Home > Πρώτο Θέμα > Σκρέκας: Πάνω από 1.000 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν στη Δράμα τα τελευταία πέντε χρόνια ► Καινοτόμα ιδέα το LAB40 του Επιμελητηρίου για τη Δράμα και όλη τη χώρα

Σκρέκας: Πάνω από 1.000 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν στη Δράμα τα τελευταία πέντε χρόνια ► Καινοτόμα ιδέα το LAB40 του Επιμελητηρίου για τη Δράμα και όλη τη χώρα

Στη Δράμα βρέθηκε ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας

Σκρέκας: Πάνω από 1.000 νέες

επιχειρήσεις άνοιξαν στη Δράμα

τα τελευταία πέντε χρόνια

► Καινοτόμα ιδέα το LAB40 του Επιμελητηρίου για τη Δράμα και όλη τη χώρα

► Παρουσίαση των νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύχθηκαν μέσω του LAB40 του Επιμελητηρίου Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ του Σαββάτου 13 Απριλίου, στον χώρο της θερμοκοιτίδας LAB40 του Επιμελητηρίου Δράμας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των νεοφυών επιχειρήσεων που συμμετείχαν και μπόρεσαν να αναπτύξουν τις ιδέες τους.

Η παρουσίαση έγινε με την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Γιώργος Βογιατζής, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Λευτέρης Ταμπουρίδης, ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Φώτης Μάρης μαζί με την αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κα. Μαρία Μιχαλοπούλου, ο κ. Γιάννης Μασούτης πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες κ. Αργύρης Πατακάκης και κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης κ. Κώστας Κόντος, ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας κ. Σπυρίδων Μάμαλης, πρόεδροι Επιμελητηρίων από την Καβάλα, τη Λέσβο και αλλού, στελέχη και μέλη του Επιμελητηρίου Δράμας και άλλοι.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «οι προσπάθειες τις οποίες έχουμε καταβάλει το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο, έχουν απτά αποτελέσματα όσον αφορά και την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία ειδικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Το Υπουργείο είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Θα προχωρήσουμε μπροστά με γνώμονα πάντα το αποτελεσματικό μας project, το οποίο έχουμε ως Επιμελητήρια στα θέματα καινοτομίας».

Σκρέκας: Δημογραφικό και επιχειρηματικότητα

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας σημείωσε αρχικά ότι «πρόκειται για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας για να διασφαλίσουμε βιώσιμους και σταθερούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Όπως τόνισε, «σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και το έθνος είναι το δημογραφικό. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, το υπαρξιακό για το έθνος μας πρόβλημα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ανάπτυξη που θα φέρει θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές για τα νοικοκυριά, έτσι ώστε οι νέοι και οι νέες να μπορούν να δημιουργούν οικογένειες, να μεγαλώνουν παιδιά και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλουν στη συνέχιση και διατήρηση του έθνους μας».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Σκρέκας, ότι «τα Επιμελητήρια θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μας. Εμείς θέλουμε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας να γίνουν θερμοκοιτίδες προώθησης της νέας επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Για να μπορέσουμε να προβάλουμε τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά του τόπου μας. Για να μπορέσουμε να συνδέσουμε την παράδοση και τον πολιτισμό με προϊόντα και τελικά με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε και πέρα και πάνω από όλα, να εντάξουμε την έρευνα και την καινοτομία, τη διαφοροποίηση δηλαδή σε όλη αυτή την προσπάθεια».

Αναφερόμενος στο Επιμελητήριο Δράμας και στο LAB40, τόνισε: «Το Επιμελητήριο της Δράμας έχει προχωρήσει σε μια πραγματικά καινοτόμα ιδέα. Έχει δημιουργήσει ένα χώρο, μια θερμοκοιτίδα προώθησης νεοφυών επιχειρήσεων, νέων δηλαδή επιχειρήσεων, όπου πραγματικά παράγουν προϊόντα τα οποία είναι διαφοροποιημένα, καινοτόμα, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Θέλουμε να δούμε τους νέους και τις νέες να υλοποιούν τις ιδέες τους και να δημιουργούν επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι βιώσιμες. Κι ακριβώς αυτό κάνει σήμερα το Επιμελητήριο της Δράμας.

Εμείς λαμβάνουμε παράδειγμα από αυτό το οποίο έχει συμβεί στη Δράμα μέσα από το Lab40, όπου είναι ένας χώρος με τις απαραίτητες υποδομές, αλλά και τη συμβουλευτική την οποία παρέχει, έτσι ώστε πραγματικά ένας νέος να μπορεί να υλοποιήσει την επιχειρηματική ιδέα την οποία έχει. Και με αυτόν τον τρόπο τελικά να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στη στήριξη της κοινωνίας».

Πάνω από 1.000 νέες επιχειρήσεις στη Δράμα την τελευταία 5ετία

Ερωτώμενος για το αν μπορούμε να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα πράγματα αλλάζουν», όμως, «έχουμε δρόμο ακόμη. Δεν εφησυχάζουμε. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουμε πολύ περισσότερα ανοίγματα επιχειρήσεων από κλεισίματα επιχειρήσεων σε σχέση με το παρελθόν. Θα σας πω για παράδειγμα ότι το 2016, μια χρονιά όπου δεν υπήρχε Covid, δεν είχαμε ενεργειακή κρίση, δεν είχαμε πληθωρισμό, δυστυχώς εδώ στη Δράμα είχαμε ένα αρνητικό ισοζύγιο, περίπου 70 περισσότερες επιχειρήσεις έκλεισαν στη Δράμα το 2016, όταν το 2020, τη χρονιά του κορωνοϊού, είχαμε σχεδόν 100 επιχειρήσεις περισσότερες που άνοιξαν. Συνολικά την τελευταία πενταετία έχουν προσεγγίσει σχεδόν τις 1.000 επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει εδώ στη Δράμα.

Αυτό σημαίνει ότι εδώ στη Δράμα ο κόσμος επιχειρεί, δοκιμάζει, ρισκάρει, γιατί μια επιχείρηση σημαίνει πάντα ανάληψη ρίσκου, και τελικά αυτό το πράγμα αποδίδει και στην τοπική κοινωνία. Η ανεργία μειώνεται, η ανάπτυξη έχει έρθει, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Δεν είναι αρκετό για αυτό που θέλουμε. Γιατί δυστυχώς αν δούμε τα στοιχεία του δημογραφικού, θα δούμε ότι και στη Δράμα, όπως και συνολικά στη βόρεια Ελλάδα και συνολικά στην Ελλάδα, ο πληθυσμός έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να μπορέσουμε να φέρουμε πίσω τους νέους και τις νέες που φεύγουν και ακόμη περισσότερο να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια για να μπορέσει να μεγαλώσει παιδιά, να έχει μια αξιοπρεπή ζωή και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στη στήριξη του έθνους μας».

Κυριαζίδης: Αλλαγή νοοτροπίας

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, o βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξουμε και οι ίδιοι μας αντίληψη και νοοτροπία. Είναι καιρός πλέον να ξεφύγουμε πλέον από τα προηγούμενα. Η Δράμα καινοτομεί. Το Επιμελητήριο, ένα χρήσιμο εργαλείο, δίνει αυτό το προβάδισμα όχι μόνο τοπικά, αλλά και πανελλαδικά.

Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε ότι πρόγραμμα, ότι σχέδιο έχει, αλλά αυτό θέλει δουλειά. Τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Υπουργό και βεβαίως τα κίνητρα για την παραμονή των νέων μας δίνονται. Οφείλουμε να τα εκμεταλλευτούμε. Έχουμε δουλειά να κάνουμε. Το τονίζω για ακόμη μια φορά, όπως κάναμε τις προηγούμενες ημέρες. Ξεκινήσαμε ένα θετικό βήμα, οφείλουμε να το ακολουθήσουμε όλοι μαζί».