Home > Πρώτο Θέμα > Σημαντική προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης των παιδιών με προβλήματα νοητικής υστέρησης στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Δράμας

Σημαντική προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης των παιδιών με προβλήματα νοητικής υστέρησης στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Δράμας

Ένας χρόνος από τη λειτουργία των Σ.Υ.Δ. στη Δράμα

Σημαντική προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης

των παιδιών με προβλήματα νοητικής υστέρησης

στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Δράμας

Δηλώσεις της προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ στον «Π.Τ.»

«Η πανδημία επηρέασε την καθημερινότητα των παιδιών»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ λειτουργίας συμπληρώθηκε χθες Τετάρτη 16 Μαρτίου, από τη λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας – Θράκης στη Δράμα.

Οι Σ.Υ.Δ. λειτουργούν στη Δράμα στην περιοχή του οικισμού Αγίου Σάββα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» (Άξονας Προτεραιότητας: 4, «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή – ΕΚΤ»).

Σε αυτές κατοικούν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες που δεν παρουσιάζουν ενεργά ψυχιατρικά προβλήματα ή επιληπτικές κρίσεις που δεν υποστηρίζονται με φαρμακευτική αγωγή.

Πρόκειται για μια προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης και εγκατάλειψης του ασυλικού μοντέλου παροχής υπηρεσιών και αποφυγής ιδρυματοποίησης για άτομα με νοητική υστέρηση, που διαβιούν είτε στο πλαίσιο κλειστής περίθαλψης, είτε με τις οικογένειες τους, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στη φροντίδα τους.

Με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός χρόνου λειτουργίας τους, το Δ.Σ. του Κέντρου και οι υπεύθυνοι του Παραρτήματος, διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή γενεθλίων, με τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων των τριών Στεγών.

Η συνέχιση του προγράμματος

Για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) της Δράμας, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Αναστασία Τζαμπαζλή, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας –  Θράκης. Αναφερόμενη στα γενέθλια του ενός χρόνου λειτουργίας τους, εκφράζει αρχικά τη χαρά της για τη λειτουργία τους και επισημαίνει ότι «το πρόγραμμα πηγαίνει εξαιρετικά, σε πολύ δύσκολους καιρούς λόγω της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να τις λειτουργήσουμε, να κάνουμε όλες τις δράσεις για τα παιδιά μας, με κάποιες δραστηριότητες όπως  θεραπευτική ιππασία και άλλα που κάνουμε αλλά και που θα γίνουν στη συνέχεια».

Σημειώνει ιδιαίτερα ότι «το επόμενο στοίχημα είναι η ανανέωση του προγράμματος και φυσικά του προσωπικού που είναι με χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σύμφωνα και με το πρόγραμμα της Περιφέρειας. Ελπίζουμε ότι αυτό θα ανανεωθεί. Ήδη είμαστε στις διαδικασίες συζήτησης με την Περιφέρεια ΑΜΘ, ώστε μετά από δύο χρόνια να συνεχίσουν να βρίσκονται σε λειτουργία, ώστε να ζητήσουμε την ανανέωση των 18 ατόμων του προσωπικού, είτε της στελέχωσής τους με ένα καινούριο πρόγραμμα».

Τονίζει επίσης ότι, «οι ανάγκες είναι φυσικά πολύ περισσότερες» και σημειώνει ότι «η Δράμα χρειάζεται πολύ περισσότερες τέτοιες δομές. Μακάρι να τρέξουν κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα. Εμείς ως Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας είμαστε έτοιμοι, για πρώτη φορά έχουμε βγάλει και πρόγραμμα ISO ώστε να μπορούμε κι εμείς να φέρουμε κάποια άλλα προγράμματα. Πάντα όμως, από την στιγμή που δεν υπάρχει ακόμα Οργανισμός, είτε με την Περιφέρεια είτε με το Δήμο να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες κατοικίες γι’ αυτά τα παιδιά».

Άλλες δομές στην ΠΑΜΘ

Ερωτώμενη σχετικά με το αν υπάρχουν άλλες παρόμοιες δομές σε άλλες πόλεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι οι πρώτες που λειτούργησαν. Τώρα είμαστε ήδη σε ένα πρόγραμμα με την Περιφέρεια, το οποίο προσπαθούμε να εντάξουμε και αυτό ευρωπαϊκά και έχουμε διαμορφώσει ένα που προϋπήρχε στην Ξάνθη.

Πρόθεση αυτής της διοίκησης είναι να εξασφαλιστεί στέγη για τα παιδιά, όταν δεν θα υπάρχουν οι γονείς. Ο μόνος τρόπος αποϊδρυματοποίησης αρχικά και κατά δεύτερο να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στο μετά από τους γονείς, είναι αυτές οι στέγες.

Άρα λοιπόν βάλαμε στοίχημα, ώστε σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειάς μας να προχωρήσουμε σε μια προγραμματική σύμβαση σε πρώτη φάση για μελέτες, για να δούμε  πού μπορούμε να τα εντάξουμε και να ξεκινήσουμε. Αυτή την ώρα είμαστε σε συζητήσεις με το Δήμο Ελευθερούπολης».

Η επιρροές της πανδημίας

Ρωτήθηκε ακόμα η κα. Τζαμπαζλή, κατά πόσο η πανδημία της Covid επηρέασε τη λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής  Πρόνοιας.

Όπως τονίζει, «τους περιθαλπόμενους  τους επηρέασε σίγουρα πάρα πολύ. Είναι κάποια παιδιά, αυτά που βρίσκονται στις δομές μας, που χρειάζονται την καθημερινότητά τους. Λειτουργούν βάσει αυτής. Και το ότι βγήκαν στην αρχή από την καθημερινότητά τους, ήταν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ευτυχώς – το Υπουργείο το αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα – και από τις δικές μας κινήσεις με την πρώτη πανδημία, κρατήσαμε ανοιχτές όλο το διάστημα τις δομές μας, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά.

Προχωρήσαμε στον εμβολιασμό πριν από τους υγειονομικούς ακόμα στις δικές μας δομές και αυτό σημαίνει ότι έγιναν βήματα από το  Υπουργείο και την υφυπουργό κα. Μιχαηλίδου πολύ σημαντικά, ώστε να μείνουν και να στηριχθούν ανοικτές, προκειμένου να τις στηρίξουμε. Υπήρχαν όλα τα μέτρα προφύλαξης, δόθηκε υγειονομικό υλικό με χορηγία από το Υπουργείο ώστε να μπορέσουμε να  θωρακιστούμε, ενώ οι δωρεές του κόσμου επίσης ήταν απίστευτες στον καιρό της πανδημίας σε όλη την Περιφέρεια».

Δεν κρύβουμε τίποτα

Ερωτώμενη τέλος για να στείλει ένα μήνυμα προς τους γονείς που έχουν παιδιά με παρόμοια ζητήματα ώστε να τα εντάξουν σε υφιστάμενες κοινωνικές δομές, η κα. Τζαμπαζλή σημειώνει: «Πλέον, ο κόσμος το έχει αντιληφθεί και το έχει καταλάβει, ότι δεν κρύβουμε κανένα πρόβλημα. Οι γονείς δεν πρέπει να ντρέπονται για τίποτα γι’ αυτά τα παιδιά. Πρέπει να είναι περήφανοι γι’ αυτά τα παιδιά. Αν δείτε τι μαθαίνουν σ’ εμάς καθημερινά θα εκπλαγείτε. Άρα λοιπόν θα πρέπει να λειτουργούν μέσα σε μια δομή, σε ένα πλαίσιο και αυτό θα βοηθήσει και τους ίδιους τους γονείς και τα παιδιά.

Ας επικοινωνήσουν μαζί μας, οι δομές μας είναι ανοιχτές. Εμείς είμαστε κρατικές κοινωνικές δομές και έτσι δεν χρειάζεται να υπάρχει τίποτα, ακόμα και σ’ ανθρώπους της Πρόνοιας. Δεχόμαστε τους πάντες με μια αίτηση. Δεν  υπάρχει πρόβλημα. Ίσα – ίσα, εμείς μαθαίνουμε κάθε μέρα απ’ αυτά τα παιδιά».