Home > νέα > Σμ. Κρεμύδας: «Είναι εγκληματικό να παρκάρουν μηχανάκια ή οτιδήποτε άλλο πάνω στους οδηγούς όδευσης τυφλών»

Σμ. Κρεμύδας: «Είναι εγκληματικό να παρκάρουν μηχανάκια ή οτιδήποτε άλλο πάνω στους οδηγούς όδευσης τυφλών»

 Από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας

Δράσεις στη Δράμα για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Σμ. Κρεμύδας: «Είναι εγκληματικό να παρκάρουν μηχανάκια

ή οτιδήποτε άλλο πάνω στους οδηγούς όδευσης τυφλών»

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες δράσεις, πραγματοποίησε χθες το πρωί στην πόλη μας, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, που ήταν την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου.

Η εκκίνηση των δράσεων δόθηκε από την είσοδο του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη και φίλοι της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας.

HMERA LEYKOY MPASTOYNIOY (3)

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Ανατολικής Μακεδονίας, κ. Σμάραγδος Κρεμύδας, επεσήμανε ότι ο σκοπός των δράσεων είναι η υπενθύμιση όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρχει ασφαλής και ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία όρασης στους δρόμους της πόλης μας.

«Τα πράγματα πλέον βελτιώνονται σιγά σιγά στη Δράμα. Περισσότερο το προηγούμενο διάστημα με τη δημιουργία του δικτύου όδευσης τυφλών, που έχουν τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια της πόλης. Βέβαια, η επέκταση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί και σε κάθε πεζοδρόμιο που πραγματοποιήθηκε ανάπλαση».

Σε αναφορά του στις βελτιώσεις που είναι απαραίτητες για την ευκολότερη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία όρασης στην πόλης μας, ο κ. Κρεμύδας επεσήμανε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και ο Δήμος Δράμας, θα πρέπει να εξετάσουν το ζήτημα με την ηχητική σήμανση στους φωτεινούς σηματοδότες οι οποίοι υπάρχουν κατά την είσοδο της πόλης.

«Ενδεχομένως να τοποθετηθούν και φωτεινοί σηματοδότες στο κέντρο της πόλης πέριξ της πλατείας και των διασταυρώσεων των οποίων υπάρχουν. Μόνο με αυτούς μπορεί να γίνεται μια ουσιαστική ρύθμιση της κυκλοφορίας αλλά και της ασφαλούς διέλευσης των πεζών από τις διαβάσεις με το συγκεκριμένο ηχητικό φανάρι το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί.

HMERA LEYKOY MPASTOYNIOY (4)

Είμαστε σε διαβούλευση και συζήτηση με την διοίκηση του Δήμου Δράμας, και πιθανόν το επόμενο διάστημα να κάνουμε και μια συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Μαμσάκο για να αναφέρουμε αυτό το θέμα. Παρόλο γνωρίζουμε ότι έχει μπει στο Πρόγραμμα ΒΑΑ (Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) και πρόκειται να υλοποιηθεί, πιστεύουμε ότι πάντα υπάρχει περιθώριο για πιο γρήγορη ανταπόκριση στο θέμα της ηχητικής σήμανσης στα φανάρια και θα το δούμε το επόμενο διάστημα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κρεμύδας.

Η δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, είχαν μεταξύ άλλων σκοπό και την γνωριμία των πολιτών με τον κόσμο των ατόμων με αναπηρία όρασης της περιοχής μας, καθώς και με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας την κα. Πάνου που πλέον έχει ενταχθεί στο δυναμικό του Συλλόγου.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Κρεμύδας, η κα. Πάνου, πρόκειται να εκπαιδεύσει τα μέλη του Συλλόγου που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα όρασης και χρησιμοποιούν το λευκό μπαστούνι.

«Το λευκό μπαστούνι είναι ένα εργαλείο το οποίο δίνει την δυνατότητα ανίχνευσης των εμποδίων της περιοχής της οποίας θέλουμε να κινηθούμε με ασφάλεια. Άρα πρέπει να γνωρίζουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά και αυτό θα κάνουμε το επόμενο διάστημα προκειμένου να εκπαιδεύσουμε σωστά και τα μέλη μας», ανέφερε ο κ. Κρεμύδας.

Παράλληλα, ο κ. Κρεμύδας σχολίασε και το ελληνικό φαινόμενο όπως το χαρακτήρισε με τα παρκαρισμένα οχήματα πάνω στους οδηγούς όδευσης τυφλών, λέγοντας ότι: «Τα παρκαρισμένα μηχανάκια και αυτοκίνητα πάνω στους οδηγούς όδευσης είναι ένα εκτεταμένο ελληνικό φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Αυτό που ζητάμε εμείς από την δημοτική αστυνομία και όχι μόνο είναι να εποπτεύει τα πεζοδρόμια αλλά και ιδιαίτερα τους οδηγούς όδευσης τυφλών. Ακόμη, και τα καταστήματα να μην τοποθετούν πάνω τραπεζοκαθίσματα, εκτός από τον χώρο που έχουν αδειοδοτηθεί. Είναι εγκληματικό το να βάζουν μηχανάκια ή οτιδήποτε άλλο πάνω στους οδηγούς όδευσης».