Home > νέα > Σήμερα το συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας για την Μακεδονία

Σήμερα το συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας για την Μακεδονία

Σήμερα το συλλαλητήριο

στην πλατεία Ελευθερίας

της Δράμας για την Μακεδονία

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η συμμετοχή του Δ. Δράμας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Δράμα, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας.

Τρεις μήνες μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για την υπεράσπιση του ονόματος και της ελληνικότητας της Μακεδονίας, σήμερα διοργανώνονται σε πλήθος πόλεων της Ελλάδας συλλαλητήρια.

Συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στις εξής πόλεις: Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Κατερίνη, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαϊδα και στην Πέλλα όπου θα είναι το κεντρικό συλλαλητήριο. Παράλληλα, κατά τόπους φορείς ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν συλλαλητήρια και στις εξής πόλεις: Κέρκυρα, Γιάννενα, Ρόδο, Λάρισα, Βόλο, Χαλκίδα, Θήβα, στη Σιάτιστα του δήμου Βοΐου, και την Βέροια.

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, τόνισαν ότι σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα δεν χωράνε τα κόμματα ασκώντας κριτική σε ηγεσίες κομμάτων που όπως είπαν προσπάθησαν αρκετές φορές να καπελώσουν τα συλλαλητήρια. Κάλεσαν τον κόσμο να κατέβει στις πλατείας με μια ελληνική σημαία «είναι ελληνικό όχι κομματικό» σημείωσαν.

Κατά πλειοψηφία η συμμετοχή του Δήμου

Δράμας στο σημερινό συλλαλητήριο

Κατεπείγουσα συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, προκειμένου να συζητήσει και να πάρει απόφαση για το θέμα της συμμετοχής του Δήμου Δράμας στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται σήμερα από την Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, τόσο στην πόλη μας όσο και σε δεκάδες πόλεις ταυτόχρονα στην Ελλάδα.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η συμμετοχή του Δήμου Δράμας στο σημερινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπαϊρακτάρης, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020», κ. Αλ. Τσιαμπούση, ενημέρωσε το σώμα ότι θα απουσίαζε από την συνεδρίαση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Με επιστολή της η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ενόψει της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου, ζητούσε την συμβολή του Δήμου Δράμας και του εκάστοτε Δήμου, σχετικά με τις προετοιμασίες για την πραγματοποίησή του.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Άγγελος Σολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Δ.Σ. που εκδόθηκε στις αρχές Ιανουαρίου (24/01/2018), σχετικά με τις εξελίξεις οι οποίες προδιαγράφονταν.  Όπως σημείωσε ο ίδιος, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει, κατά πλειοψηφία, την έκδοση ψηφίσματος στο οποίο δήλωνε την επιθυμία του δημοτικού συμβουλίου για λύση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων και επικεντρώνονταν σε τρία πολύ σημαντικά στοιχεία, δηλώνοντας απερίφραστα ότι: «Δεν επιθυμεί η λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της να χρησιμοποιείται στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν αυτή δεν συνοδεύεται από την πλήρη εξάλειψη των αλυτρωτικών βλέψεων όπως διατυπώνονται στο Σύνταγμα αλλά και άλλα επίσημα έγγραφα του γειτονικού κράτους και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη «Μακεδονία» για να προσδιορίσει την εθνική ταυτότητα και την γλώσσα του κράτους των Σκοπίων», επεσήμανε κατά την εισήγηση του μεταξύ άλλων ο κ. Σολάκης.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης, παράλληλα τοποθετήθηκαν για το ζήτημα οι κ.κ. Μλεκάνης, Παπαεμμανουήλ, Παπαδόπουλος και Χατζηγιάννης, οι οποίοι επεσήμαναν την ανάγκη να συμμετάσχει ο Δ. Δράμας στο συλλαλητήριο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του σε ορισμένα σημεία, ψηφίζοντας «λευκό», ενώ συμφώνησε με την παραχώρηση της πλατείας για την εκδήλωση, αλλά διαφώνησε με την οικονομική συνεισφορά του Δήμου για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου. Παράλληλα, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι για την σημερινή συγκέντρωση ως παράταξη έχουν διαφορετική αντίληψη ως προς το θέμα της ονοματοδοσίας της FYROM, ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι όποιος δεν πάει στην συγκέντρωση δεν είναι λιγότερο πατριώτης από αυτούς που θα πάνε.

Τέλος, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Δημάρχου Δράμας, κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι είναι επιβεβλημένο το Δημοτικό Συμβούλιο σύσσωμο να παραστεί στο σημερινό συλλαλητήριο.