάσεις της Κινηματογραφικής Σχολής, κινηματογραφικά στούντιο και άλλα, με στόχο να μετατραπεί η Δράμα σε ένα μοναδικό κέντρο κινηματογράφου στην Ελλάδα.

Όλα αυτά θα γίνουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο θα δεσμευτούν τα απαραίτητα ποσά, το κόστος των οποίων θα αναδειχθεί μετά από τις μελέτες που έχουν ξεκινήσει από το Υπ. Πολιτισμού και θα τις χρηματοδοτήσουν οι δύο Δραμινοί δωρητές κ.κ. Θεοδωρίδης και Αποστολίδης.

 

Πόλος του κινηματογράφου η Δράμα

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, «προχωράμε, σε ένα μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και του Δήμου Δράμας για την παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη. Μέσα σ’ αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι ο Δήμος Δράμας και χρηματοδότης το Υπ. Πολιτισμού».

Εξήγησε ακόμα ο δήμαρχος, ότι «σ’ αυτόν τον χώρο, θα δημιουργήσουμε ένα θεματικό πάρκο οπτικοακουστικών μέσων, όπου όλες οι υπηρεσίες τμηματικά του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (ΦΤΜΜ) θα μεταφερθούν εκεί, αλλά συγχρόνως και τα κτίρια θα χρησιμοποιηθούν ως στούντιο, για να μπορέσει η Δράμα να αποτελέσει πόλο έλξης όλων των κινηματογραφικών ταινιών που θα γίνονται στην Ελλάδα».

Σημείωσε μάλιστα ακόμα, ότι «είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που αναδεικνύει τη Δράμα ως πόλη του κινηματογράφου της χώρας μας. Είμαστε σε μια άριστη συνεργασία με τον υφ. Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη και ουσιαστικά δρομολογούμε και οι τρεις πλευρές την ημερομηνία που θα υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας για να ξεκινήσουμε αυτό το σημαντικό έργο, που θα δώσει στην πόλη της Δράμας και το Δήμο μας, μια νέα ταυτότητα».

Είπε μάλιστα ότι «συγχρόνως, με το Ταμείο Ανάκαμψης δουλεύουμε και ένα μεγάλο πρόγραμμα περίπου 1.200.000 ευρώ για ανακαίνιση και ανακατασκευή του Ωδείου και του κινηματογράφου Ολύμπια για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα πιο μεγάλο το θεσμό».

Στη συνέχεια, ο κ. Δεμερτζής, τόνισε ότι «ο Μάιος του 2022 θα είναι ο σημαντικότερος μήνας που διανύουμε αυτή την περίοδο. Ήρθε η στιγμή να προχωρήσουμε στην απόκτηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη με το μνημόνιο συνεργασίας. Από την πρώτη στιγμή ο κ. Γιατρομανωλάκης στάθηκε δίπλα μας. Πέρυσι, επισκεφθήκαμε μαζί του το στρατόπεδο Ανδρικάκη και είδαμε τον χώρο και από τότε άρχισε ο σχεδιασμός γι’ αυτό».

Όπως εξήγησε ο κ. Δεμερτζής, «πλέον οι μελετητές που έχει αναθέσει το Υπ. Πολιτισμού, έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν και έχω αναλάβει ως πολιτικός προϊστάμενος του Δήμου Δράμας. Έχουν γίνει εξαιρετικά βήματα και φτάνουμε πλέον στο σημείο ώστε να παραχωρηθεί το στρατόπεδο στο Δήμο Δράμας και να προχωρήσει η ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ πιο γρήγορο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, οπότε θα έχουμε πολύ πιο σύντομα αποτελέσματα, καθώς εκεί θα δημιουργηθεί μια συστάδα επιχειρηματικότητας, όπου θα συμπεριλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ Δράμας, οι εγκαταστάσεις της νεοσυσταθείσας Σχολής Κινηματογράφου, θα υπάρχει παράρτημα από τη σύσταση της κρατικής σχολής Οπτικοακουστικών Μέσων που θα αφορά τους τεχνικούς κινηματογράφου και είναι μοναδική στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Παράλληλα θα υπάρχει και μια συστάδα επιχειρηματικότητας στον οπτικοακουστικό τομέα με εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικά στούντιο και τεχνολογικές εταιρείες του είδους».

Όπως ανάφερε τέλος ο ίδιος, «μαζί με το Υπ. Πολιτισμού και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ετοιμάζεται ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΑ με νέα συστήματα κλιματισμού, καθίσματα, ηχητικά και φωτιστικά, πατώματα και ό,τι απαιτείται για να μπορέσει να ανταπεξέρθει στις σύγχρονες απαιτήσεις μετά από 20 και πλέον χρόνια λειτουργία τους με προϋπολογισμό περίπου 1.200.000 ευρώ».

Θεματικό κινηματογραφικό πάρκο

Σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» για το τι ακριβώς θα γίνει στο στρατόπεδο Ανδρικάκη, αν γίνουν νέα κτίρια και υποδομές και αν θα χρησιμοποιούν θα υφιστάμενα, ο κ. Μαμσάκος απάντησε ότι «θα γίνει ανακατασκευή των παλιών κτιρίων, αλλά συγχρόνως θα δημιουργηθούν και νέα κτίρια. Όλα αυτά θα παρουσιαστούν μέσα από τη μελέτη που ετοιμάζεται για να φανεί το εύρος της προσπάθειας. Πρόκειται για θεματικό πάρκο. Όλα αυτά, θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Για να μπορέσουμε να δεσμεύουμε αυτά τα ποσά, χρειάζονται οι κατάλληλες μελέτες και η ωριμότητά τους»

Ερωτώμενος επίσης αν υπάρχει κάποιος προϋπολογισμός κόστους, ο δήμαρχος απάντησε ότι «δεν υπάρχει ακόμα, γιατί τώρα αρχίζουμε να δουλεύουμε τις μελέτες. Εκεί θα φανεί το κόστος».

Σε ερώτησή μας σχετικά με το τι γίνεται με την Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα, αν υπάρχει κάποια εξέλιξη ή αν το σχέδιο αξιοποίησής της έχει εγκαταλειφθεί, ο κ. Μαμσάκος είπε ότι «προς στιγμήν δεν έχουμε κάτι νεότερο γι’ αυτό. Αυτή την ώρα, τα δεδομένα είναι γι’ αυτή τη συγκεκριμένη κίνηση για το μνημόνιο συνεργασίας και την παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη».

Τέλος σε ερώτηση επίσης του «Π.Τ.» για το ποια ακριβώς θα είναι η συμμετοχή των Δραμινών δωρητών ο δήμαρχος είπε ότι «θα προσφέρουν την χρηματοδότηση των μελετών».