Home > νέα > Στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

Στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

 

Αν και ένα γράμμα που έλλειπε χάλασε όλη τη γιορτή!!!

Στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

 

Η υπουργός Πολιτισμού κα. Κονιόρδου μόλις έχει αποκαλύψει την πλάκα

ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συγκαταλέγεται πια ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, μετά από την επίσημη τελετή ανακήρυξης που έγινε το περασμένο Σάββατο σε σημείο των Φιλίππων.

Μπορεί η υπουργός Πολιτισμού να αποκάλυψε την περίφημη πλάκα που κοσμεί πλέον τον χώρο και αναφέρεται ότι πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όμως μια αβλεψία στην επιγραφή, ένα ορθογραφικό λάθος, κόντεψε να χαλάσει τα πάντα. Στην επιγραφή στα λατινικά, ενώ έπρεπε να γράφει WORLD HERITAGE SITE, τελικά από λάθος του μακετίστα προφανώς, γράφει: WORD HERITAGE SITE (όπου WORLD σημαίνει «παγκόσμιο», ενώ WORD σημαίνει απλά, «λέξη»).

Πέρα απ’ αυτό το άσχημο γεγονός, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι γρήγορα θα διορθωθεί, στην τελετή υπήρχε έντονη η συγκινησιακή φόρτιση από τους παρευρισκόμενους.

Στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων η υπουργός Πολιτισμού κα. Κονιόρδου, αποκάλυψε την αναμνηστική πινακίδα, επιβεβαιώνοντας πλέον και τυπικά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι πινακίδες ενημερώνουν πλέον τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες που κάθε χρόνο έρχονται στους Φιλίππους, ότι επισκέπτονται ένα διεθνές μνημείο με ιδιαίτερους συμβολισμούς, όχι μόνο για την ιστορία των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και τον χριστιανισμό. Από τους Φιλίππους διαδόθηκε από τον Απόστολο Παύλο σε ολόκληρη την Ευρώπη το ευαγγελικό μήνυμα, ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία στη Γηραιά Ήπειρο και βαφτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, την Αγία Λυδία. Εξάλλου, είναι ο τόπος όπου πραγματοποιήθηκε η μάχη των Φιλίππων, στην ομώνυμη πεδιάδα στον ίσκιο του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου, που μετέβαλε την πολιτική ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Η κ. Κονιόρδου στην ομιλία της δεν έκρυψε τη χαρά και την ικανοποίησή της για το σημαντικό αυτό γεγονός για ολόκληρη την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών της πατρίδας μας. Θυμήθηκε με γλυκιά νοσταλγία την παρουσία της στο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό του Φεστιβάλ Φιλίππων, που φέτος συμπληρώνει εξήντα ολόκληρα χρόνια ζωής, ερμηνεύοντας εκεί σε μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας ρόλους που αγάπησε και τίμησε ως ηθοποιός.
Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η άφιξη του Αποστόλου Παύλου και η αρχή του εκχριστιανισμού της Ευρώπης με τη βάπτιση της Αγίας Λυδίας είναι το κορυφαίο γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της περιοχής και κατ’ επέκταση την ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου. Οι ρίζες που φύτεψε ο Απόστολος των Εθνών στους Φιλίππους ήταν ισχυρές και καρποφόρες, όπως φαίνεται από την επιστολή που έστειλε στους Φιλιππισίους, αλλά κι αν κρίνει κανείς από τη διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Τα επιβλητικά χριστιανικά οικοδομήματα και η έντονη συγκίνηση για όσους βαπτίζονται είτε στο ναό βαπτιστήριο είτε στο υπαίθριο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού, είναι οι ισχυρότερες αποδείξεις της δύναμης του χριστιανικού μηνύματος».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιος, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα του γεγονότος, ότι για πρώτη φορά ένας ιστορικός αρχαιολογικός χώρος στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη εγγράφεται στον διεθνή κατάλογο μνημείων της UNESCO, ενώ εκ μέρους της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO χαιρετισμό απηύθυνε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Δρ Μαρία Βλαζάκη.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι φιλαρμονικές ορχήστρες του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων που απέδωσαν την «Ωδή στη Χαρά» από την «Ενάτη Συμφωνία» του Μπετόβεν και την «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκη.

Μια γκραβούρα με τα ερείπια της Βασιλικής Β’ των Φιλίππων κι ένα λεύκωμα με τις παραστάσεις που φιλοξενήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του ομώνυμου Φεστιβάλ και στο οποίο γίνεται αναφορά στην υπουργό Πολιτισμού, ήταν τα δώρα που πρόσφερε η δήμαρχος Καβάλας στη Λυδία Κονιόρδου, ενώ ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος της χάρισε μια εικόνα που απεικονίζει τη βάφτιση της Αγίας Λυδίας από τον Απόστολο Παύλο στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού.