Home > νέα > Σωματείο Εργαζομένων: Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των εργαζομένων… Επανέρχονται οι εργολάβοι στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη στο Νοσοκομείο Δράμας

Σωματείο Εργαζομένων: Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των εργαζομένων… Επανέρχονται οι εργολάβοι στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη στο Νοσοκομείο Δράμας

Σωματείο Εργαζομένων: Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των εργαζομένων…

Επανέρχονται οι εργολάβοι στην καθαριότητα,

τη σίτιση και τη φύλαξη στο Νοσοκομείο Δράμας

Θα συνεχιστούν οι δίωρες στάσεις εργασίες Τετάρτη και Πέμπτη

 

 

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ των εργολάβων στον τομέα της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης στο Νοσοκομείο Δράμας, φαίνεται πως επανέρχεται και πάλι, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, «ο Γολγοθάς των εργαζομένων στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση του Νοσοκομείου Δράμας δεν έχει τελειωμό!

Οι συνάδελφοι εργάζονται, δίπλα στους μόνιμους συνάδελφους σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, αλλά με «πετσοκομμένα» εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυση τους – εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων υγείας και πρόνοιας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες.

Χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που «αναγνωρίζουν το ρόλο τους» αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Nosokomeio stasi ergasias 01

Όπως επισημαίνεται επίσης, «με αποφάσεις των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ παλιότερα (αλλά και όλων των μετέπειτα κυβερνήσεων), αντικαταστάθηκε σταδιακά το μόνιμο προσωπικό σε αυτούς τους κλάδους με εργολαβικούς εργάτες.

Η Καθαριότητα, η σίτιση και φύλαξη ήταν από τους πρώτους τομείς που χρησιμοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις για τη διείσδυση των εργολαβικών εταιρειών σε υπηρεσίες του Δημοσίου και κατά συνέπεια για το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, συνολικά για τη χειροτέρευση των όρων δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Δράμας, μετά από δέκα χρόνια εργασίας σε εργολάβο η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τις ατομικές συμβάσεις με τον εργολάβο σε ατομικές συμβάσεις με το νοσοκομείο, δηλαδή, μετατρέποντας το νοσοκομείο σε εργολάβο.

Η πολίτικη που ακολούθησε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη μη μονιμοποίησή τους (είχε προτείνει  μέχρι και ΚΟΙΝΣΕΠ, εργολάβο δηλαδή με φερετζέ) έρχεται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ να ολοκληρώσει.

Αντί για την μονιμοποίηση των συναδέλφων, η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση του νοσοκομείου προχωρούν τη διαδικασία ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες, ανοίγοντας τον δρόμο για απολύσεις εργαζομένων, αν και έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.

Γνωρίζουμε ότι η χρόνια υποστελέχωση και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα από όλες τις κυβερνήσεις εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Έτσι, στο πλαίσιο του αγώνα τους, οι εργαζόμενοι στους παραπάνω τομείς, ξεκίνησαν από χθες Δευτέρα  και καθημερινά, δίωρες στάσεις εργασίας από 08.000 έως 10.00 το πρωί, ως μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση και τη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας, διεκδικώντας:

[Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας.

Άμεση, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών Υγείας – Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.]

Έτσι, το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει στάσεις εργασίας, με την πρώτη σήμερα 12 του μηνός, όπου αποφασίστηκε η κλιμάκωση με πολύμορφες δράσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Σωματείο «Συνεχίζουμε με στάση εργασίας Τετάρτη και Πέμπτη 8:00 με 10:00 και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Συντονίζουμε τη φωνή μας με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, με σωματεία και φορείς του Νομού».