Home > νέα > Η σίτιση του Μουσικού Σχολείου Δράμας και η Συμφωνία των Πρεσπών κυριάρχησαν στη συζήτηση

Η σίτιση του Μουσικού Σχολείου Δράμας και η Συμφωνία των Πρεσπών κυριάρχησαν στη συζήτηση

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Η σίτιση του Μουσικού Σχολείου

Δράμας και η Συμφωνία των Πρεσπών

κυριάρχησαν στη συζήτηση

► Κατά πλειοψηφία το ψήφισμα κατά της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών

► Στον Στ. Ηλιόπουλο το φλουρί της βασιλόπιτας από τις παρατάξεις

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ χθες Παρασκευή και ώρα 15.00 το μεσημέρι, η 1η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας. Πριν από τη συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, την οποία έκοψε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος.

Όπως γίνεται κάθε φορά, τα κομμάτια της βασιλόπιτας που κόπηκε, δόθηκαν στους επικεφαλής των παρατάξεων, ενώ για τους δημοτικούς συμβούλους μοιράστηκαν πιτάκια. Από τους επικεφαλής των παρατάξεων, το φλουρί έπεσε στον κ. Ηλιόπουλο της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών». Δεν έγινε όμως γνωστό, ποιος έτυχε το φλουρί από τους δημοτικούς συμβούλους.

Σίτιση Μουσικού σχολείου

Από τα θέματα που κυριάρχησαν από την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, ήταν η σίτιση του Μουσικού Σχολείου, αλλά και το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς την ίδια της συνεδρίασης διεξαγόταν και η ψηφοφορία στη Βουλή.

Το θέμα του Μουσικού Σχολείου έθεσε αρχικά στη συζήτηση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, ο οποίος για άλλη μια φορά υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή έπρεπε να ακολουθήσει τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να κάνει ανάθεση του έργου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης, αντέτεινε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί το έργο της σίτισης των μαθητών δεν εντάσσεται σε κατεπείγουσα υπόθεση. Υποστήριξε επίσης, όπως και σε δηλώσεις στον «Π.Τ.» σε άλλο άρθρο μας σήμερα, ότι η απόφαση του Επιτρόπου είναι λανθασμένη.

Τέλος, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, είπε μεταξύ άλλων ότι, τη Δευτέρα θα υπάρξει έκτακτη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, προκειμένου να πάρει απόφαση να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο η απόφαση του Επιτρόπου Δράμας.

Συμφωνία των Πρεσπών

Ένα άλλο θέμα που κυριάρχησε, ήταν το ζήτημα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Παπαεμμανουήλ, έφερε το θέμα στη συζήτηση, λέγοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να κηρύξει ως ανεπιθύμητους στη Δράμα τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και τους υπόλοιπους 8 βουλευτές που έδωσαν θετική ψήφο.

Σχετικά με το θέμα αυτό, μερικά λεπτά αργότερα ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος είπε ότι θα συγκαλέσει τη διαπαραταξιακή παράταξη των επικεφαλής από την ερχόμενη εβδομάδα (έλειπαν ο κ. Τσιαμπούσης και ο κ. Στεφανίδης), προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.

Μετά απ’ αυτό όμως, η πρόταση του δημάρχου ήταν να τεθεί ως έκτακτο ζήτημα, η έκδοση ψηφίσματος, το οποίο θα καταδικάζει την ψήφιση της Συμφωνίας. Κατά την ψηφοφορία που έγινε αν έπρεπε να συζητηθεί ως  έκτακτο, πέρασε κατά πλειοψηφία με 17 θετικές ψήφους να συζητηθεί άμεσα, και με 4 κατά, ότι δηλαδή συμφωνούν να συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση και όχι ως κατεπείγον ζήτημα.

Το θέμα τελικά συζητήθηκε ως έκτακτο, και το σώμα έκρινε κατά πλειοψηφία να εκδώσει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, όπου θα καταδικάζει την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή.

Κατά τα άλλα, αναφορικά με το ζήτημα, αρκετοί ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που εξέφρασαν τη λύπη τους για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος από την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», ζήτησε να υπάρξει κάποιο ψήφισμα του σώματος, για καταδίκη των ακραίων στοιχείων και των ακραίων ενεργειών και του φασισμού.

Όπως εξήγησε στα συλλαλητήρια που γίνονται για τη Μακεδονία, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ακραίων στοιχείων που έχει ενταχθεί και νομιμοποιείται. Τόνισε μάλιστα ότι θύμα αυτών των ακραίων και φασιστικών συμπεριφορών ήταν και ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, όταν αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα μια φωτογραφία του δημάρχου με τον βουλευτή κ. Καραγιαννίδη «και έπεσαν όλοι οι ακραίοι να σας κατακρίνουν για το συγκεκριμένο ζήτημα». Ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε να βγει ένα κείμενο καταδίκης του φασισμού, γιατί όσες φορές πήρε ο φασισμός το πάνω χέρι στη χώρα, είχαμε περιπέτειες. «Είναι καιρός να διαλέξουμε στρατόπεδο όλοι οι δημοκρατικοί συνάδελφοι εδώ και να καταδικάσουμε όλες αυτές τις ακραίες συμπεριφορές…», ενώ σημείωσε τέλος ότι «κύριε δήμαρχε έχετε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι έχουν δείξει ακραίες συμπεριφορές. Ο δήμαρχος γνωρίζει ποιος είναι».

Παλιά σπίτια

Με την ευκαιρία της κατάρρευσης και στη συνέχεια της κατεδάφισης ενός παλιού σπιτιού στην οδό Βενιζέλου στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Ηλιόπουλος πρότεινε προς το σώμα μια εναλλακτική λύση όπως είπε, ώστε ο Δήμος σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, να ελέγξει όλα τα παλιά σπίτια που έχουν μια αισθητική και έχουν ιστορικά στοιχεία, και να μπορέσει να παρέμβει προς τη διατήρησή τους. Πρότεινε μάλιστα να μισθωθούν με ένα χαμηλό τίμημα στο Δήμο, ώστε μέσα από διάφορα προγράμματα ο Δήμος να μπορέσει να τα αναστηλώσει.

Απαντώντας αργότερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι στο γραφείο του έχει τουλάχιστον 15 φακέλους για άμεση απομάκρυνση των σπιτιών αυτών. Πολλά απ’ αυτά είναι επικίνδυνα να καταρρεύσουν άμεσα και  πρέπει να απομακρυνθούν γρήγορα. Σε πολλά απ’ αυτά μάλιστα έχει υποχωρήσει το εσωτερικό τους και οι σκεπές τους, ενώ έχουν μείνει μόνο οι τοίχοι.

Όσον αφορά τη διατήρηση και αναστήλωση των όντως ιστορικών και καλαίσθητων σπιτιών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι μόνο το Υπ. Πολιτισμού θα μπορούσε να εκδώσει κάποια προγράμματα χρηματοδότησης και να βοηθηθούν και να γίνουν πόλος έλξης.