Home > νέα > Σημαντική η δράση του Τμήματος Ερυθρού Σταυρού στο Νευροκόπι► Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του Τμήματος κα. Σακώλη

Σημαντική η δράση του Τμήματος Ερυθρού Σταυρού στο Νευροκόπι► Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του Τμήματος κα. Σακώλη

Εθελοντικές δράσεις που φτάνουν στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη

Σημαντική η δράση του Τμήματος

Ερυθρού Σταυρού στο Νευροκόπι

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του Τμήματος κα. Σακώλη

► Προσφορά πέντε παλετών εμφιαλωμένου νερού στο Νοσοκομείο Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ σημαντική δράση προσφοράς, προχώρησε το νεοσύστατο Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Κ. Νευροκοπίου. Όπως έγινε γνωστό, σε πρώτο στάδιο συγκέντρωσαν πέντε παλέτες με μπουκαλάκια νερού 500 ml, τα οποία παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο Δράμας.

Τη δράση έκανε γνωστή η κα. Ιφιγένεια Τσομπανίδου, από τις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού Δράμας, η οποία σε δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο», επεσήμανε ότι την πρωτοβουλία στήριξαν εθελοντές συγγενείς και φίλοι, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των Σαμαρειτών της Νοσηλευτικής του Τμήματος Δράμας όταν ζητήθηκε.

Με την ευκαιρία της δράσης αυτής, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με την υπεύθυνη του Τμήματος Νευροκοπίου του Ερυθρού Σταυρού, κα. Ιωάννα Σακώλη, η οποία ανέφερε ότι το Τμήμα Νευροκοπίου ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2020.

Erytros Nevreokopi 04

Όπως τονίζει η κα. Σακώλη, το Τμήμα Νευροκοπίου του Ερυθρού Σταυρού, αν και μετράει κάτι λιγότερο από ένα χρόνο ύπαρξης, παρ’ όλα αυτά έχει ήδη προχωρήσει σε αξιοσημείωτες δράσεις, όπως παροχή βοήθειας προς οικογένειες της περιοχής που το έχουν ανάγκη, αλλά και σε σεμινάρια εκπαίδευσης των κατοίκων για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών σε περίπτωση που χρειαστεί.

Όπως επισημαίνει η κα. Σακώλη, «η περιοχή του Νευροκοπίου είναι απομονωμένη και σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε, θα πρέπει οι κάτοικοι να γνωρίζουν να παράσχουν τις Πρώτες Βοήθειες, μέχρι να φτάσουν οι βοήθειες που θα χρειαστούν»

Η κα. Σακώλη, μας εξηγεί ότι στην περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον 120 οικογένειες που έχουν ανάγκη από βοήθεια, ενώ ήδη έχουν διατεθεί τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκες από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

Όπως τονίζει μάλιστα η ίδια, τον περασμένο Νοέμβριο έγινε μια πρώτη εθελοντική αιμοδοσία στο Νευροκόπι και οι εθελοντές αιμοδότες έφτασαν τους 41, «πράγμα που αποδεικνύει ότι οι κάτοικοι έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια του Ερυθρού Σταυρού».

Ερωτώμενη πως ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργηθεί Τμήμα Ερυθρού Σταυρού στο Νευροκόπι, η ίδια τονίζει ότι αρχικά ήταν ιδέα του δημάρχου κ. Γιάννη Κυριακίδη, ο οποίος ζήτησε να γίνει αυτό και αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη επτά τουλάχιστον εθελοντές νοσηλεύτριες και νοσηλευτές: «Πρόκειται για ανθρώπους που παλαιότερα ήταν στο Τμήμα της Δράμας και έκαναν μεταγραφή στο Νευροκόπι. Όλοι τους έχουν ολοκληρώσει σπουδές στη Σχολή Νοσηλευτών του Ερυθρού Σταυρού, όπως και οι Σαμαρείτες».

Όπως μας λέει η ίδια, «κάποια στιγμή είχα ανέβει ως εκπαιδεύτρια του Ερυθρού Σταυρού και είδα ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στο κομμάτι των Πρώτων Βοηθειών. Επειδή θεωρώ ότι είναι και μια απομακρυσμένη περιοχή, θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι – τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία – να γνωρίζουν ώστε να μπορούν ο ένας να βοηθάει τον άλλον μέχρι να φτάσει η οποιαδήποτε βοήθεια όταν παραστεί ανάγκη».

Για το λόγο αυτό είχαν ήδη ξεκινήσει κάποια σεμινάρια από το Περιθώρι αρχικά για την εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες, αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν εξαιτίας της καραντίνας και θα συνεχιστούν όταν ολοκληρωθεί αυτή η κρίση. «Σκοπός μας είναι να εκπαιδεύσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στο Νευροκόπι», λέει η κα Σακώλη.

Erytros Nevreokopi 01 (1)

Επίσης, τις ημέρες αυτές ετοιμάζεται η διανομή μιας βοήθειας, με πακέτα τα οποία περιέχουν είδη πρώτης ανάγκης. Η διανομή θα γίνει από τους εθελοντές, με διανομή από σπίτι σε σπίτι και θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος όσων το έχουν ανάγκη. Όπως λέει η κα. Σακώλη, πρόκειται για βοήθεια που έχει σταλεί από τον Ερυθρό Σταυρό της Αθήνας, καθώς ο πρόεδρος κ. Αυγερινός στηρίζει το Τμήμα στο Νευροκόπι.

Σημαντικές είναι επίσης οι δράσεις του Τμήματος Νευροκοπίου, στη συγκέντρωση της οποιασδήποτε βοήθειας, με την τοποθέτηση καροτσιού σε σούπερ μάρκετ, όπου όλοι προσφέρουν όσα μπορούν. Η δράση αυτή θα επαναληφθεί με το τέλος της καραντίνας.

Τέλος, η κα. Σακώλη τονίζει ιδιαίτερα τη βοήθεια του Δήμου, αλλά και του ίδιου του δημάρχου Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη, καθώς στέκονται πάντα δίπλα τους σε οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί άμεσα.