Home > νέα > Στα σκαριά το νέο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ μουσικής VOLAX στο Βώλακα-Από 24 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου

Στα σκαριά το νέο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ μουσικής VOLAX στο Βώλακα-Από 24 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου

Από 24 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου

Στα σκαριά το νέο φετινό

πρόγραμμα του Φεστιβάλ

μουσικής VOLAX στο Βώλακα

 

 

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ βρίσκεται το στήσιμο του προγράμματος για τη φετινή διοργάνωση του μουσικού Φεστιβάλ VOLAX, που θα γίνει για δεύτερη χρονιά φέτος στο Βώλακα, από 24 Ιουλίου έως και 12 Αυγούστου.

Πρόκειται για μια μοναδική και πρωτότυπη διοργάνωση μουσικής στην Ελλάδα, που ξεκίνησε από τους ανθρώπους του Βώλακα το 2022 και θα διεξαχθεί και φέτος στους ίδιους χώρους.

Στον Βώλακα, ένα μικρό ορεινό χωριό του νομού Δράμας στα 830 μέτρα, με πλούσια ιστορία, παράδοση και έντονη πολιτιστική δράση, γεννήθηκε από μια τρελή ιδέα μια καλλιτεχνική κοινότητα ανήσυχων πνευμάτων.

Ανάμεσα στα επιβλητικά λατομεία, το πυκνό δάσος, τα άγρια άλογα και μια ανασα πριν το χιονοδρομικό κέντρο φαλακρού, φέτος το καλοκαίρι από τις 24 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου θα παρει ζωή για δεύτερη φορά το καλλιτεχνικό χωριό Volax (Βώλαξ)- Village of culture & art experience.

Για τρεις εβδομάδες ο Βώλακας θα φιλοξενήσει σπουδαίες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια μουσικής, χορού και όχι μόνο με στόχο να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ των τεχνών της Δύσης, της Ανατολής και του Βορρά.

Είναι συγκινητική η προσφορά των κατοίκων του χωριού που για άλλη μια χρονιά, θα ανοίξουν τα σπίτια τους για να υποδεχτούν τους επισκέπτες του και να απλώσουν μαζί τραχανά, να φτιάξουν παραδοσιακά γλυκά, να μαγειρέψουν κολοκυθοανθούς, να αρμέξουν τα ζώα.

Οι δραστηριότητες για παιδιά είναι δωρεάν και γίνονται για να μπορούν οι μουσικοί να έχουν μαζί και τις οικογένειές τους και να μετέχουν απερίσπαστοι στα σεμινάρια.

Οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια-μαθήματα συνολικής διάρκειας 27 ωρών με τους αγαπημένους τους καθηγητές, θα έχουν τη δυνατότητα:

– Να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο γνώσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

– Να ζήσουν για μια εβδομάδα μαζί με τους δασκάλους και συμμαθητές τους αλληλεπιδρώντας δημιουργικά.

– Να απολαύσουν την ήρεμη ζωή του χωριού.

– Να ξεκουραστούν από τη ζέστη του καλοκαιριού στον δροσερό Βώλακα.

– Να περπατήσουν στη φύση.

– Να παρακολουθήσουν πολλές συναυλίες και παράλληλες δράσεις.

– Να φέρουν μαζί  την οικογένεια ή τους φίλους τους.

– Να απασχοληθούν οι συνοδοί κάνοντας άλλες παράλληλες δράσεις.

– Να απασχοληθούν τα παιδιά στο κέντρο απασχόλησης με δωρεάν δράσεις 6 ώρες την ημέρα.

– Να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα και να προμηθευτούν ντόπια προϊόντα.

Οι τρεις εβδομάδες

Η πρώτη Δυτική Εβδομάδα (24-30 Ιουλίου) είναι αφιερωμένη στην κλασική μουσική. Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια βιολοντσέλου (Χρήστος Κόζαλης), βιολιού (Ανδρέας Παπανικολάου, Ιρέν Τοπούρια Παπανικολάου), κοντραμπάσου (Κωνσταντίνος Μάνος), κλασικής κιθάρας (Φώτης Κουτσοθόδωρος), πιάνου (Θοδωρής Τζοβανάκης), φλάουτου (Ρεβέκα Μελετιάδου) και αρχαιοελληνικής λύρας (Θανάσης Κλέωπας). Επίσης θα υπάρξει σεμινάριο Tai chi-Qigong (Κορτέσα Τσιφοδήμου).

H Ανατολική εβδομάδα (31 Ιουλίου –  4 Aυγούστου) περιλαμβάνει εργαστήρια παραδοσιακών κρουστών (Βαγγέλης Καρίπης), ρεμπέτικου (Ευγένιος Βούλγαρης), παραδοσιακού τραγουδιού (Αρετή Κετιμέ), παραδοσιακού βιολιού (Γιάννης Πούλιος), Μακάμ (Χάρης Λαμπράκης), βυζαντινής μουσικής και ψαλτικής τέχνης (Πέτρος Παπαεμμανουήλ) και κανονάκι (Θανάσης Κουλεντιανός).

Φέτος, προστέθηκε και η Βόρεια εβδομάδα (7 – 12 Aυγούστου) που αφορά την Βαλκανική μουσική με εργαστήρια μακεδονικών ξύλινων πνευστών (Nedyalko Nedyalkov),  χάλκινων πνευστών (Παντελής Στόικος), ακορντεόν (Θάνος Σταυρίδης), Γκάιντας (Μάρκος Παύλου) και βυζαντινής μουσικής για γυναίκες ψάλτριες (Σέβη Μαζέρα Μάμαλη). Θα γίνουν επίσης σεμινάρια ιαπωνικών κρουστών (Νίκος Σουλιώτης), θεάτρου,  και σύγχρονου χορού(Τάσος Παπαδόπουλος), παραδοσιακού χορού (Πέτρος Σέλκος) και γιόγκα (Πασχάλης Σεβδίλης).

Οι δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια ξεκίνησαν. Τα καταλύματα του Βώλακα προσφέρουν διαμονή από 20-29 ευρώ το άτομο με πρωινό.