Home > νέα > Σε Πορτογαλία, Ουγγαρία και Ιταλία Το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας συμμετείχε σε πρόγραμμα Εrasmus+

Σε Πορτογαλία, Ουγγαρία και Ιταλία Το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας συμμετείχε σε πρόγραμμα Εrasmus+

 Σε Πορτογαλία, Ουγγαρία και Ιταλία

Το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας συμμετείχε

σε πρόγραμμα Εrasmus+

 

Το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας συμμετέχει σε πρόγραμμα Erasmus+ στην κατηγορία ΚΑ2, με τίτλο «No Early School Leaving by Sports, Musical, Theatrical and Artistic Activities» δηλαδή «Αποφυγή της σχολικής διαρροής μέσω αθλητικών, μουσικών, θεατρικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων». Η σχολική διαρροή είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη. Συντονίστρια του προγράμματος είναι η κα. Αικατερίνη Χούσανλη και οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Τουρκία.

PT5

Κατά το σχολικό έτος 2016-2017 και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στην Ιταλία,  η δεύτερη τον Μάρτιο στην Ελλάδα με θέμα την μουσική και η τρίτη τον Μάιο στην Beja της Πορτογαλίας, στο σχολείο Agrupamento de Escolas nº 1 de Beja με θέμα τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Η συνάντηση στη Δράμα ήταν πολύ επιτυχημένη, καθώς συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από όλες τις χώρες ενώ πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις, όπως μια μουσική συναυλία στον χώρο του σχολείου και οι εμπειρίες όλων θα μείνουν αξέχαστες.

Το πρόγραμμα, είναι στο τελευταίο έτος υλοποίησής του, ενώ κατά το σχολικό έτος 2017-2018 πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις. Την εβδομάδα 5 έως 11 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Ουγγαρία, στο σχολείο Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Szily Kálmán Müszaki Szakközépiskolája, Szakiskolájaés Kollégiuma της Βουδαπέστης. Κύριος σκοπός της επίσκεψης, ήταν η συμμετοχή των μαθητών σε αθλητικές δράσεις.

Το κάθε σχολείο, πραγματοποίησε παρουσίαση σχετικά με τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές στη συνάντηση, ενώ παρουσιάστηκαν οι αθλητικές δραστηριότητες κάθε σχολείου και τα σημαντικότερα αθλήματα για την κάθε χώρα.

DSC01616

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε δείπνο στο σχολείο για καθηγητές, μαθητές και γονείς όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα στο σχολείο και πήραν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, αναρρίχηση, πινγκ πονγκ, και στίβο. Επίσης, συμμετείχαν σε εξερεύνηση σπηλαίου και κολύμπησαν στο κολυμβητήριο στο νησί της Μαργαρίτας.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της συνάντησης καθώς και απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της Βουδαπέστης και στο Κοινοβούλιο, καθώς και επίσκεψη και περιήγηση στο Visegrad και στα κάστρα της περιοχής, όπου οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν επίδειξη αθλημάτων από «ιππότες».

PT1

Ακολούθως, αποφασίστηκαν οι δράσεις για την επόμενη συνάντηση στην Ιταλία 15-21 Απριλίου 2018, καθώς και η εκτύπωση βιβλίου με συλλογή παραδοσιακών μύθων των χωρών και T-shirts, διαφορετικού χρώματος  για κάθε χώρα, με το λογότυπο του προγράμματος.

Την εβδομάδα  15-21 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σχολείο Istituto Omnicomprensivo di Istruzione Superiore di Montenero, στην πόλη Montenero di Bisaccia της Ιταλίας, με θέμα τη συμμετοχή των μαθητών σε θεατρικές δράσεις.

Κύριος σκοπός της επίσκεψης, ήταν το τελευταίο Transnational Project Meeting (Διακρατική Συνάντηση για το Σχέδιο), η τελευταία μετακίνηση για τις Learning/Teaching/Training Activities (Διεθνικές Δραστηριότητες Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης-Επιμόρφωσης), καθώς δε θα πραγματοποιηθεί  συνάντηση στο σχολείο Habibler Anadolu Lisesi της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το κάθε σχολείο πραγματοποίησε παρουσίαση των συμμετεχόντων μαθητών και καθηγητών, φορώντας τα T-shirts κάθε χώρας με το λογότυπο του προγράμματος, σε διαφορετικό χρώμα.

DSC01683

Στη συνέχεια, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της κάθε χώρας από τους καθηγητές Μουσικής του ιταλικού σχολείου, και παράλληλα η κάθε ομάδα τον τραγούδησε.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε δείπνο στο σχολείο για καθηγητές, μαθητές και γονείς όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση, ενώ οι  μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα στο σχολείο και πήραν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες, σε παιχνίδια γνωριμίας  που είχε αναλάβει ένας θεατρολόγος, και έκαναν πρόβες στο θέατρο για το έργο που θα παρουσίαζαν στην τοπική κοινότητα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ του συντονιστή και των καθηγητών που συμμετείχαν στο TPM, για να συζητηθούν η τελική έκθεση αναφοράς και τα επόμενα βήματα του σχεδίου, καθώς και άλλα θέματα.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης και γνωριμία με τον δήμαρχο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στα σοκάκια του χωριού Montenero και επίσκεψη στις εκκλησίες του.

Κατόπιν, οργανώθηκε επίσκεψη στο Vasto (ένα παραθαλάσσιο μέρος με ιστορική αξία), στην  Agnone, όπου υπάρχει ένα μοναδικό εργοστάσιο χύτευσης καμπανών και στο Pietrabbondante, ακουστό για το αρχαίο θέατρό του.

Έπειτα, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της συνάντησης και απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής, η οποία ακολουθήθηκε από γεύμα.

DSC01998

Τέλος, παρουσιάστηκε το θεατρικό που ετοίμασε κάθε χώρα και ακολούθησε αποχαιρετιστήριο δείπνο, όπου οι οικοδεσπότες επιφύλαξαν στους παρευρισκόμενους επισκέπτες τους, έκπληξη μια τούρτα με το λογότυπο του προγράμματος.

Στο 1Ο ΕΠΑΛ Δράμας, πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις εθελοντικές και πολιτιστικές που προάγουν τον θεσμό Erasmus+, και μόνο θετικό αντίκτυπο έχουν στους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου καθώς και στην τοπική κοινωνία.

Οι συμμετέχοντες καθηγητές στα προγράμματα είναι οι ακόλουθοι: Σαλής Αναστάσιος, Χούσανλη Αικατερίνη, Βασιλείου Παναγιώτης, Γιαγκιόζη Ευσταθία, Κασμερίδης Ιωάννης, Κετσετσίδου Θεοδώρα, Φωτιάδου Κυριακή, και η Χατζηεσέ Ευμορφία.

Οι συμμετέχοντες μαθητές στην Πορτογαλία είναι οι ακόλουθοι: Γκόντιας Λευτέρης, Γιαβάνογλου Χρήστος, Λαμπριανίδου Μαρία, Παντικίδης Παναγιώτης, και η Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα.

Οι συμμετέχοντες μαθητές στην Ουγγαρία, είναι οι ακόλουθοι: Βογιατσής Σταύρος- Παναγιώτης, Δέμελης Ιωάννης, Παπαδόπουλος Ιορδάνης, Ποιμενίδης Ηλίας, και ο Τοπούζογλου Βασίλειος.

Οι συμμετέχοντες μαθητές στην Ιταλία, είναι οι ακόλουθοι: Κυνηγόπουλος Δημήτριος, Πουτουρίδου Καλλιόπη, Σαχανίδης Ιάσων, και ο Τάσιος Σπυρίδων- Παναγιώτης.