Home > Πρώτο Θέμα > Σε πολύ καλό δρόμο το έργο των Αναπτυξιακών Δράμας και Σερρών «Η Μάχη των Οχυρών»

Σε πολύ καλό δρόμο το έργο των Αναπτυξιακών Δράμας και Σερρών «Η Μάχη των Οχυρών»

Επίσκεψη στελεχών της Αναπτυξιακής Δράμας στο Οχυρό Λίσσε

Σε πολύ καλό δρόμο το έργο

των Αναπτυξιακών Δράμας

και Σερρών «Η Μάχη των Οχυρών»

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ κ. Χατζόπουλος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΠΟΛΥ καλό δρόμο βρίσκεται το έργο της τουριστικής ανάπτυξης του Οχυρού Λίσσε, το οποίο εξελίσσεται υπό το βλέμμα δύο Αναπτυξιακών: της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ και της Αναπτυξιακής Σερρών ΑΕ.

Το έργο έχει κεντρικό τίτλο «Η Μάχη των Οχυρών» και έχει δρομολογηθεί με κονδύλια του CLLD LEADER μέσω του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κεντρικός στόχος του σχεδίου αυτού, είναι να επιτευχθεί η μετατροπή μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας περιβάλλοντος, σε έναν προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας. Στο πλαίσιο του έργου αυτού, στελέχη της Αναπτυξιακής Δράμας επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα το Οχυρό Λίσσε, το οποίο όπως είναι γνωστό, λειτουργεί ήδη και δέχεται επισκέψεις από ενδιαφερόμενους που θέλουν να επισκεφθούν τον χώρο.

Όπως ήδη έχει πολλάκις δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος», το Οχυρό Λίσσε έχει παραχωρηθεί για 12 χρόνια από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου. Ο Δήμος, ήδη το έχει ανοίξει και πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο χώρο, είτε από μεμονωμένα άτομα, είτε από ομάδες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επίσκεψη και ξενάγηση, παρουσιάζεται από σχολεία της Δράμας και των όμορων Νομών και όχι μόνο.

Χατζόπουλος: Είμαστε σε πολύ καλό βηματισμό

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος, σημειώνει ότι η επίσκεψη αυτή των στελεχών της Αναπτυξιακής Δράμας, «έγινε στα πλαίσια του έργου που έχουμε μέσω του CLLD LEADER με την Αναπτυξιακή Σερρών, για την ανάπτυξη της Γραμμής Μεταξά και τη Γραμμή των Οχυρών του Λίσσε και του Ρούπελ, ανεβήκαμε να δούμε το Οχυρό και ιδίοις όμμασι πως κινείται».

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζόπουλος, τα στελέχη ξεναγήθηκαν στο χώρο ενώ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου  και συζήτησαν γύρω από τις εξελίξεις που υπάρχουν.

Όπως τονίζει ο κ. Χατζόπουλος «αποκτούμε ένα κοινό βηματισμό και το επόμενο διάστημα θα συναντηθούμε και θεσμικά, ώστε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι όλο το έργο προχωράει, όπως μελέτες, βίντεο και άλλα που χρειάζονται».

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζόπουλος, «Τα Οχυρά Ρούπελ και Λίσσε αποτελούν μέρος της «Γραμμή Μεταξά». Η Γραμμή Μεταξά απαρτίζεται από 21 Οχυρά (Ποποτλίβιτσα, Ιστίμπεη, Κελκαγιά, Αρπαλούκι, Παληουριώνες, Ρούπελ, Καρατάς, Κάλη, Περσέκ, Μπαμπαζώρα, Μαλιάγκα, Περιθώρι, Παρταλούσκα, Ντάσαβλη, Λίσσε, Πυραμιδοειδές, Καστίλλο, Άγιος Νικόλαος, Μπαρτίσεβα, Εχίνος, Νυμφαία), εκ των οποίων τα 11 βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Η Γραμμή Μεταξά είναι το μεγαλύτερο Ελληνικό Οχυρωματικό Έργο στη Νεότερη Ιστορία και αποτελείται από μια σειρά οχυρωματικών έργων, υπόγειων και επίγειων, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που κατασκευάστηκαν με σκοπό την αμυντική θωράκιση της χώρας κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο και απετέλεσαν τελικά τον κύριο προμαχώνα της».

Το Οχυρό Λίσσε

Το Οχυρό Λίσσε είναι σημαντικό κυρίως για τη στρατηγικής σημασίας θέση του, η οποία έδινε τη δυνατότητα στους υπερασπιστές να έχουν ορατότητα 360 μοίρες. Στο οχυρό Λίσσε, που χαρακτηρίστηκε ως η «ναυαρχίδα» της Γραμμής Μεταξά, ο Ελληνικός Στρατός πολέμησε εναντίον των Γερμανικών και Βουλγαρικών μεραρχιών στις 6 και 7 Απριλίου 1941. Παρά τις σφοδρές επιθέσεις των εισβολέων, τα οχυρά δεν καταλήφθηκαν ποτέ αλλά παραδόθηκαν μετά την συνθηκολόγηση της Ελλάδος.

Αντικείμενο του διατοπικού σχεδίου στα πλαίσια του CLLD Leader των Αναπτυξιακών εταιρειών Σερρών και Δράμας αποτελεί η συνολική ανάδειξη της πρώην οχυρωματικής γραμμής ως ιστορικού μονοπατιού στο οποίο θα λαμβάνουν χώρα δράσεις ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ιφόγλου: Μεγάλο το ενδιαφέρον του κοινού

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης  και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου ο οποίος σημείωσε αρχικά, ότι «η συνάντηση με τα στελέχη της Αναπτυξιακής Δράμας έγινε σε ένα πολύ καλό κλίμα, προκειμένου να ξεναγηθούν στο χώρο, πάνω στον οποίο θα δράσουν και αυτοί στη συνέχεια».

Ο κ. Ιφόγλου τόνισε ότι «έγινε μια πολύ γόνιμη συνάντηση, αναφέραμε τι έχουμε ετοιμάσει μέχρι τώρα και τι προγραμματίζουμε στο επόμενο διάστημα, οπότε και οι Αναπτυξιακές Εταιρείας Δράμας και Σερρών θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα να αναπτύσσουν σταδιακά τις δράσεις τους. Όλα για τον ίδιο σκοπό, την προβολή των Οχυρών».

Ερωτώμενος για το πώς βλέπει το ενδιαφέρον του κοινού, σημειώνει ο ίδιος ότι, «είναι πολύ ελπιδοφόρα η προσέλευση του κόσμου και τα Σαββατοκύριακα, αλλά και με τις εκδρομές που έχουν ξεκινήσει και προγραμματίζουν σχολεία. Είναι ελπιδοφόρο, γιατί ακόμα δεν έχουμε καν ξεκινήσει την προβολή προς τις διευθύνσεις Εκπαίδευσης τόσο στη Δράμα όσο και των γειτονικών Νομών».

Οι ενδιαφερόμενοι πάντως για περισσότερες και ιδιαίτερες πληροφορίες, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα lisse.gr  όπου υπάρχει πλούσιο ιστορικό υλικό και εικόνες για το Οχυρό Λίσσε.