Home > νέα > Σε πολύ καλό στάδιο οι καλλιέργειες στην περιοχή του Νομού Δράμας -Καπαντζάκης: Περιμένουμε τιμές για το καλαμπόκι – Ο ΕΛΓΑ προχώρησε στην καταγραφή ζημιών

Σε πολύ καλό στάδιο οι καλλιέργειες στην περιοχή του Νομού Δράμας -Καπαντζάκης: Περιμένουμε τιμές για το καλαμπόκι – Ο ΕΛΓΑ προχώρησε στην καταγραφή ζημιών

Στο στάδιο του γάλακτος το καλαμπόκι – Χρειάζεται φως το βαμβάκι

Σε πολύ καλό στάδιο οι καλλιέργειες

στην περιοχή του Νομού Δράμας

► Σίμογλου: Σε πολύ καλή περίοδο η πατάτα στο Νευροκόπι

► Καπαντζάκης: Περιμένουμε τιμές για το καλαμπόκι – Ο ΕΛΓΑ προχώρησε στην καταγραφή ζημιών

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ καλό επίπεδο φαίνεται να βρίσκονται οι βασικές καλλιέργειες στην περιοχή του Νομού Δράμας, όσον αφορά κυρίως το καλαμπόκι, το βαμβάκι και την πατάτα, πράγμα που σημαίνει ότι, μέχρι στιγμής, αναμένονται καλές σοδιές. Βέβαια, από εκεί και πέρα, θα αρχίσουν οι περιπέτειες με τις τιμές και τις πωλήσεις, ώστε να πιάσουν καλές τιμές οι αγρότες μας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τον γεωπόνο του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας κ. Κωνσταντίνο Σίμογλου, ο οποίος επιβεβαιώνει την καλή κατάσταση των καλλιεργειών στην περιοχή.

Στάδιο ανάπτυξης 23-06-2017 β

Καλαμπόκι

Όπως επεσήμανε ο κ. Σίμογλου, αυτή την περίοδο το καλαμπόκι βρίσκεται στην περίοδο του γάλακτος όπως λέγεται και σύντομα θα αρχίσει η ωρίμανσή του. Η φετινή χρονιά ήταν ευνοϊκή για το καλαμπόκι, η καρπόδεση του οποίου είναι σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, ενώ δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα από τον μεγάλο εχθρό του, το έντομα διαβρώτικα, καθώς βοήθησε σημαντικά σ’ αυτό η αμειψισπορά (αλλαγή καλλιέργειας).

Όσον αφορά τον άλλο εχθρό του καλαμποκιού, ελμινθοσπόριο, ούτε και εκεί υπάρχουν προβλήματα, καθώς πέρυσι είχε εξαπλωθεί επιδημικά σε όλο το νομό Δράμας, επειδή το είχαν ευνοήσει οι συνθήκες, παρ’όλο που και φέτος έχουμε βροχές, αν και το ξεκίνημα του Ιουλίου φέτος δεν ήταν ευνοϊκό και έτσι θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα ο καιρός.

Όπως τονίζει ο κ. Σίμογλου, «μεγάλο ρόλο παίζουν οι θερμοκρασίας, ενώ μέχρι στιγμής, από άποψη φυτοπροστασίας το καλαμπόκι πηγαίνει καλά».

Βαμβάκι

Όσον αφορά το βαμβάκι, όπως λέει ο ίδιος, και εκεί δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. «Η γενιά του Ιουλίου στο πράσινο σκουλήκι αυτή τη στιγμή δεν μας απασχολεί και δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Θα μας απασχολήσει όμως η επόμενη τρίτη γενιά του Αυγούστου».

Σύμφωνα με τον κ. Σίμογλου, και το βαμβάκι από άποψη φυτοπροστασίας πηγαίνει επίσης καλά. «Κάποια μικροπροβλήματα που υπήρξαν στην αρχή έχουν λυθεί, όλες οι καλλιέργειες έχουν καλή ανάπτυξη και ευνοήθηκε από τις ζέστες που είχε αρχές Ιουνίου αλλά και τον Ιούλιο, παρ’ ότι η χρονιά φέτος ήταν λίγο όψιμη, που σημαίνει ότι τα βαμβάκια φέτος μπήκαν λίγο καθυστερημένα».

Γενικότερα, δεν υπήρξαν προβλήματα από τις καταιγίδες των τελευταίων ημερών στην περιοχή, ή τουλάχιστον δεν έχουν αναφερθεί καθώς δεν ήταν σημαντικές, επισημαίνει και τονίζει ότι, «οι ζημιές που είχαν προξενηθεί από το χαλάζι στον Μυλοπόταμο παλαιότερα έχουν ξεπεραστεί, τα φυτά έχουν συνέλθει και έχουν επαναβλαστήσει».

Πατάτα Νευροκοπίου

Αναφορικά με την πατάτα Νευροκοπίου, η κατάσταση παραμένει αρκετά καλή. «Φέτος δεν έχουμε προβλήματα με τον περονόσπορο, βέβαια με πολύ προσπάθεια των παραγωγών, καθώς υπήρξαν περίοδοι που ήταν πολύ κρίσιμες για περονόσπορο. Δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες και η υγρασία που ευνοούσαν, υπήρχαν. Προς το παρόν και η πατάτα πηγαίνει αρκετά καλά», λέει ο κ. Σίμογλου.

Καπαντζάκης: Περιμένουμε τις τιμές στο καλαμπόκι

Στο  ίδιο μήκος κύματος περίπου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δράμας κ. Τάσος Καπαντζάκης, ο οποίος επιβεβαιώνει την καλή και ομαλή εξέλιξη της καλλιέργειας του καλαμποκιού στην περιοχή, λέγοντας ότι «η φετινή σοδιά πηγαίνει καλά και αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της ωρίμανσης».

Επισημαίνει όμως το πρόβλημα της τιμής, «καθώς αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει καλύτερο από την περυσινή χρονιά».

Αναφορικά με τις παλαιότερες ζημιές στην περιοχή του Μυλοποτάμου και στην Προσοτσάνη από το χαλάζι, είπε ότι ο ΕΛΓΑ ήδη έχει κινητοποιηθεί και έχει προχωρήσει σε ελέγχους και οι αγρότες περιμένουν τα πορίσματα.

Όσον αφορά το βαμβάκι, και αυτό βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά ανάλογα με τις ζημιές, «θέλει πολύ προσοχή για το πράσινο σκουλήκι και γι’ αυτό γίνονται συνεχείς έλεγχοι από τους παραγωγούς».