Home > Νέα > Στα 12 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της ΠΑΜΘ για την καταπολέμηση των κουνουπιών 2023 – 2025

Στα 12 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της ΠΑΜΘ για την καταπολέμηση των κουνουπιών 2023 – 2025

Κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ

Στα 12 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

της ΠΑΜΘ για την καταπολέμηση

των κουνουπιών 2023 – 2025

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑ πλειοψηφία πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών για το επόμενο διάστημα και τα επόμενα χρόνια.

Αρχικά και σε πρώτη φάση, υπήρξε συζήτηση για τα έτη 2023 έως 2025 το θέμα που αφορά στις εναέριες δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 8.307.739,60 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, με σκοπό τη διαχείριση νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών καθώς και ενέργειες σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της ΠΑΜΘ.

Σε δεύτερη φάση, συζητήθηκε και πέρασε κατά πλειοψηφία, το θέμα που αφορά το έργο με τις επίγειες δράσεις για τα έτη από 2023 έως 2025, με συνολικό προϋπολογισμό 3.692.213,09 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υλοποίησε ένα αναβαθμισμένο σε δράσεις, προσωπικό και μέσα, πολυετές, ολοκληρωμένο Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για τα έτη 2020 έως και 2022.

Κατά την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο με βάση τα οικονομικά και τεχνικά του χαρακτηριστικά αναδεικνύεται από τα καλύτερα εφαρμοσμένα προγράμματα της χώρας, εκτελέστηκαν δράσεις καταπολέμησης από τον αέρα και από το έδαφος οι οποίες εφαρμόστηκαν σε αστικό, περιαστικό, αγροτικό και φυσικό περιβάλλον, ταυτόχρονα σε ολόκληρη την έκταση της Περιφέρειας και σύμφωνα πάντα με τους όρους των αδειοδοτήσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και τις εγκυκλίους που εκδίδονται (Υπουργείο Υγείας , ΕΟΔΥ) για το σκοπό αυτόν κάθε φορά.

Η Περιφέρεια αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, πέραν των έκτακτων πλημμυρισμένων εκτάσεων, τις συνήθεις εστίες αναπαραγωγής που είναι οι ιδιαιτερότητες που εμφανίζει η γεωγραφική περιοχή της ΠΑΜΘ λόγω της μορφολογίας και δη της ύπαρξης: α) διάσπαρτων ορυζώνων από το Νομό Καβάλας, ως τον Βόρειο και Νότιο Έβρο, με αυξητική τάση. β) τεσσάρων (4) Δέλτα ποταμών από άκρη σε άκρη της Περιφέρειας, και συγκεκριμένα το Δέλτα του ποταμού Στρυμόνα στα όρια με την Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας, το Δέλτα του ποταμού Νέστου, στα όρια των Νομών Καβάλας και Ξάνθης. το Δέλτα του ποταμού Λίσσου στο Νομό Ροδόπης και τέλος το Δέλτα του Έβρου στα σύνορα με την Τουρκία, γ) Συμπλέγματος λιμνών, Βιστωνίδας και Ισμαρίδας στους Νομούς Ξάνθης – Ροδόπης,, 18 λιμνοθαλασσών : Κεραμωτής, Πόρτο – Λάγους, Αγιάσματος, Βάσσοβας, Ερατεινού, Κοκάλας, Μοναστηρακίου, Μαγκάνων, Λαφρής, Λαβρούδας, Λίμνης, Έλους, Πτελαίας, Μέσης, Αρωγής, Λακίου, Παλούκιας και Δράνας, δ) 480.000 στρεμμάτων Ρυζοκαλλιέργειας στην Τουρκία που επηρεάζουν άμεσα, λόγω εγγυτάτης απόστασης, και τις κατοικημένες Περιοχές της Ελληνικής Μεθορίου.

Αρνητικά ψήφισαν οι κ.κ. Εξακουστός και Ιωσηφίδης, επισημαίνοντας: «Είμαστε αρνητικοί, διότι ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί ο διαγωνισμός αποκλείει αρκετούς ενδιαφερόμενους. Επιπλέον δεν έχει παρουσιάσει σε καμιά συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρήσεων για να κρίνουμε αν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ως τώρα είναι αποτελεσματικοί. Και θα προτιμούσαμε και λόγω αυτού του θέματος που υπάρχει και με τις εκδόσεις της οικονομικής επιτροπής νομιμότητας να πάει προς το περιφερειακό συμβούλιο, γιατί είναι θέμα δημόσιας υγείας, το θεωρούμε μείζον και γι’ αυτό νομίζω πρέπει να αποφασίσει το περιφερειακό συμβούλιο».