Home > νέα > Σταμάτησαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Νευροκοπίου-Ο ανάδοχος εγκατέλειψε οριστικά το έργο εδώ και αρκετό καιρό

Σταμάτησαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Νευροκοπίου-Ο ανάδοχος εγκατέλειψε οριστικά το έργο εδώ και αρκετό καιρό

Διαδικασίες για νέο ανάδοχο θα ξεκινήσει η ΚΤΥΠ Α.Ε.

Σταμάτησαν οι εργασίες

ανέγερσης του νέου Δημοτικού

Σχολείου Κάτω Νευροκοπίου

Ο ανάδοχος εγκατέλειψε οριστικά το έργο εδώ και αρκετό καιρό

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΔΩ και αρκετό καιρό, έχουν σταματήσει πλέον οι εργασίες ανέγερσης του νέου κτιρίου του Δημοτικού σχολείου Κ. Νευροκοπίου. Όπως είναι γνωστό πλέον από το καλοκαίρι, ο ανάδοχος εργολάβος που είχε ξεκινήσει το έργο, έφτασε μόνο μέχρι τα θεμέλια και στη συνέχεια δεν μπόρεσε να συνεχίσει το έργο.

Η «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥΠ ΑΕ), η οποία χρηματοδοτεί το έργο, κάλεσε τον εργολάβο να προχωρήσει σε κάποιες πρόχειρες εργασίες ασφάλειας του εργοταξίου με διορία μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, παρ’ όλα αυτά όμως, οι εργασίες αυτές δεν έγιναν, δίνοντάς του έτσι ένα χρονικό διάστημα μήπως και μπορέσει να προχωρήσει το έργο.

Σήμερα, τέλη Νοεμβρίου, το έργο παραμένει ανενεργό και το εργοτάξιο χωρίς καμιά ιδιαίτερη προστασία και ασφάλεια για τους μαθητές και άλλους.

Δυστυχώς, ένα έργο που πέρασε από σαράντα κύματα και παρά λίγο να μην χρηματοδοτηθεί, έμελλε να έχει την τύχη να σταματήσει το έργο από τα θεμέλια ακόμα και η οικονομική στενότητα προφανώς του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο, πηγαίνει πολύ πίσω την κατασκευή του και αν δεν γίνει κάτι άμεσα, θα φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για «έργο φάντασμα».

Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης αξία και σημασίας για την περιοχή, και λογικά, η ΚΤΥΠ ΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε έκπτωση του πρώτου εργολάβου και σε ανάδειξη του νέου, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Στα μέσα καλοκαιριού, ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης μαζί με τον  κυβερνητικό βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχο, επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΚΤΥΠ ΑΕ, της εταιρείας του υπουργείου Υποδομών που είναι αρμόδια για την κατασκευή κάθε δημοσίου κτηρίου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Θανάση Γιάνναρη.

Αυτό που είχε αποφασιστεί από εκείνη τη συνάντηση, είναι ότι ο ανάδοχος είχε δύο μήνες να επανέλθει στο έργο και να το ξεκινήσει και πάλι.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νευροκοπίου, το έργο είναι ακόμα στα θεμέλια, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Το άσχημο είναι ότι με την όλη διαδικασία όπως φαίνεται ότι θα εξελιχθεί, ακόμα και αν πάρει το έργο ο επόμενος εργολάβος, θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια να ολοκληρωθεί. Και δυστυχώς είναι λυπηρό το γεγονός, γιατί φτάνουμε στο σημείο να διαιωνίζεται ένα τόσο σημαντικό έργο.

Kefalidoy

 Ερώτηση στη Βουλή

Σχετικά με την πορεία του έργου μάλιστα, η  βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου, είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή, όπου ενημέρωνε για τον «άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των μικρών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου λόγω του εγκαταλειμμένου εργοταξίου του έργου ανέγερσης νέου σχολικού κτηρίου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο σημερινό σχολείο».

Όπως επεσήμαινε μάλιστα η ίδια, «η έκταση στην οποία κατασκευάζεται το νέο σχολικό συγκρότημα έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο στην ΚΤΥΠ Α.Ε. Πρόσφατα υπήρξε πρόταση από την ΚΤΥΠ Α.Ε. να κηρυχθεί ο ανάδοχος έκπτωτος. Σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία δόθηκε στον εργολάβο η οριζόμενη από τον Νόμο νόμιμη περίοδος παράτασης.

Πληροφορούμαστε ότι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο εργολάβος επέστρεψε χωρίς όμως οι εργασίες να έχουν τον ρυθμό που απαιτείται ώστε να καλυφθεί έγκαιρα ο χαμένος χρόνος παράδοσης. Η σημερινή εικόνα του έργου είναι μια τεράστια λακκούβα γεμάτη νερό άκρως επικίνδυνη για τους μαθητές του διπλανού σχολείου. Αυτό το επιβεβαιώσαμε μετά και την πρόσφατη επίσκεψή μας στην περιοχή. Σήμερα ουσιαστικά λειτουργεί το σχολείο μέσα σε ένα εργοτάξιο, θέτοντας σε κίνδυνο τους μαθητές που προαυλίζονται στον ίδιο χώρο.]

Η ίδια στην ερώτησή της, τόνιζε ιδιαίτερα ότι «κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του σχολείου» και ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, «σε ποιες άμεσες ενέργειες θα  προχωρήσει το Υπουργείο προκειμένου να δοθεί μια ουσιαστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα και σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσει ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής του σχολείου και να παραδοθεί στους κατοίκους του Κ. Νευροκοπίου το συντομότερο δυνατό».