Home > νέα > Στα Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα Παρουσίαση της επετειακής έκθεσης με τίτλο «1821. Πριν και Μετά» Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Στα Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα Παρουσίαση της επετειακής έκθεσης με τίτλο «1821. Πριν και Μετά» Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Στα Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα

Παρουσίαση της επετειακής έκθεσης

με τίτλο «1821. Πριν και Μετά»

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

 

 

Η παρουσίαση της επετειακής έκθεσης με τίτλο «1821. Πριν και Μετά» καθώς και του σημαντικού καταλόγου που το συνοδεύει, απετέλεσε τη συνέχεια των Αίθριων Λογοτεχνικών Απογευμάτων της φετινής 44ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που πραγματοποιήθηκε το απόγεμα της Τετάρτης, στον εξωτερικό χώρου καφενείου «Ελευθερία». Η έκθεση είναι  συνδιοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank.

«Στην τρίτη κατά σειρά ημέρα των παράλληλων λογοτεχνικών εκδηλώσεων του 44ου Φεστιβάλ έχουμε μία πραγματική τιμή και χαρά να φιλοξενούμε το Μουσείο Μπενάκη» σημείωσε η υπεύθυνη τους προγράμματος λογοτεχνικών εκδηλώσεων Πολύνα Μπανά.

ΤΑΣΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ

Οι υπεύθυνοι των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και επιμελητές της επετειακής έκθεσης Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μαρία Δημητριάδου μίλησαν για την περίοδο από το 1770 έως το 1870 για τις δεκαετίες πριν την Επανάσταση και μετά από αυτή. Οι επιμελητές της έκθεσης έκαναν εκτενή αναφορά στις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ελλάδα μετά τις αποτυχημένες επαναστατικές δράσεις πριν το 1821.

Τόσο ο κος Σακελλαρόπουλος όσο και η κα Δημητριάδου ανέλυσαν σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, επικεντρώνοντας σε κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που είχαν διαμορφωθεί την περίοδο εκείνη:

– την ύπαρξη πολιτικού υπόβαθρου και τα διάφορα κινήματα που είχαν αναπτυχθεί στην Ευρώπη (Διαφωτισμός)

– τις θέσεις διοικητικής ευθύνης που κατείχαν ελληνικές οικογένειες στις παραδουνάβιες ηγεμονίες

– τον ισχυρό στόλο που είχε αναπτυχθεί μέσω του εμπορίου με τη Ρωσική Αυτοκρατορία.

– την έκδοση βιβλίων σε τυπογραφεία μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων με ελληνικό περιεχόμενο

– τη σύνδεση του υπό σύσταση ελληνικού κράτους με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό μέσω περιηγητών που είχαν αφήσει γραπτές μαρτυρίες για τη συνέχεια  του Ελληνισμού.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε κατά  τη διάρκεια της παρουσίασης στο ρόλο και τις δραστηριότητες του Αντώνη Μπενάκη, ως συλλέκτη και ιδρυτή του ομώνυμου μουσείου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η λογοτεχνική εκδήλωση της Τετάρτης ήταν η πρώτη σύμπραξη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με το Μουσείο Μπενάκη, γεγονός το οποίο η κα Μπανά χαρακτήρισε ως «την απαρχή μίας ουσιώδους συνεργασίας για το  μέλλον».