Home > Νέα > Σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Έκθεση για τον πολιτισμό του λόγου – 3.500 χρόνια ιστορίας της ελληνικής γλώσσας Στο πλαίσιο των θερινών μαθημάτων του Πανεπιστημίου της Γρανάδας στη Δράμα

Σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Έκθεση για τον πολιτισμό του λόγου – 3.500 χρόνια ιστορίας της ελληνικής γλώσσας Στο πλαίσιο των θερινών μαθημάτων του Πανεπιστημίου της Γρανάδας στη Δράμα

Σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Έκθεση για τον πολιτισμό

του λόγου – 3.500 χρόνια

ιστορίας της ελληνικής γλώσσας

Στο πλαίσιο των θερινών μαθημάτων του Πανεπιστημίου της Γρανάδας στη Δράμα

 

 

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ σημαντική έκθεση γίνεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, με θέμα την ιστορία της ελληνικής γλώσσας.

Η έκθεση δίνεται στο πλαίσιο των θερινών μαθημάτων του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας Ισπανίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας.

Κεντρικός τίτλος είναι: «Ο πολιτισμός του λόγου. 3500 χρόνια ιστορίας της ελληνικής γλώσσα», και θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας σήμερα Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 και ώρα 19:00.

Η έκθεση συνίσταται σε μια σύντομη αναδρομή της στην μακραίωνη ιστορία της ελληνικής γλώσσας, με στόχο να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό, μέσω εικόνων και κειμένων, τις ιδιαιτερότητές της που την καθιστούν μοναδική στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Στην έκθεση και τις σχετικές ομιλίες, παρουσιάζονται η δύναμη, ο πλούτος και η ωραιότητά της, με τη συμβολή του αλφαβήτου της, ενός από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, κατέστησαν δυνατή την ανάπτυξη και τη διάδοση της γραπτής λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, των επιστημών κ.λπ., ενώ παράλληλα υπήρξε η «μητέρα» άλλων αλφαβήτων όπως του ετρουσκικού, του λατινικού, του κυριλλικού κ.ά.

Η ελληνική γλώσσα, έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία των μεγάλων λογοτεχνικών ειδών που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, ενώ αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για την εξέλιξη της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης, της οποίας έννοιες και όρους χρησιμοποιούμε και σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ελληνική γλώσσα, είναι η γλώσσα της δημοκρατίας και των θεσμών της, είναι το όχημα όλων των επιστημονικών κλάδων (μαθηματικά, αστρονομία, γεωγραφία, φυσική, ιατρική …) και η βάση της ορολογίας τους.

Η ελληνική γλώσσα, είναι η γλώσσα της φιλολογίας και του λεξιλογίου της, είναι το όχημα για την εξάπλωση και τη διεθνοποίηση της χριστιανικής θρησκείας, και πηγή έμπνευσης της χριστιανικής ορολογίας και της έκφρασης των πλέον πνευματικών και υψηλών εννοιών της.

Η ελληνική γλώσσα, είναι η βάση της Αναγέννησης και της Δυτικής σκέψης, είναι ανεξάντλητη πηγή του λεξιλογίου των δυτικών γλωσσών στη λογοτεχνία, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία και για περισσότερο από πέντε αιώνες, ήταν ο πυλώνας της Δυτικής εκπαίδευσης και των ανθρωπιστικών επιστημών.

Τα στέρεα θεμέλια της κληρονομιάς της ελληνικής γλώσσας, ποτέ δεν έπαψαν να είναι το μέσον και η έμπνευση για την αναγέννηση ή τη δημιουργία νέων καταστάσεων.

Στην ιδέα αυτή ανταποκρίνεται η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης, που έχει ως στόχο να προσφέρει μια σύντομη διαχρονική θεώρηση του εκπληκτικού πλούτου και της συμβολής της ελληνικής γλώσσας, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μία από σημαντικότερες κληρονομιές της ανθρωπότητας.